· 

"Τηλεργασία – Τι πρέπει να προσέχετε!" γράφει η Μαρία Κελεπούρη

telework
© photo

 

Γράφει η Μαρία Κελεπούρη,

 

Η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας έχει εισάγει νέα δεδομένα, τα οποία αφομοιώνονται με ταχείς ρυθμούς από την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο εξοπλισμοί, όπως το κινητό ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής καθίστανται όχι απλώς χρήσιμα αλλά απολύτως απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες του πληθυσμού.

 

Στην εποχή μάλιστα του κορωνοϊού, η λύση αναζητήθηκε στις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν τα τεχνολογικά μέσα, εξυπηρετώντας έναν ακόμη σκοπό, την επικοινωνία. Και πράγματι μέχρι τώρα δείχνουν να εξυπηρετούν επαρκώς στη νέα πραγματικότητα που οι άνθρωποι καλούνται να ανταποκριθούν.

 

Οι προσπάθειες για αποφυγή των επαφών και κατ’ επέκταση της διασποράς του ιού, έχουν οδηγήσει στην ευρεία χρήση της τεχνολογίας, η οποία συνάδει βέβαια με το γενικότερο πλαίσιο της εποχής. Όμως είναι πράγματι διαφορετικό να χρησιμοποιεί κανείς τον υπολογιστή ένα μικρό διάστημα της ημέρας για ενημέρωση ή χαλάρωση από το να διαθέτει ώρες μπροστά στην οθόνη του για λόγους εργασίας. Φυσικά και η τηλεργασία εφαρμόζονταν και παλαιότερα για ορισμένα επαγγέλματα, όμως πλέον έχει καθιερωθεί σε μεγάλο μέρος των πολιτών. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των εργαζομένων, που πρέπει να ακολουθήσουν αυτό τον τρόπο ασχολίας με το αντικείμενό τους, αλλά και το πλήθος των φοιτητών που παρακολουθεί το σύνολο των μαθημάτων του εξ αποστάσεως.

 

Όσο πιο νωρίς γίνει κατανοητό πως αυτές οι συνθήκες δεν θα είναι σύντομες, τόσο ευκολότερα θα μπορέσει ο καθένας να προστατευτεί από αυτή την αλόγιστη έκθεση στα ψηφιακά μέσα. Για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν, καλό θα ήταν να αποφεύγουν την επαναχρησιμοποίηση του υπολογιστή μετά την ολοκλήρωση της εργασίας τους. Έτσι θα έχουν παράλληλα τον χρόνο να ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό ή να μοιραστούν στιγμές με τους δικούς τους. Επίσης κατά τη διάρκεια της χρήσης συνίσταται να είναι ανοιχτό το φως του χώρου στον οποίο βρίσκεστε, ώστε να μην υπάρξει αποκλειστική εστίαση της όρασης στην οθόνη. Ως συμπλήρωμα αυτών, σημαντικό ρόλο παίζει και η θέση του σώματος, εφόσον μία ορθή στάση με το ύψος των ματιών να βρίσκονται στο πάνω μέρος της οθόνης, κρίνεται ιδιαίτερα βοηθητική για την προφύλαξη της σωματικής υγείας.

 

nextgen

 

Οι ειδικοί ενημερώνουν πως η αφιέρωση πολλών ωρών μπροστά από τον υπολογιστή, μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογία των χρηστών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα, όπως εκνευρισμός, αϋπνία, ή ακόμα και μελαγχολία. Ειδικότερα, διανύοντας μια περίοδο κατά την οποία δεν επιτρέπονται οι ανθρώπινες συναναστροφές, η παραμονή στον προσωπικό χώρο, ενδεχομένως για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεπάγεται την αποκοπή από κάθε κοινωνική επαφή. Είναι φυσικό λοιπόν να παρατηρούνται συχνές εναλλαγές στη διάθεση.

 

Αποσκοπώντας λοιπόν στην διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας αλλά και της μείωσης του χρόνου που καταλαμβάνει η χρήση του υπολογιστή μέσα στην ημέρα, ορισμένες προτάσεις για δημιουργική ενασχόληση θα ήταν οι κατασκευές, η ανάγνωση βιβλίων ακόμα και ένας περίπατος. Το μυαλό έχει ανάγκη να ασχοληθεί με κάτι που θα προσφέρει χαλάρωση και ταυτόχρονα θα βρίσκεται σε εγρήγορση. Ακολουθώντας καθημερινά ένα πρόγραμμα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, αυτή η περίοδος θα κυλήσει όσο το δυνατόν ομαλότερα για την ψυχική υγεία όλων.

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr

 

imerologia a5 spiral
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
newage printing solutions
ΑΡΘΡΑ · 07/11/2020

"Πρώτες βοήθειες" γράφει η Θεοδότα Θωμαΐδου

Στην Ελλάδα υπάρχουν 70 είδη φιδιών από τα οποία δηλητηριώδη είναι μόνο τα διάφορα είδη οχιάς. Οι οχιές έχουν τριγωνικό κεφάλι, σχιστά μάτια, ζιγκ ζαγκ γραμμή στη ράχη και το αποτύπωμα του δαγκώματος είναι οι οπές (2 έντονες τρύπες). Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι οπές, συνεπάγεται ότι το φίδι δεν έχει αφήσει δηλητήριο.

ΑΡΘΡΑ · 07/11/2020

"Και ξαφνικά όλα αλλάζουν…" της Νίκης Μουρατίδου

Ένας τόσο δα μικρός ιός έρχεται και τα αλλάζει όλα. Σε μια στιγμή χωρίς προειδοποίηση, χωρίς τίποτα . Και κάθεσαι και σκέφτεσαι .Τί έγινε τώρα. Η ζωή που είχες ήταν αυτή που νόμιζες ότι είχες; Τελικά μήπως Δεν την είχες; Η καθημερινότητά σου, οι σχέσεις με ανθρώπους στον περίγυρό σου, με την οικογένειά σου, με φίλους συγγενείς, γνωστούς και μη… Τελικά, τι είχες; Τι σου έμεινε;

ΑΡΘΡΑ · 07/11/2020

"Καραντίνα ξανά! Και τώρα;" γράφει η Ελένη Κοσμά

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 βρίσκεται και πάλι σε καθεστώς lockdown. Ένα καθεστώς το οποίο γνωρίσαμε για πρώτη φορά πέρσι όταν ήρθε για πρώτη φορά στη ζωή μας ο ιός COVID – 19. Πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι ένα δυσάρεστο γεγονός με αρνητικές συνέπειες σε πολλούς τομείς, ιδίως στον οικονομικό τομέα. Στο παρόν άρθρο θα δούμε την «καλή» πλευρά της καραντίνας – υπάρχει άραγε κάτι καλό σε αυτή την τρέλα που άλλαξε για πάντα την καθημερινότητά μας;

ΑΡΘΡΑ · 01/11/2020

"Πόλεμος" Τα δεινά και οι επιπτώσεις στη ζωή μας - Της Βασιλικής Ναούμ

Στη προοδευμένη και σύγχρονη εποχή μας η ανθρωπότητα έχει σταθεί ανίκανη να δαμάσει απόλυτα τα βάρβαρα ένστικτά της. Ο πόλεμος συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα και στον 21ο αιώνα με λαούς να δοκιμάζονται στη δίνη του. Διότι παρά τη μεγάλη ανάπτυξη του πολιτισμού δεν καταφέραμε να εξελιχθούμε σε μια ανώτερη ηθική οντότητα!

ΑΡΘΡΑ · 19/10/2020

"Εξέλιξη δίχως εκπαιδευτική υποβάθμιση" του Θανάση Βελώνη

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες από κάθε άποψη. Η συγκυρία του ιού αποτέλεσε περίοδο αλλαγών τόσο στον τρόπο σκέψης και δράσης των πολιτών όσο και σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής. Ανεπηρέαστη δεν θα μπορούσε να παραμείνει η Παιδεία, ως βασικό μέλος της. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ήταν τα πρώτα στα οποία μπήκε «λουκέτο» εξαιτίας της επερχόμενης πανδημίας.

mikroi anthropoi se mia pio mikri zoi - μικροί άνθρωποι σε μια πιο μικρή ζωή
ΑΡΘΡΑ · 17/10/2020

"Μικροί άνρθωποι, σε μια πιο μικρή ζωή" της Δήμητρας Ορφανού

Όταν ένα παιδί επτά χρονών στην παραλία φωνάζει σε όλο τον κόσμο (Δανάη είσαι απένταρη, είσαι απένταρη…) και γελάει… και δίπλα οι γονείς του που είναι τρόπον τινά συγγενείς σου.. υποκρίνονται ότι ποτέ μα ποτέ δεν έχουν πει τίποτα παρόμοιο στον κανακάρη τους, η Δανάη απλώς τραγουδάει το άσμα του αείμνηστου Στράτου ...υποκρίνεσαι το ξέρω υποκρίνεσαι ...και η ζωή συνεχίζεται σε μια δειλία μικροπρέπειας και εξευτελισμού.

ΑΡΘΡΑ · 28/09/2020

"Τι μου έμαθαν οι φιλίες μου" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Η φιλία είναι μία στενή σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, στην οποία η επαφή και αγάπη δεν προχωράει σε σεξουαλική επαφή και παραμένει πλατωνική. Παραμένει ένα συναίσθημα μοναδικό, ένα βίωμα πολύτιμο, εξιδανικευμένο και μυθοποιημένο στη λογοτεχνία αλλά και σε κάθε άλλη μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας.

ΑΡΘΡΑ · 15/09/2020

"Τελικά, γιατί έχουμε όλοι οι άνρθωποι αξία;" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μία φράση που ανακυκλώνεται διαρκώς, από όλους εμάς, από ψυχολόγους και εκπαιδευτές, κυρίως. Μία φράση που υπενθυμίζει πως κάθε ανθρώπινη οντότητα έχει τη δική της μοναδικότητα και τη δική της μοναδική προσφορά στη ζωή. Πώς όμως, ορίζεται αυτή η αυταξία μας; Τι είναι αυτό που καθιστά τον άνθρωπο ένα ον με αξία;

Write a comment

Comments: 0