· 

Β. Κικίλιας: Με sms το αποτέλεσμα των rapid tests στους πολίτες

covid 19 sms

 

Οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν τεστ και στη συνέχεια μόλις βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης να ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για το αν είναι θετικοί ή όχι στον κορωνοϊό.

 

Συγκεκριμένα το sms που λαμβάνουν στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, αναφέρει: «υποβληθήκατε σε τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις 09:11 σήμερα και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό (negative)».

 

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Αρκουμανέα, επισκέφθηκε σήμερα το σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν δωρεάν rapid tests αντιγόνου σε πολίτες.

 

Ακολουθούν οι δηλώσεις των κ.κ. Κικίλια και Αρκουμανέα.

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θέλω να ευχαριστήσω τη ΣΤΑΣΥ και το Υπουργείο Μεταφορών για τη δυνατότητα που μας δίνει, έτσι ώστε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας να μπορεί να είναι σήμερα στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, να εξυπηρετεί τους πολίτες και να διενεργήσει αυτούς τους δειγματοληπτικούς ελέγχους επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

 

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ένα μεγάλο θέμα παγκοσμίως, είναι πόσοι πολίτες εν μέσω COVID χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οπότε είναι σημαντικό για εμάς, για επιστημονικούς λόγους και για λόγους Δημόσιας Υγείας, να ξέρουμε ποια είναι τα ποσοστά αρνητικών και θετικών δειγμάτων.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, γιατί βλέπω ότι πλέον στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ η τεχνολογία είναι στην υπηρεσία των πολιτών. Τα κλιμάκια διεξάγουν το τεστ, το αποτέλεσμα έρχεται με μήνυμα στο κινητό των πολιτών και εμείς μπορούμε να καταχωρούμε στη βάση μας τα δεδομένα.

 

covid19 sms

Π. ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ: Είμαστε στο Μετρό του Συντάγματος, όπου έχουμε 16 ιατρεία που πραγματοποιούν τεστ αντιγόνου για τον κορονοϊό.

 

Έχουμε ήδη κάνει 350 τεστ και έχουμε 6 θετικά. Θα συνεχίσουμε σήμερα μέχρι το μεσημέρι. Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτούς τους ελέγχους, γιατί όπως βλέπετε σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον πλανήτη, υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Και στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες βλέπουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

 

Θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες όλοι μας, επειδή αναμένουμε και εμείς μια αύξηση των κρουσμάτων, να είμαστε προσεκτικοί και είναι πάρα πολύ βασικό να τηρούμε τα μέτρα. Δεν χρειάζεται να πάει μία περιοχή στο κόκκινο ώστε να αρχίσουν οι πολίτες να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Πρέπει όλοι μας, σε όλη τη χώρα, καθημερινά, μάσκα, απόσταση και πλύσιμο χεριών. Πρέπει να το τηρούμε ευλαβικά ώστε τις επόμενες εβδομάδες και πηγαίνοντας προς τον χειμώνα, να καταφέρουμε ακόμα μια φορά ως χώρα να αντεπεξέλθουμε στην πανδημία.

 


 

Αύριο Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 θα πραγματοποιηθούν δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι για SARS-COV 2 (κορωνοϊό) με rapid test αντιγόνου, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Άργους Ορεστικού από τις 11:00 έως 13:00 από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

 

Η πρόσκληση αφορά οποιονδήποτε επιθυμεί να ελεγχθεί

 

Η Επόπτρια ΚΟΜΥ Καστοριάς, Βασιλική Μπουργανού

 

Παράκληση για τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για σωστή χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων


 

Δωρεάν έλεγχοι rapid test

 

Την Πέμπτη 22/10/2020 θα πραγματοποιηθούν δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι για SARS-COV 2 (κορωνοϊό) με rapid test αντιγόνου, στον εξωτερικό χώρο του ΚΑΠΗ Καστοριάς από τις 11:30 έως 13:00 από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

 

Η πρόσκληση αφορά οποιονδήποτε επιθυμεί να ελεγχθεί

Η Επόπτρια ΚΟΜΥ Καστοριάς, Βασιλική Μπουργανού

 

Παράκληση για τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για σωστή χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων

 

epistoloxarta timologia fakela

 

Στο ραδιόφωνο του Alpha και στην εκπομπή «Ραντάρ» και τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο μίλησε ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας και για την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από την Κυβέρνηση.

 

Τόνισε ότι «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προ πανδημίας είδε διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Μέχρι τον Μάρτη και την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα δεν είχε προστεθεί ούτε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας στη χώρα, είχαν παγώσει όλες οι μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είχε εξασφαλισμένη ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου), άρα και δεσμευμένη χρηματοδότηση, η πανδημία ήταν που ανάγκασε την Κυβέρνηση να ασχοληθεί με δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και αυτό γίνεται περιορισμένα και πολύ φοβάμαι με ημερομηνία λήξης».

 

Συμπλήρωσε ότι «ακόμη και θετικά βήματα που αναγκάστηκε η Κυβέρνηση να κάνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως τα επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ που εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός, προκύπτουν από μετακινήσεις προσωπικού και από αποψίλωση άλλων κρίσιμων τομέων και δομών υγείας του συστήματος». «Τα εγκαίνια των 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία είναι προφανώς ένα βήμα, όμως κ αυτές είναι στον αέρα γιατί έχουν στελεχωθεί με εσωτερικές μετακινήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ανέφερε ότι «η δική μας μέριμνα είναι η πανδημία να αξιοποιηθεί ως μία ευκαιρία μόνιμης επένδυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας και να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει η Κυβέρνηση στον δικό της σχεδιασμό για την υγεία»

 

Άσκησε κριτική στην απουσία οποιουδήποτε πλάνου μόνιμων προσλήψεων για το ΕΣΥ, διερωτώμενος αν «είναι δυνατόν στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός να εξαγγέλλει 15.000 μόνιμες προσλήψεις για τις ένοπλες δυνάμεις και σε περίοδο πανδημίας να μην ανακοινώνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη για το ΕΣΥ;»

 

Συνηγόρησε στο αίτημα των υγειονομικών για ένταξή τους σε καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών, επισημαίνοντας ότι «…μία τέτοια εξέλιξη καθιστά, λόγω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ακόμη περισσότερο αναγκαία, την ενίσχυση του συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό», ενώ επανέλαβε την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη θεσμοθέτηση αυτόματης προκήρυξης (χωρίς την ανάγκη έγκρισης από συναρμόδια υπουργεία) των θέσεων που κενώνονται λόγω συνταξιοδότησης προσωπικού του ΕΣΥ.

 

Στηλίτευσε την πολιτική της Κυβέρνησης στην υγειονομική φροντίδα των προσφυγικών πληθυσμών, για τους οποίους η κατάργηση του ΑΜΚΑ και η απουσία υγειονομικής φροντίδας είναι προβληματική και σε όρους κοινωνικής συνοχής, αλλά και δημόσιας υγείας.

 

Ενώ έκλεισε την παρέμβασή του, υπενθυμίζοντας ότι «…παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της προηγούμενης περιόδου, στον τομέα της υγείας υπάρχει αναγνωρίσιμο έργο από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: διασφαλίσαμε την επιβίωση του ΕΣΥ, αυξήσαμε οριακά τη χρηματοδότηση του συστήματος, καλύψαμε υγειονομικά τους ανασφάλιστους, ανοίξαμε 127 νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις ΤΟΜΥ. Προφανώς παρέμειναν προβλήματα και δυσλειτουργίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά είναι προφανές ότι υποστηρίζουμε και προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο.»

 


covid 19
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 19/10/2020

Covid-19: Αναλυτικά ο χάρτης με τα κρούσματα της Δευτέρας 19/10

Στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης 19/10/2020 Σήμερα, 19/10/2020, δηλώθηκαν 438 επιπλέον κρούσματα. Από τα 388 εγχώρια κρούσματα, τα 62 συνδέονται με γνωστές συρροές. Αναλυτικότερα:

eody
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 19/10/2020

Covid-19: 438 τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα σήμερα Δευτέρα 19/10

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 19 Οκτωβρίου 2020, ώρα 15:00 Σήμερα ανακοινώνουμε 438 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25802, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

ΚΟΖΑΝΗ · 19/10/2020

Ενημέρωση 19ης Οκτωβρίου 2020 πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης για την πανδημία COVID-19.

Την Πέμπτη 15-10-2020 και ώρα 19:00, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη στην αίθουσα της Π.Ε. Κοζάνης, με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων και την βέλτιστη απόκριση φορέων και πολιτών στην επιδημιολογική...

Δημοσίευση ερωτήσεων & απαντήσεων για την ενίσχυση επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας που επλήγησαν από τον COVID-19

Δημοσίευση συχνών ερωτήσεων & απαντήσεων Εγκρίθηκε ο κατάλογος των συχνών ερωτήσεων - απαντήσεων για την πρόσκληση της Δράσης «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · 19/10/2020

Ανοίγει το helpdesk για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Αύριο Τρίτη 20 Οκτωβρίου ανοίγει η ειδική γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών (helpdesk) για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με στόχο την καλύτερη ενημέρωση προετοιμασία των ενδιαφερόμενων, σε συνέχεια και της προδημοσίευσης των βασικών σημείων του Οδηγού του προγράμματος την...