· 

Οι σημερινές δηλώσεις με ειδική αναφορά στην Π.Ε. Καστοριάς

nikos xardalias

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

 

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω για κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

 

Λαμβάνοντας υπόψη μας τις εξελίξεις και το έντονο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται τα τελευταία  εικοσιτετράωρα, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρα μας, προχωράμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα, για να αποφύγουμε ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ως εκ τούτου, σε καραντίνα τίθεται σήμερα η Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς. Η καραντίνα ξεκινά σήμερα στις 20:00 το βράδυ και θα διαρκέσει για 14 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 20:00 το βράδυ της 14ης Απριλίου. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος, παρά μόνο για τροφοδοσία σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας.

 

Επίσης, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση των πολιτών, θα εφαρμοστούν για 14 ημέρες σε 5 δήμους, στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης. 3 Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο Δήμος Ξάνθης και Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

 

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ σήμερα το βράδυ στις 20:00. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πολιτών από τις 20:00 το βράδυ μέχρι τις 8:00 το επόμενο πρωί.

 

Επίσης, σε αυτούς τους 5 Δήμους, αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τους τρεις ακολούθους λόγους: η κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη Β4, η μετάβαση σε τελετή Β5 και η σύντομη μετακίνηση για ατομική ή σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου Β6.

 

Για την περίοδο αυτών των 14 ημερών των επιπλέον περιοριστικών μέτρων, η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, γίνεται αποκλειστικά από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων.

 

Όσον αφορά στη μετάβαση σε τελετή κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, επιτρέπεται παρουσία μόνο σε περίπτωση κηδείας και αποκλειστικά και μόνο για τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Και τέλος, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν τη δυνατότητα να τα βγάζουν για 15 λεπτά και μόνο πέριξ της οικείας τους.

Επιπρόσθετα, στους πέντε αυτούς Δήμους, στα σούπερ μάρκετ γίνεται υποχρεωτική αναλογία 1 πελάτης ανά 20 τετραγωνικά ωφέλιμου χώρου, ενώ στις λαϊκές αγορές, η απόσταση μεταξύ των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι πρέπει να τοποθετούνται από την ίδια πλευρά του δρόμου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι υπηρεσίες των Περιφερειών θα συνδράμουν τους Δήμους στο έργο τους, ενώ για την εφαρμογή των μέτρων αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία.

 

 

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, ενισχύουμε τις δυνατότητες περίθαλψης των υγειονομικών μονάδων των Δήμων αυτών.

 

2 στρατιωτικοί γιατροί και 2 νοσηλευτές αποστέλλονται στο Υγειονομικό Κέντρο Εχίνου, το οποίο μεταφέρεται στη Σμίνθη μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Ενέργειες γίνονται και για την περεταίρω ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με ένα γιατρό και ένα νοσηλευτή από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης.

 

Επιπλέον, το Νοσοκομείο Καστοριάς ενισχύεται με 3 στρατιωτικούς γιατρούς και 6 νοσηλευτές, ενώ 2 στρατιωτικοί γιατροί και 2 νοσηλευτές αποστέλλονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

 

Επιπρόσθετα, διαθέτουμε από το ΕΚΑΒ, επιπλέον των ήδη υπαρχόντων, 3 κατάλληλα εξοπλισμένα οχήματα με το απαραίτητο προσωπικό στο Δήμο Νεστορίου, στο Δήμο Καστοριάς, για κάλυψη και των αναγκών του Δήμου Ορεστίδος, και στο Δήμο Μύκης.

 

Τα 3 πρόσθετα ασθενοφόρα ενισχύουν τη δυνατότητα διακομιδής των κατοίκων στα νοσοκομεία της περιοχής, εφόσον υπάρξει μια τέτοια ανάγκη.

 

Απευθύνουμε έκκληση. Καλούμε τους κατοίκους αυτών των Δήμων να παραμείνουν στα σπίτια τους, να αποφύγουν κάθε μετακίνηση ειδικά εκτός της γειτονιάς τους και κάθε περιττή επαφή.

 

Να προχωρήσουν σε προμήθειες πολλαπλών  ημερών σε τρόφιμα και, σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια ανάγκη, σε φάρμακα, ώστε να αποφύγουν τις πολλαπλές μετακινήσεις.

 

Θέλω να επισημάνω. Σε αυτούς τους Δήμους εκπέμπουμε SOS. Κάνουμε έκκληση σε κάθε συμπολίτη μας σε αυτούς τους 5 Δήμους για τις επόμενες 14 ημέρες να μείνει σπίτι του.  Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα έλεγα κρίσιμη, και ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος.

 

Ας κατανοήσουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και ας μείνουμε σπίτι μας, προστατεύοντας τους εαυτούς μας, αλλά και τους συνανθρώπους μας.

 

Ο έλεγχος των μέτρων θα είναι αυστηρός και όσο πιο πιστά τα ακολουθήσουμε, τόσο  πιο γρήγορα θα αρθούν.

 

wedding invitation

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου αποφασίζεται:

 

1.  H λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στους  Δήμους  Ξάνθης και  Μύκης, της ΠΕ Ξάνθης και στους  Δήμους  Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου, της ΠΕ Καστοριάς, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Ειδικότερα:

 

2.  Η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως   ώρα 08:00 της επομένης.

 

3.  Η  αναστολή δυνατότητας των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων των περιπτώσεων Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β “ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ” (https://forma.gov.gr/)  και συγκεκριμένα:

 

4.  Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β4 που αφορά «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη». Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα των οικείων Δήμων μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι»

 

5.  Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β5 που αφορά «Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α΄ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα.

 

6.  Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β6 που αφορά «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου». Επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας (15΄) για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.

 

7.  Η  λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και συγκεκριμένα:

•   Οι πάγκοι των πωλητών θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους κατ΄ ελάχιστο δέκα μέτρα (10m) μεταξύ τους,

•   Η τοποθέτηση των πάγκων των πωλητών επιτρέπεται μόνο στην μία πλευρά του δρόμου και όχι εκατέρωθεν του δρόμου.

 

8.  Η  λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των υπεραγορών (Super Market) και συγκεκριμένα με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 20 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

 

9.  Η  λήψη μέριμνας  της  Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας  και  της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας  και Θράκης  για τυχόν συνδρομή στο έργο των Δήμων Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου, της  ΠΕ Καστοριάς  και των  Δήμων  Ξάνθης και Μύκης, της ΠΕ Ξάνθης, στην λήψη των επιπλέον περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας των πολιτών.

 

10. Η  λήψη μέριμνας των Περιφερειακών Διοικήσεων  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.)  Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των Δήμων  Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου, της ΠΕ Καστοριάς  και των Δήμων Ξάνθης και Μύκης της ΠΕ Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

 

11. Η  επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.)  Δυτικής Μακεδονίας  και Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης  για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

 

12. Η  λήψη μέριμνας από το ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του Δήμου Μύκης με την διάθεση ενός (1) ασθενοφόρου με το απαραίτητο προσωπικό.

 

13. Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με 1 άτομο ιατρικό και 1 άτομο νοσηλευτικό προσωπικό.

 

14. Η  λήψη μέριμνας από το ΕΚΑΒ α) για την ενίσχυση του Δήμου Καστοριάς με την διάθεση ενός (1) ασθενοφόρου, για την κάλυψη και των αναγκών του Δήμου Ορεστίδος, καθώς και β) για την ενίσχυση του Δήμου Νεστορίου με την διάθεση ενός (1) ασθενοφόρου.

 

15. Η  ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, με 3 άτομα ιατρικό και 6 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

 

16. Η  ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με 2 άτομα ιατρικό και 2 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης , με 2 άτομα ιατρικό και 2 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος Νεστορίου,Ξάνθης και Μύκης θα ισχύσουν από την 31-03-2020  και ώρα 20:00 και για δεκατέσσερις (14) ημέρες, ήτοι μέχρι την 08:00 της 13-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

 

newage luxury wedding invitations

Κήρυξη προσωρινής επιβολής περιορισμού κατ’ οίκον (καραντίνα) των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας λόγω κορωνοϊού COVID-19

=

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου αποφασίζεται:

Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για λόγους Δημόσιας Υγείας της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVΙD-19.

 

Στο πλαίσιο της ανωτέρω απόφασης και προκειμένου για την υλοποίηση της δρομολογούνται τα κάτωθι μέτρα:

 

· Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας και την προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των διοικητικών ορίων της.

 

· Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Καστοριάς για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της ως άνω Δημοτικής Ενότητας και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

 

· Λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς της Γενικής Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των κτηνοτρόφων της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας στα πλαίσια της προστασίας και παρακολούθησης της υγείας και καθημερινής φροντίδας των ζώων.

 

· Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί προς τον Δήμο Καστοριάς.

 

· Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού και της προσωρινής άρσης της δυνατότητας μετακίνησης των κατοίκων εκτός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμιάς.

 

· Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία

 

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για λόγους Δημόσιας Υγείας όπως ως άνω εξειδικεύτηκε, ισχύει από σήμερα Τρίτη στις 20:00 μ.μ. και για δεκατέσσερις (14) ημέρες, ήτοι μέχρι την 13-04-2020 και ώρα 20:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. 

 

Πηγή: eody.gov.gr, civilprotection.gr

 

Μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στις σελίδες μας: facebook, twitter, youtube

 

Διαβάστε επίσης: