· 

"Πόλεμος" Τα δεινά και οι επιπτώσεις στη ζωή μας - Της Βασιλικής Ναούμ

war
© photo

 

Γράφει η Βασιλική Ναούμ

 

Στη προοδευμένη και σύγχρονη εποχή μας η ανθρωπότητα έχει σταθεί ανίκανη να δαμάσει απόλυτα τα βάρβαρα ένστικτά της. Ο πόλεμος συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα και στον 21ο αιώνα με λαούς να δοκιμάζονται στη δίνη του. Διότι παρά τη μεγάλη ανάπτυξη του πολιτισμού δεν καταφέραμε να εξελιχθούμε σε μια ανώτερη ηθική οντότητα!

 

Η ανάγκη του ανθρώπινου γένους να υπερισχύει έναντι των ασθενέστερων κρατάει από τη πρώτη κιόλας ύπαρξή του πάνω σε αυτόν το πλανήτη. Ο πόλεμος είτε επιθετικός, κατακτητικός είτε αμυντικός δεν παύει να έχει φοβερές συνέπειες. Οι κατακτητικές βλέψεις, τα οικονομικά προνόμια και η κοινωνική υπεροχή αποτελούν τους θεμέλιους λίθους ενός πολέμου.

 

Το φαινόμενο αυτό προκαλεί ολοκληρωτική μεταμόρφωση μιας κοινωνίας, βάζοντας τέλος στην ήρεμη ροή της ζωής εν καιρό ειρήνης, εξαθλιώνει τα έθνη κοινωνικά, οικονομικά, ηθικά και πέρα από την απώλεια της ανθρώπινης ζωής έχουμε απώλεια της αξιοπρέπειας, της ποιότητας και της ανθρωπιάς.

 

nextgen.gr
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

Ο πόλεμος φέρνει την απόλυτη δυστυχία. Τα μίση και τα όπλα θεοποιούνται! Ο φανατισμός μετατρέπει τα άτομα σε θηρία γυρίζοντας ο ένας το "μαχαίρι" στον άλλον, ασήμαντα όντα στο παιχνίδι της Ιστορίας.

 

Τα αποτελέσματα του πολέμου είναι απόκοσμα, οι πλούσιοι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί δεινοπαθούν. Η φτώχεια, η μιζέρια και οι δυστυχία αποτελούν πλέον τη ρουτίνα της καθημερινότητας, οι απώλειες είναι αμέτρητες και ο φόβος στερεί την ελπίδα και τη πίστη για ζωή!

 

Η ζωή δαπανάτε ασυλλόγιστα, τα πεδία της μάχης γίνονται πεδία εξευτελισμού της ηθικής ποιότητας του ανθρώπου. Οι ζημιές σε έμψυχο και άψυχο υλικό έχουν σαν αποτέλεσμα τη κοινωνική κατάρρευση και τη πολιτική αστάθεια ενός κράτους, σταματώντας τον αγώνα για ποιοτική βελτίωση

 

Τόσο στο κατακτητικό όσο και στο αμυντικό στρατόπεδο οι απώλειες είναι τρομερές και αμαυρώνουν το πρόσωπο του νικητή. Είναι αδιανόητο ο πόλεμος να υπάρχει ως μέσω επιβίωσης στη σημερινή εποχή! Η γενοκτονία και η ισοπέδωση ενός λαού δεν μπορεί να αποτελεί τιμή για κανέναν.

 

Τα ερείπια δεν είναι θρόνοι νικητών αλλά φόρος ντροπής του κατακτητή! Οι τιμές ανήκουν στους ταπεινούς και πονεμένους, στους ξεριζωμένους, στους Ήρωες της χαμένης πατρίδας!

 

imerologia a5 spiral

 

Η Ειρήνη βαδίζει πλάι-πλάι με την αγάπη, τη χαρά, το δίκιο και την αλήθεια. Εκατομμύρια νέοι σε όλο το κόσμο διαδηλώνουν και ζητούν από τους δυνατούς της γης την επίτευξή της! Πρέπει όμως από ένα απλό σύνθημα να γίνει αίτημα με ουσιαστικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα από θρησκευτικές, φυλετικές, ιδεολογικές και εθνικές διαφορές!

 

Σήμερα επιβάλλεται να υιοθετήσουμε ένα νέο μέσω επίλυσης των εθνικών διαφορών με αυστηρά κριτήρια προς όφελος της ανθρωπότητας. Ο περιορισμός των πυρηνικών όπλων και των πυραύλων, η αυτοσυγκράτηση των κρατών και η καλή διάθεση επίλυσης των διακρατικών ζητημάτων με τον διάλογο στα πλαίσια του ΟΗΕ θα μπορούσε να αποτρέψει μια τρίτη παγκόσμια σύρραξη. Με τα δεδομένα της σημερινής πολεμικής τεχνολογίας θα μπορούσε μια τέτοια σύρραξη να αγγίξει και τα όρια του γενικού ανθρώπινου αφανισμού!

 

Και το ερώτημα είναι το εξής: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει μέσα από αυτό το γεγονός; Γιατί ο νικητής δεν είναι πάντα και ο κερδισμένος!

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr

 

imerologia a4 spiral

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

ΑΡΘΡΑ · 19/10/2020

"Εξέλιξη δίχως εκπαιδευτική υποβάθμιση" του Θανάση Βελώνη

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες από κάθε άποψη. Η συγκυρία του ιού αποτέλεσε περίοδο αλλαγών τόσο στον τρόπο σκέψης και δράσης των πολιτών όσο και σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής. Ανεπηρέαστη δεν θα μπορούσε να παραμείνει η Παιδεία, ως βασικό μέλος της. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ήταν τα πρώτα στα οποία μπήκε «λουκέτο» εξαιτίας της επερχόμενης πανδημίας.

ΑΡΘΡΑ · 19/10/2020

«Σύγχρονοι Σερίφηδες», δημοκρατικά; και υπεύθυνα; λειτουργούντες.. Του Μητλιάγκα Γιάννη

Μας προστατεύουν λέει αλλά μήπως προσπαθούν να προστατευθούν οι ίδιοι; (Είχε απόλυτο δίκιο ο Δήμαρχος Κοζάνης για το ετεροχρονισμένο ενδιαφέρον της πολιτείας). Διατυμπανίζουν την αυστηρότητα τους, ψάχνοντας ίσως νέο πρωτοσέλιδο σε life style περιοδικό αλλά δε μπορούν να δεχθούν την αυστηρή πλέον κριτική των πολιτών.

mikroi anthropoi se mia pio mikri zoi - μικροί άνθρωποι σε μια πιο μικρή ζωή
ΑΡΘΡΑ · 17/10/2020

"Μικροί άνρθωποι, σε μια πιο μικρή ζωή" της Δήμητρας Ορφανού

Όταν ένα παιδί επτά χρονών στην παραλία φωνάζει σε όλο τον κόσμο (Δανάη είσαι απένταρη, είσαι απένταρη…) και γελάει… και δίπλα οι γονείς του που είναι τρόπον τινά συγγενείς σου.. υποκρίνονται ότι ποτέ μα ποτέ δεν έχουν πει τίποτα παρόμοιο στον κανακάρη τους, η Δανάη απλώς τραγουδάει το άσμα του αείμνηστου Στράτου ...υποκρίνεσαι το ξέρω υποκρίνεσαι ...και η ζωή συνεχίζεται σε μια δειλία μικροπρέπειας και εξευτελισμού.

ΑΡΘΡΑ · 28/09/2020

"Τι μου έμαθαν οι φιλίες μου" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Η φιλία είναι μία στενή σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, στην οποία η επαφή και αγάπη δεν προχωράει σε σεξουαλική επαφή και παραμένει πλατωνική. Παραμένει ένα συναίσθημα μοναδικό, ένα βίωμα πολύτιμο, εξιδανικευμένο και μυθοποιημένο στη λογοτεχνία αλλά και σε κάθε άλλη μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας.

ΑΡΘΡΑ · 15/09/2020

"Τελικά, γιατί έχουμε όλοι οι άνρθωποι αξία;" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μία φράση που ανακυκλώνεται διαρκώς, από όλους εμάς, από ψυχολόγους και εκπαιδευτές, κυρίως. Μία φράση που υπενθυμίζει πως κάθε ανθρώπινη οντότητα έχει τη δική της μοναδικότητα και τη δική της μοναδική προσφορά στη ζωή. Πώς όμως, ορίζεται αυτή η αυταξία μας; Τι είναι αυτό που καθιστά τον άνθρωπο ένα ον με αξία;

ΑΡΘΡΑ · 08/09/2020

"Το να μεγαλώνεις είναι δώρο ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται το χρόνο που περνά, όταν φτάσουν στην ηλικιακή περίοδο από τα 40 μέχρι τα 50. Μόλις ένας άνθρωπος διαβεί το κατώφλι των 40 ετών, είναι σύνηθες να κατακλυστεί από ένα υπαρξιακό άγχος το οποίο περιλαμβάνει τη μελαγχολία για το χρόνο που περνάει, όπως και τη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση πως η ζωή αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει.
ΑΡΘΡΑ · 04/09/2020

7 ερωτήσεις για το νέο trend - Baby Shower

Δεν υπάρχει ομορφότερη και καλύτερη ευκαιρία για εορτασμό από τον ερχομό ενός μωρού. Τα baby shower συνηθίζεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα έχουν φτάσει να αποτελούν την τελευταία τάση της μόδας. Γίνεται για να γιορτάσουμε τον ερχομό του παιδιού και τη μετάβαση της γυναίκας στη μητρότητα και τα τελευταία χρόνια . Ξέρετε όμως τους κανόνες του Baby Shower Party?

Write a comment

Comments: 0