Fosscomm 2020 - Το μεγαλύτερο συνέδριο ανοιχτού λογισμικού και τεχνολογιών

fosscomm 2020

Στις 21 & 22 Νοεμβρίου 2020 διοργανώνεται η FOSSCOMM 2020, το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο ανοιχτού λογισμικού και τεχνολογιών στην Ελλάδα. Η φετινή FOSSCOMM διεξάγεται μέσω διαδικτύου και διοργανώνεται από τον ΕΕΛΛΑΚ,το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

 

H Fosscomm οργανώνεται από τις Ελληνικές κοινότητες του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, και συμμετέχουν σε αυτή κοινότητες, προγραμματιστές και εταιρείες που ασχολούνται με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες. Στη Fosscomm συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 800 σύνεδροι.

 

Από το 2008, έτος διεξαγωγής του πρώτου συνεδρίου της Fosscomm, έχουν διοργανωθεί συνολικά 12 συνέδρια Fosscomm ξεκινώντας από το 2008 σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σέρρες, Αθήνα, Λαμία, Αθήνα, Πειραιά, Αθήνα Ηράκλειο και Λαμία αντίστοιχα.

 

Η FOSSCOMM 2020 είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί στην Καστοριά, αλλά εξαιτίας της πανδημίας θα υλοποιηθεί διαδικτυακά στις 21 και 22 Νοεμβρίου.

 

Περιλαμβάνει περισσότερς από 40 ομιλίες και εργαστήρια (workshops) σε θέματα Ανοιχτού λογισμικού, Ανοιχτού περιεχομένου, Ανοιχτών δεδομένων, Ανοιχτών τεχνολογιών, Ανοιχτής σχεδίασης και Ανοιχτών αδειών. Συγκεντρώνει, διαδικτυακά, μέλη από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις κοινότητες ανοιχτού λογισμικού, ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τις κοινότητες ανοιχτών τεχνολογιών, τις εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες ανοιχτού λογισμικού και όσους ασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον ανοιχτό κώδικα και τις ανοιχτές τεχνολογίες.

 

imerologia a5 spiral

Κατά τη διάρκεια της φετινής FOSSCOMM, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ομιλίες για θέματα όπως:

 

· Τη νέα στρατηγική λογισμικού ανοιχτού κώδικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ευάγγελο Τσαβαλόπουλο (Επικεφαλής του Open Source Programme Office (OSPO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

 

· Τον ρόλο του Ελεύθερου Λογισμικού κατά τη διάρκεια της Πανδημίας και τη σημασία να διατίθεται με ελεύθερες άδειες το λογισμικό που χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, από τον Alexander Sander (FSFE EU Policy Manager)

 

· Τον ρόλο του Ανοιχτού Λογισμικού στην πολιτική του Δημοσίου από τον Sivan Pätsch (Research Director στο Open Forum Europe)

 

·  Τα 10 χρόνια του Libreoffice και τον ρόλο του στην ελευθερία των χρηστών από τον Italo Vignoli (Ιδρυτικό μέλος του The Document Foundation, επικεφαλής του Associazione LibreItalia και μελος του Open Source Initiative (OSI))

 

· Το έργο ανοιχτού hardware Epidose από τον Διομήδη Σπινέλλη (Πρόεδρο του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών - Καθηγητή ΟΠΑ)

 

· Την παρουσίαση έργων ανοιχτών τεχνολογιών από σχολεία που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

 

· Δεκάδες άλλα θέματα Ανοιχτού λογισμικού, Ανοιχτού περιεχομένου, Ανοιχτών δεδομένων, Ανοιχτών τεχνολογιών, Ανοιχτής σχεδίασης και Ανοιχτών αδειών

 

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της FOSSCOMM 2020 εδώ και μπορείτε να εγγραφείτε για να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω της σελίδας της FOSSCOMM.

 

Δείτε την ιστοσελίδα της FOSSCOMM 2020

 

Ακολουθήστε την FOSSCOMM 2020 στο Facebook και στο twitter @fosscomm2020 

 


erasmus

 «Ενημέρωση με θέμα «Erasmus+/2021-2027: Σχολική Εκπαίδευση»

 

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Erasmus+/Erasmus 2021-2027: Σχολική Εκπαίδευση». Στην τηλεσυνάντηση συμμετείχαν στελέχη των Πόλων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Το θέμα της ενημέρωσης παρουσίασε η Ευαγγελία Τριανταφύλλου, υπάλληλος της ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας, προωθήτρια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε συνεργασία με τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δημήτριο Τζήμα.

 

Στην αρχή της συνάντησης οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν γενικά για τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ που σχετίζονται με τη σχολική εκπαίδευση. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες πληροφορίες (στόχοι, συμμετέχοντες, επιλέξιμες δαπάνες) αναφορικά με τις Βασικές Δράσεις 1 και 2 (Key Action 1 & 2). Επίσης, δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής (εγγραφή οργανισμού, αξιοποίηση χρήσιμων ιστοσελίδων) και τους πιθανούς τρόπους εύρεσης εταίρων. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία απαντήθηκαν ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες.

 

Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων που θα υλοποιηθούν με πρωτοβουλία της ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών φορέων της περιοχής για τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+.

 


Βράβευση φοιτητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg

Σε μία διαδικτυακή απονομή, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα 9/11/2020 κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης νέων, ο κ. Kozarov βραβεύτηκε από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg για το βίντεο που δημιούργησε σχετικά με την υποχώρηση της στάθμης των υδάτων της λίμνης των Πρεσπών ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειες αυτής τόσο στο οικοσύστημα της λίμνης των Πρεσπών όσο και στην τοπική οικονομία των 3 εθνών που συνορεύουν στη λίμνη.