Θετική ανταπόκριση στα αιτήματα της Περιφερειακής Αρχής για επίλυση των προβλημάτων των αεροδρομίων Κοζάνης και Καστοριάς

airport kastoria
© photo

Στην ικανοποίηση των αιτημάτων της Περιφερειακής Αρχής για τα αεροδρόμια της Δυτικής Μακεδονίας, προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

 

Συγκεκριμένα στο αίτημα για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του αεροδρομίου Κοζάνης «Φίλιππος» κατά τις απογευματινές ώρες απήντησε θετικά ο Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής με έναρξη εφαρμογής εντός της τρέχουσας εβδομάδας για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών ιδιωτικής εταιρείας εκπαίδευσης πιλότων. Ομοίως, θετική ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού και στο αίτημα ολοκλήρωσης των ημιτελών υποδομών του αεροδρομίου Καστοριάς «Αριστοτέλης» για την περαιτέρω αναβάθμιση του.

 

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη, η αποτίμηση των υπολειπόμενων εργασιών για την αποπεράτωση του πύργου ελέγχου και την τοποθέτηση του αναγκαίου εξοπλισμού ανέρχεται, μετά και την επιτόπια επιθεώρηση κλιμακίου της Υ.Π.Α. (Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας) από την Αθήνα περίπου στο 1,5 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υλοποίηση του έργου το συντομότερο δυνατόν.

 

Ευχαριστώντας τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή για τη θετική ανταπόκριση, στα αιτήματα που του έθεσε, ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης επεσήμανε την προτεραιότητα που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στην ολοκλήρωση των υποδομών των αεροδρομίων και την ομαλή λειτουργία τους, τονίζοντας παράλληλα τη σταδιακή υλοποίηση συνολικότερου σχεδιασμού ολοκλήρωσης βασικών υποδομών στις μεταφορές που αναγκαιούν για τη Δυτική Μακεδονία τόσο οδικές όσο και σιδηροδρομικές.

 

Ο κ. Κασαπίδης υπογράμμισε και την εποικοδομητική συνεργασία που είχε με το Διοικητή της Υ.Π.Α. κ. Δριτσάκο για τη διευθέτηση και προώθηση των αναγκαίων λύσεων και στα δυο αεροδρόμια της Δυτικής Μακεδονίας.

 

imerologia a5 spiral

 

Παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή σε διαδικτυακή εκδήλωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) με θέμα: «Οδηγώντας την Ελλάδα σε μια νέα πραγματικότητα για τις αερομεταφορές»

 

Στα μέτρα στήριξης του κλάδου των αερομεταφορών, που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) με θέμα: «Οδηγώντας την Ελλάδα σε μια νέα πραγματικότητα για τις αερομεταφορές».

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννης Παράσχης, ο πρόεδρος της Aegean, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ο αντιπρόεδρος Ευρώπης της IATA, κ. Ραφαέλ Σβάρτσμαν, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΑΤΑ, κ. Μπράιαν Πιρς παρουσίασε στοιχεία για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική και ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία και οικονομία.

 

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η δραστική μείωση της ζήτησης στον τομέα των αερομεταφορών απειλεί τη βιωσιμότητα των αεροπορικών εταιρειών, με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο και υπογράμμισε ότι ο κλάδος παίζει κρίσιμο ρόλο και στον τουρισμό, για αυτό και η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του από τον Ιούνιο.

 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, έχουν ληφθεί οριζόντια μέτρα, όπως η στήριξη των εργαζόμενων σε εταιρείες που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους, η επιδότηση της ασφάλισης και φορολογίας μέσω του προγράμματος ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ειδικό φορολογικό καθεστώς για το ιπτάμενο προσωπικό, 20 ευρώ αποζημίωση για όλες τις πτήσεις του Απριλίου και του Μάϊου 2020, μείωση του ΦΠΑ σε όλο τον τομέα των μεταφορών.

 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να εξισορροπούν μεταξύ της ανάγκης για στήριξη και του κινδύνου στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Έθεσε επίσης το ζήτημα της βιωσιμότητας την επόμενη ημέρα και της στήριξης των εργαζόμενων, αλλά και της σύνδεσης των πολιτικών στήριξης των αερομεταφορών με την στρατηγική για μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές ρύπων.

 

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι, από την πρώτη ημέρα της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα επέμεινε στην ανάγκη μίας κοινής και ενιαίας προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά π.χ. στις προϋποθέσεις εισόδου- εξόδου στα ευρωπαϊκά κράτη, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον κλάδο των αερομεταφορών. Ανέφερε ειδικότερα ότι η Ελλάδα είχε προτείνει την υιοθέτηση ενός «υγειονομικού διαβατηρίου», που θα διευκόλυνε όλους τους ενδιαφερόμενους: Επιβάτες, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, προσωπικό υγειονομικού ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη καταβάλλουν, την στιγμή αυτή, μεγάλες προσπάθειες για να βρεθεί μία ενιαία προσέγγιση σε όλα τα θέματα, που επηρεάζουν την αεροπορική βιομηχανία.