· 

Πλαφόν στα τεστ κορονοϊού: 40€ το μοριακό και 10€ το rapid

rapid test covid 19

Στην σημερινή ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών Υπουργείου Υγείας από τον Γ.Γ. Εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλίδη αναφέρθηκε το εξής:

Π. ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Η Κυβέρνηση έχει εξ’ αρχής θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά της, τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την πρόσβαση των πολιτών σε αυτή. Και οι δύο παράμετροι είναι αδιαπραγμάτευτες για εμάς. Μέλημά μας ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Υποστηρίζουμε τις πρακτικές του υγιούς ανταγωνισμού, όταν όμως αυτός λειτουργεί. Τώρα όμως που το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βρίσκεται σε αναστολή, οφείλουμε να παρέμβουμε θεσμικά, μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας.

Σήμερα και γνωρίζοντας πλέον ότι για λόγους πρόληψης γίνεται ευρεία χρήση των τεστ ανίχνευσης του ιού από τους πολίτες, είτε κατά μόνας, είτε από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των υπαλλήλων τους, έχοντας πρώτιστα διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών και συνάμα έχοντας προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσής τους.

Έτσι λοιπόν, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.

Αμέσως μετά τη ψήφιση και δημοσίευση της διάταξης στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση του κορονοϊού SARS-CoV-2, σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Πρώτον, ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονοϊού SARS-CoV-2, τα 40 ευρώ.

Δεύτερον, ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2, τα λεγόμενα rapid test, τα 10 ευρώ.

Κυρίες και κύριοι, από την πρώτη κιόλας στιγμή της πανδημίας που ενέσκηψε στη χώρα και την εξ’ αυτής υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό, η ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μερίμνησαν άμεσα επιστρατεύοντας θεσμικά και τεχνικά εργαλεία, τα οποία διασφάλισαν την απρόσκοπτη και συνεχή τροφοδοσία της αγοράς, την επάρκεια αγαθών υγειονομικής προστασίας – θυμίζω ότι έχει δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική βιομηχανία να παράγει αντισηπτικά, μάσκες, εκμηδενίζοντας το χρόνο αδειοδότησης – την πρόσβαση των πολιτών σε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό κόστος.

Συγκεκριμένα, αναπτύξαμε και θέσαμε σε εφαρμογή την ψηφιακή πλατφόρμα «e-katanalotis», με την οποία οι καταναλωτές μπορούν πλέον να συγκρίνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων μεταξύ των σούπερ μάρκετ εντείνοντας τον ανταγωνισμό και διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις τιμές.

Δεύτερον, πρώτοι στην Ευρώπη ενεργοποιήσαμε το Μητρώο Καταγραφής Αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού, έχοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο της επάρκειας των αγαθών στην ιδιωτική οικονομία.

Τρίτον, μειώσαμε το ΦΠΑ από 24% σε 6%, σε μεγάλη γκάμα αγαθών που είναι αναγκαία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, μειώνοντας δραστικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών.

Τέταρτον, θεσπίσαμε το σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους σε αγαθά και υπηρεσίες, οριζόμενο ή ίδιο με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός περιοριστικών μέτρων, αποτρέποντας κατ’ αυτό τον τρόπο την κερδοσκοπία, επιτυγχάνοντας τη διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού και προστατεύοντας εν τέλει τα εισοδήματα των πολιτών.

Πέμπτον, αναβαθμίσαμε την υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών 1520. Περισσότεροι από 300.000 καταναλωτές και επαγγελματίες έχουν εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά έως σήμερα.

Έκτον, εποπτεύσαμε με τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό παρόντα, την Ελληνική Αστυνομία, την Υπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Λιμενικό Σώμα, το ΣΕΠΕ, τις Δημοτικές Αστυνομίες, την τήρηση των μέτρων και την προστασία των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την κοινωνία από κάθε αθέμιτη εμπορική πρακτική. Όποτε και όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε, σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών. Σας ευχαριστώ