· 

Τί χρειάζεται να έχει η εκπαίδευση, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης για να κάνει τα παιδιά να διαπρέψουν;

education
© photo

 

Γράφει η Μαρία Αναστασία Κυριακίδου

 

Οι σημερινοί καθηγητές στην πλειονότητα τους είναι μόνο δημόσιοι υπάλληλοι. Το λυπηρό είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν επιδιώκουν να διαμορφώνουν ανθρώπους με σωστό ήθος, αγωγή και μόρφωση έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν σωστοί, ενάρετοι πολίτες για να αποφασίζουν για τα ιδανικά της χώρας τους θεωρώντας τους ως η νέα γενιά. Συχνά "νουθετούν " τα παιδιά να μη διαβάζουν όσο θα χρειαζόταν με πρόσχημα να αποφεύγουν την "παπαγαλία ". ’Όμως, όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, η απομνημόνευση είναι μια εντελώς παρεξηγημένη έννοια από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να συγκρατήσει κάτι στο μυαλό του ένα παιδί.

 

Εκτός αυτού, σε κάθε τρίμηνο πρέπει να ψάξει κανείς... με το φανάρι για να βρει ένα παιδί με χαμηλή βαθμολογία. Όσο κι αυτό που γράφω δε συμφέρει γενικότερα την πλειοψηφία, φαίνεται απίστευτο πως η γενιά του σήμερα να είναι τόσο ιδιοφυής, έτσι ώστε να παίρνει καλούς βαθμούς με μέσο όρο κοντά στο άριστα μια ολόκληρη τάξη, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι καθηγητές συμβουλεύουν να μην είναι οι μαθητές "βαθμοθήρες"...

 

Τελικά το ερώτημα είναι ποιός είναι ο βαθμοθήρας και τί σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η υψηλή βαθμολογία που στοχεύουν πολλοί να πιάσουν. Άραγε εξασφαλίζει την ησυχία των καθηγητών από τα παράπονα κάποιων γονιών ή μήπως την καλή φήμη του εκάστοτε σχολείου, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται;

 

nextgen
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

Δεν θα ήθελα να σκεφτώ πως η παιδεία μας είναι υποκινούμενη από σκοτεινά κέντρα, όμως όπως φαίνεται η παγκοσμιοποίηση έχει μπει για τα καλά και στο σχολείο, στοχεύοντας σε παιδιά που θα τους κάνει τεχνοκράτες του αύριο, ελεγχόμενα καθαρά από τη διαδικασία παραγωγής, χωρίς δεσμούς με το ιστορικό τους παρελθόν, λες και αν μάθουν την ιστορία όπως έχει το μόνο που θα αποκομίσουν θα είναι το μίσος και όχι το δίδαγμα της ειρήνης. Πάντως, είναι δεδομένο πως αν υπάρξουν αντιδράσεις πάνω σε αυτό το θέμα, θα θεωρηθούν από κάποιους ως απόψεις "οπισθοδρομικές".

 

Ευχή όλων είναι η σημερινή η γενιά να μην πέσει στη χειμερία νάρκη της αμορφωσιάς και του ευδαιμονισμού αλλά να διευρύνει τους ορίζοντες της οραματίζοντας μια καλύτερη ζωή για την επίτευξη της μιας ανώτερης κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά ζωής, όπως εκείνης ακριβώς που περιγράφεται σε ένα βιβλίο του Μ.Κούντερα, ’ ο αγώνας του ανθρώπου απέναντι στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη’’.

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr

 


ΑΡΘΡΑ · 19/11/2020

Μακιγιάζ και εφηβεία; Πάνε μαζί; Της Μαρίας Αναστασίας Κυριακίδου

την εφηβεία, η φιλαρέσκεια στην ψυχοσύνθεση των κοριτσιών και το ενδιαφέρον για τα καλλυντικά μεγαλώνει λόγω της γενικότερης αναζήτησης της ταυτότητας που αποτελεί τον κυριότερο στόχο της συγκεκριμένης ηλικιακής φάσης. Οι νεαρές κοπέλες, βιάζονται να εισχωρήσουν στον κόσμο των γυναικών, συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι η υπερβολή όχι μόνο δεν τις κολακεύει, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση.

ΑΡΘΡΑ · 19/11/2020

"Η σημασία των ζώων στη ζωή μας" της Μαρίας Αναστασίας Κυριακίδου

Η συμβίωση με τα ζώα, όπως λένε οι επιστήμονες, δεν ομορφαίνει μόνο τη ζωή, αλλά είναι επίσης χαράς και φάρμακο ψυχής. Για τα παιδιά, ένα ζωάκι στο σπίτι αποτελεί καθημερινό μάθημα στοργής, επικοινωνίας και ευθύνης. Επίσης, το βοηθάει να ωριμάσει και το καθιστά υπεύθυνο.
imerologia a5 spiral
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

ΑΡΘΡΑ · 21/11/2020

"«Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ" γράφει η Μαρία Κελεπούρη

Ο Ξένος», το πρώτο μυθιστόρημα του, αποτελεί μανιφέστο του συνολικού του έργου, καθώς θίγονται θεμελιώδεις φιλοσοφικές έννοιες όπως ο θάνατος, η εξέγερση και η απομόνωση. Ο ήρωας αντλεί το όνομά του από μια ποικιλία κρασιού της Βουργουνδίας, που είχε δοκιμάσει ο συγγραφέας.

ΑΡΘΡΑ · 21/11/2020

Mundial 48 ομάδων μελλοντικά από την FIFA και η γιγάντωση του Champions League;

Το ποδόσφαιρο είναι κάτι περισσότερο από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική" είπε χαρακτηριστικά ο Τζάνι Ινφαντίνο που έθεσε τα θεμέλια για τη διεύρυνση του αγωνιστικού περιεχομένου για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρότασή που εισήγαγε αφορά την αύξηση των συμμετεχόντων του Μουντιάλ από 32 σε 48 ομάδες, πρόταση, η οποία θα εφαρμοστεί στην παγκόσμια διοργάνωση του ποδοσφαίρου από το 2026 καθώς και η γιγάντωση του Champions League.

ΑΡΘΡΑ · 19/11/2020

"Η βραχυπρόθεσμη απουσία θεατών στα γήπεδα" της Βιολέτας Καραμπίνη

Η πανδημία του κορονοΪού έχοντας παγκόσμιες επιρροές πάνω σε διάφορους τομείς τόσο της υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη βιομηχανία του αθλητισμού. Η διάσταση του αθλητισμού που περιλαμβάνει την ύπαρξη των θεατών έχει πληγεί από την βραχυπρόθεσμη λύση της απαγόρευσης τους σε χώρους άθλησης και παρακολούθησης.