· 

"Η βραχυπρόθεσμη απουσία θεατών στα γήπεδα" της Βιολέτας Καραμπίνη

theseis stadiou
© Pexels

Γράφει η Βιολέτα Καραμπίνη, Οικονομολόγος-Αναλυτής δεδομένων

 

Η πανδημία του κορονοΪού έχοντας παγκόσμιες επιρροές πάνω σε διάφορους τομείς τόσο της υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη βιομηχανία του αθλητισμού.

Η διάσταση του αθλητισμού που περιλαμβάνει την ύπαρξη των θεατών έχει πληγεί από την βραχυπρόθεσμη λύση της απαγόρευσης τους σε χώρους άθλησης και παρακολούθησης.

 

Είναι γεγονός πως οι φίλαθλοι εκτός από τις μάσκες που θα πρέπει να φορούν εντός των αγωνιστικών χώρων θα πρέπει να τηρούν και τις κατάλληλες αποστάσεις. Ο κορονοϊός έχει επισημάνει παγκόσμιο συναγερμό με αποτέλεσμα τα μέτρα να εντατικοποιούν την παράταση απαγόρευσης των θεατών εντός των γηπέδων με αποτέλεσμα αυτά να είναι άδεια. Χώρες όπως η Αγγλία που είναι μια κατ’ εξοχήν χώρα αθλητισμού με των βασιλιά των σπορ το ποδόσφαιρο να έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημιές όπως και οι λοιποί αθλητικοί κολοσσοί όπου τα γήπεδα τους είναι πάντα γεμάτα από κόσμο σημειώνουν καθημερινές απώλειες.

 

next gereration
Οδηγός αρθρογραφίας

 

Κάθε αθλητική εκδήλωση επομένως θα επιστρέψει στην νέα διαμορφωμένη κανονικότητα χωρίς κοινό τηρώντας το καθεστώς των κεκλεισμένων θυρών. Είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτή τη στιγμή παράγοντες του αθλητισμού από την μία πλευρά και οι θεατές από την άλλη να μην μπορούν να διανοηθούν γεμάτα γήπεδα. Οι αθλητικές οργανώσεις πια οδεύουν στην πραγματικότητα του θεατή από τον καναπέ. Έναν θεατή μακριά από το κλασσικό του πρότυπο που πανηγυρίζει και εμψυχώνει την ομάδα του με τις ιαχές και τα συνθήματα.

 

Ο αθλητισμός κατάφερε να βγει νικητής στον αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης, μέλημα λοιπόν είναι να αμυνθεί και κατά της παρούσας υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, από τη μια μεριά υπάρχει η δραματική μείωση των εσόδων του καθώς δεν έχει να κερδίσει από εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες, διαφημίσεις, συνδρομές αθλουμένων και από την άλλη μεριά δε μπορεί να αποφύγει τα πάγια σταθερά έξοδα συντήρησης εγκαταστάσεων και μισθοδοσίας του ανθρώπινου δυναμικού. Αιτία η απαγόρευση της μεγάλης πηγής εσόδων και εμψυχώσεως που ονομάζεται θεατής.

 

Ωστόσο, ο θεατής στο γήπεδο καθίσταται ανύπαρκτος και τη δύναμη αποκτά πλέον ο τηλεθεατής. Αυτό επομένως δημιουργεί ένα τεράστιο οικονομικό πλεονέκτημα όμως υπέρ των καναλιών και σε συνεργασία με συλλόγους και αθλητικές οργανώσεις η έννοια του χαμένου θεατή δε θα αποτελέσει απειλή για τον αθλητισμό καθώς θα φροντίσουν για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του ζωντανό. Καινοτομία των καναλιών είναι η πρόταση που έχει ήδη εξεταστεί όπου θα γίνει εκμετάλλευση των κενών θέσεων των θεατών με την κατάλληλη τοποθέτηση καμερών σε σημεία όπου καλύπτονταν από θεατές.

 

imerologia a5 spiral

 

Η απουσία του δωδέκατου παίκτη δε απειλεί τον αθλητισμό σε τόσο μεγάλο βαθμό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα αθλήματα έστω μόνο ως τηλεοπτικά θεάματα θα τονώσουν ένα αίσθημα επιστροφής στην κανονικότητα και θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα χαράς και συντονισμένης προσπάθειας ώστε να χαλαρώσει ο κόσμος από τον βομβαρδισμό της πανδημίας. Σε αυτή την ψυχολογική πλευρά στηρίχθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου της UEFA Αλεκσάντερ Τσέφεριν ο οποίος δήλωσε ότι «Είναι προτιμότερο να γίνουν αγώνες χωρίς θεατές παρά να μη γίνουν καθόλου».

 

Σημαντική όμως μπορεί να είναι η βελτίωση και της αθλητικής συμπεριφοράς εξαιτίας του Κορωναιού. Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στον αθλητισμό, χωρίς όμως να φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές, εμποδίζοντας έτσι τη σωστή λειτουργία του. Η απουσία θεατών θα περιορίσει τα υβριστικά σχόλια, τις παραβατικές συμπεριφορές που αποθαρρύνουν τους αθλητές και απειλούν και το αθλητικό ιδεώδες. Επομένως, ο κορονοϊός ίσως περιορίσει τα φαινόμενα βίας και βελτιώσει το πνεύμα του αθλητισμού.

 

Ίσως πάρει χρόνο μέχρι να ξαναδούμε γεμάτα στάδια όμως αν αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να μεγιστοποιήσουμε την πληρότητα τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας θα επιτρέψουμε στον αθλητισμό να επανακτήσει τα έσοδά του. Σε περίπτωση όμως πρόωρης επιστροφής του κόσμου στις κερκίδες θα τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια για επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας.

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation
 

Πηγή: enimerosou.gr


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
newage printing solutions
ΑΡΘΡΑ · 08/11/2020

"Η χειραγώγηση της διαπαιδαγώγησης" της Κωνσταντίνας Κιακυροπούλου

Μία πλήρης αποτυχία των γονέων σε διαπαιδαγώγηση άνευ προηγουμένου, αφού αυτή χειραγωγείται τέλεια πλέον από το τικ τοκ (ο πρόεδρος της Αμερικής ασχολείται με αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο) και το utub, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο γενικά και είναι χωρίς όρια. Το ίδιο και της εκπαίδευσης, η οποία διαδραματίζεται μέσω κινητού από τα ίδια μέσα. Μία γενιά ανίκανη να ζήσει χωρίς κινητό τηλέφωνο.

ΑΡΘΡΑ · 08/11/2020

"Ξέρετε, μου αποκρίνεται, πρώτη φορά συναντώ τόση ανθρωπιά" της Μαίρης Λαγανα

Την γνώρισα ένα μεσημέρι στο πάρκο που είχα βγάλει περίπατο τον σκύλο, καθόταν μόνη σε ένα παγκάκι καπνίζοντας. Χάιδεψε τον σκύλο και όπως σήκωσε το βλέμμα είδα τα μάτια της άγνωστης γυναίκας βουρκωμένα. Την ρώτησα εάν χρειάζεται βοήθεια, αν της συμβαίνει κάτι και αν μπορώ να βοηθήσω. Σηκώνει το βλέμμα της ξανά λέγοντας μου σχεδόν ψιθυριστά. Έναν καφέ...

ΑΡΘΡΑ · 07/11/2020

"Τηλεργασία – Τι πρέπει να προσέχετε!" γράφει η Μαρία Κελεπούρη

Η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας έχει εισάγει νέα δεδομένα, τα οποία αφομοιώνονται με ταχείς ρυθμούς από την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο εξοπλισμοί, όπως το κινητό ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής καθίστανται όχι απλώς χρήσιμα αλλά απολύτως απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες του πληθυσμού.

ΑΡΘΡΑ · 07/11/2020

"Και ξαφνικά όλα αλλάζουν…" της Νίκης Μουρατίδου

Ένας τόσο δα μικρός ιός έρχεται και τα αλλάζει όλα. Σε μια στιγμή χωρίς προειδοποίηση, χωρίς τίποτα . Και κάθεσαι και σκέφτεσαι .Τί έγινε τώρα. Η ζωή που είχες ήταν αυτή που νόμιζες ότι είχες; Τελικά μήπως Δεν την είχες; Η καθημερινότητά σου, οι σχέσεις με ανθρώπους στον περίγυρό σου, με την οικογένειά σου, με φίλους συγγενείς, γνωστούς και μη… Τελικά, τι είχες; Τι σου έμεινε;