· 

"Και ξαφνικά όλα αλλάζουν…" της Νίκης Μουρατίδου

quarantine
© photo

Γράφει η Νίκη Μουρατίδου

 

Και ξαφνικά όλα αλλάζουν…

 

Ένας τόσο δα μικρός ιός έρχεται και τα αλλάζει όλα. Σε μια στιγμή χωρίς προειδοποίηση, χωρίς τίποτα . Και κάθεσαι και σκέφτεσαι .Τί έγινε τώρα. Η ζωή που είχες ήταν αυτή που νόμιζες ότι είχες; Τελικά μήπως

 

Δεν την είχες; Η καθημερινότητά σου, οι σχέσεις με ανθρώπους στον περίγυρό σου, με την οικογένειά σου, με φίλους συγγενείς, γνωστούς και μη… Τελικά, τι είχες; Τι σου έμεινε; Αν είσαι τυχερός κάτι σου έμεινε! Κάποιες όμορφες στιγμές.

 

«Τώρα που ήρθα να βάλω ένα φρένο στην ξέφρενη ζωή σου έχεις όλο το χρόνο να καθίσεις στο σπίτι σου και να σκεφτείς» σου λέει. Δεν ήθελες να το κάνεις από μόνος σου. Μα είχες ξεφύγει σε ένα ξέφρενο κυνήγι αναζήτησης της χαράς. Ποιάς χαράς ποια χαρά ακριβώς κυνηγούσες; Οι ατελείωτες αγορές, οι ατέλειωτες εφήμερες ή και όχι σχέσεις . Η αναζήτηση μιας φιλίας που πίστευες ή δεν πίστευες και τελικά υπήρχε; Κι αν δεν υπήρχε, δε βαριέσαι, δεν είναι αυτός κάποιος άλλος θα είναι. Όποτε θέλεις βγαίνεις, ότι θέλεις κάνεις, ποιος θα σε περιορίσει; Γλέντια, διασκεδάσεις, έξω. Παρέες. Σήμερα η μία αύριο η άλλη. Τα παιδιά όποτε θέλουν, στις πλατείες, στα μαγαζιά. Γρήγοροι ρυθμοί παντού, ένα ξέφρενο πανηγύρι… Και ξαφνικά ΣΤΟΠ. Σταματάει.

 

next gen
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

Πού πας; Πουθενά! Τι κάνεις; « Τίποτα !» ακούς από παντού. Βλέπεις, δε βλέπεις, μακάρι να μην βλέπεις, γιατί αυτό που ίσως να βλέπεις, ίσως να μην θέλεις να το δεις. Μπορεί να μην είναι καλό, καλύτερα να μην το βλέπεις.

 

Και τώρα; Τι κάνεις; Αυτό ήταν ;

 

Όχι δεν ήταν αυτό. Αυτό ΕΙΝΑΙ η ζωή η πραγματική ζωή. Η ζωή που θέλει και λίγο φρένο. Θέλει λίγο χρόνο να σκεφτείς, να σκεφτείς την ουσία. Την ουσία που βγήκες με εκείνη την όμορφη παρέα που καμία αξία δεν της έδωσες, ήπιες εκείνο το γλυκό κρασάκι, είπες τις όμορφες κουβέντες σου, γέλασες, έκλαψες, χόρεψες, διασκέδασες και στη στιγμή τα ξέγραψες, γιατί ήξερες ότι την επόμενη φορά θα έρθει η άλλη και δεν κράτησες τίποτε από αυτήν.

 

Να σκεφτείς τη στιγμή που είχες δουλειά και καθώς ήσουν καταπονημένος και κουρασμένος γκρίνιαζες και έβριζες τη μοίρα σου κι έλεγες «γιατί εγώ και όχι ο άλλος;» και τώρα φοβάσαι ότι αύριο δεν έχεις δουλειά και πάλι γκρινιάζεις και δίκιο έχεις, όπως δίκιο είχες και πριν.

 

Κι εσύ που έχεις κάνει τις επενδύσεις σου και τώρα τι να τις κάνεις με ποιόν να δουλέψεις… Και τόσος κόπος και τόσα πράγματα που στερήθηκες και άλλα τόσα που ξεπούλησες από τη ζωή σου. Και τι δεν έδωσες για να αποκτήσεις αυτά που τώρα έχεις; Και τώρα τι να τα κάνεις; Θα είσαι αύριο για να τα κάνεις κάτι; Και αυτοί που νομίζεις ότι θα συνεχίσουν την πορεία σου για να πολλαπλασιάσουν αυτά που ξεκίνησες, θα ζήσουν για να το κάνουν; Και μετά; Άντε, κατέκτησες τον κόσμο. Ποιόν κόσμο; Βγαίνεις έξω. Που είναι ο κόσμος; Άδειοι οι δρόμοι, άδειες πλατείες, άδεια μαγαζιά. Θλιμμένα κενά πρόσωπα. Φόβος, φόβος για αυτό που ξέρεις αλλά και για αυτό που δεν ξέρεις.

 

imerologia a5 spiral

 

Έβγαινες στους δρόμους. Έβλεπες ανθρώπους, πρόσωπα, θλίψη, χαμόγελα, άλλα αληθινά, άλλα ψεύτικα. Αλλά ήταν εκεί, τα έβλεπες.

 

Ζωντανοί άνθρωποι να τρέχουν και να κυνηγούν κάτι. Δεν ξέρω τι, ίσως και οι ίδιοι να μην ήξεραν τι, αλλά όλοι κάτι αναζητούσαν. Έτσι ένιωθες.

 

Και τώρα; Που είναι οι αθώες ή και όχι τόσο αθώες φωνές των παιδιών; Τις ακούς μέσα στο σπίτι, μπροστά σε μια οθόνη. Έχουν γίνει βρισιές και ουρλιαχτά γιατί είναι φυλακισμένες.

 

Και είναι λοιπόν τόσο χάλια όλα; Όχι ούτε ήταν ,ούτε είναι, ούτε θα είναι ελπίζω τόσο χάλια. Γιατί πάντα εκεί όπου είναι το σκοτάδι από δίπλα υπάρχει το φως. Εκεί όπου είναι η λύπη από δίπλα υπάρχει η χαρά. Εκεί όπου είναι απόρριψη από δίπλα υπάρχει μια ανοιχτή αγκαλιά. Εκεί όπου υπάρχει ο θάνατος από δίπλα υπάρχει η ζωή. Πάντα έτσι ήταν, πάντα έτσι θα είναι. Χρειάζεται μόνο να μπει ένα φρένο. Πρέπει να αποστασιοποιηθείτε, να καθίσετε να σκεφτείτε, να νιώσετε ξανά. Να νοσταλγήσετε τα όμορφα. Και την επόμενη φορά που θα συναντήσετε ανθρώπους, φίλους, συγγενείς, συντρόφους, οικογένεια, τους γονείς, τα παιδιά τους συναδέλφους, τους γνωστούς ακόμη και τους άγνωστους, θυμηθείτε εκείνον τον καλό λόγο, τη ζεστή αγκαλιά, το χαμόγελο, το φιλί χωρίς μάσκα. Και ότι εδώ είστε όλοι περαστικοί. Όσο θα ζήσετε να ζήσετε όμορφα.

 

Με προσοχή αλλά ΟΜΟΡΦΑ

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

COVID 19

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
newage printing solutions
ΑΡΘΡΑ · 07/11/2020

"Καραντίνα ξανά! Και τώρα;" γράφει η Ελένη Κοσμά

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 βρίσκεται και πάλι σε καθεστώς lockdown. Ένα καθεστώς το οποίο γνωρίσαμε για πρώτη φορά πέρσι όταν ήρθε για πρώτη φορά στη ζωή μας ο ιός COVID – 19. Πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι ένα δυσάρεστο γεγονός με αρνητικές συνέπειες σε πολλούς τομείς, ιδίως στον οικονομικό τομέα. Στο παρόν άρθρο θα δούμε την «καλή» πλευρά της καραντίνας – υπάρχει άραγε κάτι καλό σε αυτή την τρέλα που άλλαξε για πάντα την καθημερινότητά μας;

ΑΡΘΡΑ · 01/11/2020

"Πόλεμος" Τα δεινά και οι επιπτώσεις στη ζωή μας - Της Βασιλικής Ναούμ

Στη προοδευμένη και σύγχρονη εποχή μας η ανθρωπότητα έχει σταθεί ανίκανη να δαμάσει απόλυτα τα βάρβαρα ένστικτά της. Ο πόλεμος συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα και στον 21ο αιώνα με λαούς να δοκιμάζονται στη δίνη του. Διότι παρά τη μεγάλη ανάπτυξη του πολιτισμού δεν καταφέραμε να εξελιχθούμε σε μια ανώτερη ηθική οντότητα!

ΑΡΘΡΑ · 19/10/2020

"Εξέλιξη δίχως εκπαιδευτική υποβάθμιση" του Θανάση Βελώνη

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες από κάθε άποψη. Η συγκυρία του ιού αποτέλεσε περίοδο αλλαγών τόσο στον τρόπο σκέψης και δράσης των πολιτών όσο και σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής. Ανεπηρέαστη δεν θα μπορούσε να παραμείνει η Παιδεία, ως βασικό μέλος της. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ήταν τα πρώτα στα οποία μπήκε «λουκέτο» εξαιτίας της επερχόμενης πανδημίας.

ΑΡΘΡΑ · 19/10/2020

«Σύγχρονοι Σερίφηδες», δημοκρατικά; και υπεύθυνα; λειτουργούντες.. Του Μητλιάγκα Γιάννη

Μας προστατεύουν λέει αλλά μήπως προσπαθούν να προστατευθούν οι ίδιοι; (Είχε απόλυτο δίκιο ο Δήμαρχος Κοζάνης για το ετεροχρονισμένο ενδιαφέρον της πολιτείας). Διατυμπανίζουν την αυστηρότητα τους, ψάχνοντας ίσως νέο πρωτοσέλιδο σε life style περιοδικό αλλά δε μπορούν να δεχθούν την αυστηρή πλέον κριτική των πολιτών.

mikroi anthropoi se mia pio mikri zoi - μικροί άνθρωποι σε μια πιο μικρή ζωή
ΑΡΘΡΑ · 17/10/2020

"Μικροί άνρθωποι, σε μια πιο μικρή ζωή" της Δήμητρας Ορφανού

Όταν ένα παιδί επτά χρονών στην παραλία φωνάζει σε όλο τον κόσμο (Δανάη είσαι απένταρη, είσαι απένταρη…) και γελάει… και δίπλα οι γονείς του που είναι τρόπον τινά συγγενείς σου.. υποκρίνονται ότι ποτέ μα ποτέ δεν έχουν πει τίποτα παρόμοιο στον κανακάρη τους, η Δανάη απλώς τραγουδάει το άσμα του αείμνηστου Στράτου ...υποκρίνεσαι το ξέρω υποκρίνεσαι ...και η ζωή συνεχίζεται σε μια δειλία μικροπρέπειας και εξευτελισμού.

ΑΡΘΡΑ · 28/09/2020

"Τι μου έμαθαν οι φιλίες μου" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Η φιλία είναι μία στενή σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, στην οποία η επαφή και αγάπη δεν προχωράει σε σεξουαλική επαφή και παραμένει πλατωνική. Παραμένει ένα συναίσθημα μοναδικό, ένα βίωμα πολύτιμο, εξιδανικευμένο και μυθοποιημένο στη λογοτεχνία αλλά και σε κάθε άλλη μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας.

Write a comment

Comments: 0