· 

"«Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ" γράφει η Μαρία Κελεπούρη

almper kamy o xenos
photo pinterest

 

Γράφει η Μαρία Κελεπούρη,

 

Ο Αλμπέρ Καμύ ανήκε στους ανθρώπους με αινιγματική φυσιογνωμία. Αυτό το μυστηριώδες στοιχείο που διαπερνά το πλήθος των έργων του, έχοντας την βάση του στην φιλοσοφία του παραλόγου, καλεί τον αναγνώστη να ακολουθήσει την διαδρομή ανακάλυψης ενός βαθύτερου νοήματος στο ταξίδι της ζωής, είτε του δίνει την επιλογή να αρκεστεί με πλήρη συνειδητοποίηση στο προβλεπόμενο της συνήθειας.

 

Γεννήθηκε το 1913 στο Μοντοβί της Αλγερίας από Ισπανίδα μητέρα, ενώ ο πατέρας του ήταν αλσατικής καταγωγής. Μετά την απώλεια του πατέρα του ως θύμα του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, έζησε θλιβερά χρόνια εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών. Θέλοντας να ξεφύγει από την αναλφάβητη οικογένεια του, φοίτησε στο σχολείο ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με το ποδόσφαιρο. Η αγάπη του για αυτό το άθλημα δεν έσβησε ποτέ παρόλο που αναγκάστηκε να διακόψει την ενασχόλησή του με αυτό, λόγω της νόσου της φυματίωσης που αντιμετώπισε.

 

Ωστόσο, η δίψα του για γνώση τον οδηγεί στην Φιλοσοφική Σχολή, όπου όχι μόνο έρχεται σε επαφή με γνωστούς καθηγητές αλλά και εντάσσεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Βέβαια, η αίσθηση δικαίου, που τον διακατέχει, δεν τον εμποδίζει να έρθει ρε ρήξη ακόμα και με τους ομοϊδεάτες του για τα αποτελέσματα που είχε η τακτική που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση. Αποδεικνύει λοιπόν, πως είναι ένας πολίτης του κόσμου, ένας διανοούμενος που δεν χειραγωγείται από ιδεολογικά συστήματα και πολιτικά καθεστώτα, αλλά κινείται μόνο με γνώμονα το ορθό.

 

next generetions
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

Ανάμεσα στα έργα του Αλμπέρ Καμύ, εντοπίζει κανείς τον «Μύθο του Σισύφου» και την «Πανούκλα», ενώ υπό τον γερμανικό κλοιό, ο συγγραφέας εκδίδει ένα από τα γνωστότερα βιβλία του, με τίτλο «Ο Ξένος».

 

«Ο Ξένος», το πρώτο μυθιστόρημα του, αποτελεί μανιφέστο του συνολικού του έργου, καθώς θίγονται θεμελιώδεις φιλοσοφικές έννοιες όπως ο θάνατος, η εξέγερση και η απομόνωση. Ο ήρωας αντλεί το όνομά του από μια ποικιλία κρασιού της Βουργουνδίας, που είχε δοκιμάσει ο συγγραφέας. Ο Μερσώ λοιπόν, είναι ένας μοναχικός άνθρωπος που διατηρεί μία ακέραιη στάση απέναντι στα γεγονότα που τον διαπερνούν, δίχως να δείχνει πως αυτά επηρεάζουν την ζωή του. Κατά αυτόν τον τρόπο τείνει να ενωθεί με τη φύση, θεωρώντας πως ανήκει σε κάτι ενιαίο, σε αντίθεση με την ανθρώπινη υπόσταση που είναι καταδικασμένη να βιώνει τον διχασμό, κι αυτό επιβεβαιώνεται με το τέλος της ζωής. Η πνιγηρή ατμόσφαιρα του καυτού ήλιου, κάτω από τον οποίο διαδραματίζονται κύριες σκηνές του έργου, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την αδράνεια που χαρακτηρίζει τον ήρωα, ο οποίος θεωρεί άσκοπη κάθε προσπάθεια αντίστασης, εφόσον η μοίρα του ανθρώπου είναι προδιαγεγραμμένη.

 

imerologia a5 spiral

 

Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από την φιλοσοφία του παραλόγου, κατά την οποία το σύμπαν συνυπάρχει με τον ανθρώπινο νου, όμως το θνητό ον παρόλο που αναζητά την εγγενή αξία στην ζωή, είναι αδύνατο να την ανακαλύψει. Εξάλλου, ο Καμύ παραδέχεται πως ένα από τα απώτατα όρια της παράλογης σκέψης είναι η αδιαφορία και η ολοκληρωτική παραίτηση, που χαρακτηρίζουν και τον ήρωα του. Ο παραλογιστής φιλόσοφος αναλύει και σε αυτό το βιβλίο του, την πίστη των ανθρώπων πως η εύρεση του νοήματος στη ζωή συνεπάγεται την ευτυχία, προσωποποιώντας την ακριβώς αντίθετη άποψη στο πρόσωπο του χαρακτήρα του.

 

Παρά την παραδοχή της ανθρώπινης αδυναμίας, ο Καμύ υποστηρίζει πως οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να εξερευνούν αλλά και να διαμορφώνουν οι ίδιοι το νόημα στην καθημερινότητά τους, έχοντας το ως έναυσμα για να προσπαθούν. Έτσι, η ομορφιά που θα δημιουργήσουν, θα είναι αυτή που θα κάνει την ζωή να αξίζει.

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr

 


ΑΡΘΡΑ · 07/11/2020

"Τηλεργασία – Τι πρέπει να προσέχετε!" γράφει η Μαρία Κελεπούρη

Η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας έχει εισάγει νέα δεδομένα, τα οποία αφομοιώνονται με ταχείς ρυθμούς από την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο εξοπλισμοί, όπως το κινητό ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής καθίστανται όχι απλώς χρήσιμα αλλά απολύτως απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες του πληθυσμού.
imerologia a4 spiral

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

ΑΡΘΡΑ · 21/11/2020

Mundial 48 ομάδων μελλοντικά από την FIFA και η γιγάντωση του Champions League;

Το ποδόσφαιρο είναι κάτι περισσότερο από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική" είπε χαρακτηριστικά ο Τζάνι Ινφαντίνο που έθεσε τα θεμέλια για τη διεύρυνση του αγωνιστικού περιεχομένου για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρότασή που εισήγαγε αφορά την αύξηση των συμμετεχόντων του Μουντιάλ από 32 σε 48 ομάδες, πρόταση, η οποία θα εφαρμοστεί στην παγκόσμια διοργάνωση του ποδοσφαίρου από το 2026 καθώς και η γιγάντωση του Champions League.

ΑΡΘΡΑ · 19/11/2020

Μακιγιάζ και εφηβεία; Πάνε μαζί; Της Μαρίας Αναστασίας Κυριακίδου

την εφηβεία, η φιλαρέσκεια στην ψυχοσύνθεση των κοριτσιών και το ενδιαφέρον για τα καλλυντικά μεγαλώνει λόγω της γενικότερης αναζήτησης της ταυτότητας που αποτελεί τον κυριότερο στόχο της συγκεκριμένης ηλικιακής φάσης. Οι νεαρές κοπέλες, βιάζονται να εισχωρήσουν στον κόσμο των γυναικών, συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι η υπερβολή όχι μόνο δεν τις κολακεύει, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση.

ΑΡΘΡΑ · 19/11/2020

"Η σημασία των ζώων στη ζωή μας" της Μαρίας Αναστασίας Κυριακίδου

Η συμβίωση με τα ζώα, όπως λένε οι επιστήμονες, δεν ομορφαίνει μόνο τη ζωή, αλλά είναι επίσης χαράς και φάρμακο ψυχής. Για τα παιδιά, ένα ζωάκι στο σπίτι αποτελεί καθημερινό μάθημα στοργής, επικοινωνίας και ευθύνης. Επίσης, το βοηθάει να ωριμάσει και το καθιστά υπεύθυνο.