· 

Mundial 48 ομάδων μελλοντικά από την FIFA και η γιγάντωση του Champions League;

mountial
© Unsplash

Γράφει η Βιολέτα Καραμπίνη

(Οικονομολόγος- Αναλυτής δεδομένων)

 

Το ποδόσφαιρο είναι κάτι περισσότερο από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική" είπε χαρακτηριστικά ο Τζάνι Ινφαντίνο που έθεσε τα θεμέλια για τη διεύρυνση του αγωνιστικού περιεχομένου για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρότασή που εισήγαγε αφορά την αύξηση των συμμετεχόντων του Μουντιάλ από 32 σε 48 ομάδες, πρόταση, η οποία θα εφαρμοστεί στην παγκόσμια διοργάνωση του ποδοσφαίρου από το 2026 καθώς και η γιγάντωση του Champions League.

 

Ακόμα κι μετά τη λήψη της απόφασης, επιφυλάξεις συνεχίζουν να κλονίζουν το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι για την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ήδη μία αλλαγή έχει γίνει δεκτή από την Ομοσπονδία όσο αφορά τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2022 στο Κατάρ με τη διεξαγωγή του σε χειμερινή περίοδο. Οι καινοτομίες αυτές αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις και το μέλλον είναι αυτό που θα κρίνει αν η εφαρμογή τους θα βελτιώσει το προϊόν του ποδοσφαίρου.

 

next generations
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

Το ερώτημα πολλών είναι πως αυτή η πρακτέα αλλαγή θα επηρεάσει το μελλοντικό ποδόσφαιρο. Στόχος αυτής της εφαρμογής στο Μουντιάλ θα αποτελέσει αρχικά η ωφέλεια που θα αποκομίσουν η Ασία, η Αφρική και η Βόρεια Αμερική που θα δουν το ποδόσφαιρό τους να αναβαθμίζεται και να επηρεάζεται από τα ποδοσφαιρικά στυλ άλλων ηπείρων γεγονός που θα εξελίξει έτσι την ποιότητα του ποδοσφαίρου τους και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους φιλάθλους. Το άνοιγμα σε μικρότερες ομοσπονδίες θα οδηγήσει στην αποστολή περισσότερων εκπροσώπων κάθε χώρας.

 

Η μεταρρύθμιση αυτή θα προσφέρει στο ποδόσφαιρο συγκίνηση, θέαμα, ανταγωνιστικότητα, αποδόσεις - προϊόντα δηλαδή που αναζητεί ο φίλαθλος στο νέο προσαρμοσμένο ποδόσφαιρο. θα ωφεληθεί η συνεργασία, ώστε να απομακρυνθεί το λόμπι του ποδοσφαίρου και το άθλημα θα γίνει πιο αμερόληπτο, ενώ παράλληλα λιγότερο γνωστοί ποδοσφαιριστές που δεν θα εξαρτώνται από όνομα ή χρηματικές απολαβές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το ταλέντο τους και το ποδόσφαιρο θα πάει ένα βήμα πιο πάνω.

 

Ταυτόχρονα οι διαφοροποιήσεις του Champions league με την προσθήκη περισσότερων ομάδων σε προκριματική φάση συνεπάγεται πως θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για ξεκούραση των παικτών χωρίς άγχος για τους νοκ αουτ αγώνες για ομάδες που με βάση το νέο κανονισμό θα έχουν προκριθεί απευθείας. Επιπλέον η αλλαγή στο Champions θα οδηγεί σε αποκλεισμούς ομάδων σε πρώιμες φάσεις κι έτσι η κατάταξη από την Ομοσπονδία ποδοσφαίρου που θα διαμορφώνεται θα ξεχωρίζει τις ομάδες που θα φέρνουν υψηλές αποδόσεις.

 

imerologia a5 spiral

 

Στην άλλη όψη του νομίσματος όμως, τα οργανωτικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα παρουσιάζονται ως μεγαλόσωμοι γίγαντες και η διεύρυνση των 48 ομάδων τονίζει πως ο στόχος της ομοσπονδίας δε αποτελεί η απόλαυση του φιλάθλου αλλά η εμπορική πολιτική.

 

Οι οικονομολόγοι αναλύουμε το ποδόσφαιρο ως ένα αποτελεσματικό χαρτοφυλάκιο. Οι τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά αντανακλούν πληροφορίες για την αγορά, έτσι και οι απολαβές που λαμβάνει ένας ποδοσφαιριστής αντανακλούν την ποιότητα του. Έτσι υψηλές απολαβές σημαίνει καλύτερος ποδοσφαιριστής άρα και ποιοτικότερο ποδόσφαιρο. Η εισαγωγή πολλών ποδοσφαιριστών λιγότερο καλά αμειβομένων πιο “φτωχό” θέαμα στο μελλοντικό ποδόσφαιρο. Στην γιγάντωση που θα υποστεί το Champions League θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες που συνεπάγεται αυτή η μεταρρύθμιση. Η Ευρώπη θα διχαστεί σε δύο ταχύτητες τους πρωταθλητές και τους μη πρωταθλητές.

 

Οι κορυφαίες αυτές ποδοσφαιρικές οργανώσεις, παρόλο που προσπαθούν να κρατήσουν την ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των μικρών και των μεγάλων ομοσπονδιών με τη διεύρυνση των ομάδων, ρίχνονται στο κυνήγι του χρήματος που θα μετατρέψει το μελλοντικό ποδόσφαιρο σε αρένα απλοϊκού προϊόντος, καταργώντας το δυναμικό χαρακτήρα του αθλήματος.

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr


ΑΡΘΡΑ · 19/11/2020

"Η βραχυπρόθεσμη απουσία θεατών στα γήπεδα" της Βιολέτας Καραμπίνη

Η πανδημία του κορονοΪού έχοντας παγκόσμιες επιρροές πάνω σε διάφορους τομείς τόσο της υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη βιομηχανία του αθλητισμού. Η διάσταση του αθλητισμού που περιλαμβάνει την ύπαρξη των θεατών έχει πληγεί από την βραχυπρόθεσμη λύση της απαγόρευσης τους σε χώρους άθλησης και παρακολούθησης.
imerologia a4 spiral

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

ΑΡΘΡΑ · 19/11/2020

Μακιγιάζ και εφηβεία; Πάνε μαζί; Της Μαρίας Αναστασίας Κυριακίδου

την εφηβεία, η φιλαρέσκεια στην ψυχοσύνθεση των κοριτσιών και το ενδιαφέρον για τα καλλυντικά μεγαλώνει λόγω της γενικότερης αναζήτησης της ταυτότητας που αποτελεί τον κυριότερο στόχο της συγκεκριμένης ηλικιακής φάσης. Οι νεαρές κοπέλες, βιάζονται να εισχωρήσουν στον κόσμο των γυναικών, συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι η υπερβολή όχι μόνο δεν τις κολακεύει, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση.

ΑΡΘΡΑ · 19/11/2020

"Η σημασία των ζώων στη ζωή μας" της Μαρίας Αναστασίας Κυριακίδου

Η συμβίωση με τα ζώα, όπως λένε οι επιστήμονες, δεν ομορφαίνει μόνο τη ζωή, αλλά είναι επίσης χαράς και φάρμακο ψυχής. Για τα παιδιά, ένα ζωάκι στο σπίτι αποτελεί καθημερινό μάθημα στοργής, επικοινωνίας και ευθύνης. Επίσης, το βοηθάει να ωριμάσει και το καθιστά υπεύθυνο.

ΑΡΘΡΑ · 08/11/2020

"Η χειραγώγηση της διαπαιδαγώγησης" της Κωνσταντίνας Κιακυροπούλου

Μία πλήρης αποτυχία των γονέων σε διαπαιδαγώγηση άνευ προηγουμένου, αφού αυτή χειραγωγείται τέλεια πλέον από το τικ τοκ (ο πρόεδρος της Αμερικής ασχολείται με αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο) και το utub, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο γενικά και είναι χωρίς όρια. Το ίδιο και της εκπαίδευσης, η οποία διαδραματίζεται μέσω κινητού από τα ίδια μέσα. Μία γενιά ανίκανη να ζήσει χωρίς κινητό τηλέφωνο.