· 

Τι είπε ο Ν. Χαρδαλιάς για Καστορια, Κοζάνη καθώς και για τις δηλώσεις των Δημάρχων

ti eipe o n xardalias gia kastoria kozani kathos kai gia tis diloseis dimarxon - Τι είπε ο Ν. Χαρδαλιάς για Καστορια, Κοζάνη καθώς και για τις δηλώσεις των Δημάρχων
Νίκος Χαρδαλιάς - Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Στην ενημέρωση συντακτών από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά & τον Καθηγητή Γκ. Μαγιορκίνη εχθές Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από την 1 έως τις 15 Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 17 δράσεις στην περιοχή της Κοζάνης και διενήργησε 442 στοχευμένες δειγματοληψίες, 90 αντιγονικούς ελέγχους rapid test και 353 μοριακούς ελέγχους. Δειγματοληψίες που αφορούν ιχνηλατήσεις στενών επαφών θετικών κρουσμάτων.

 

Σημείωσε ότι, η κινητή μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης πραγματοποιεί δειγματοληψίες σε υγειονομικό προσωπικό κατά την επιστροφή του από κανονική άδεια και κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο εδώ και αρκετά 24ωρα και οργανώθηκε η διαδικασία ώστε ύποπτα κρούσματα με συμπτώματα να προσέρχονται στο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, όπου γίνεται δειγματοληψία και πλήρης εργαστηριακός έλεγχος.

 

"Την ίδια περίοδο, δηλαδή, από την 1 έως και τις 15 Οκτωβρίου, που βλέπαμε την αυξητική τάση στην Κοζάνη, πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή 2.698 έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς, κατά την διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 15 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 16.950 ευρώ.

 

Το αυξημένο ιικό φορτίο που παρατηρείται στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4" τόνισε ο Υφυπουργός πολιτικής Προστασίας και απεύθυνε ισχυρότατη σύσταση στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για αποφυγή όλων των περιττών μετακινήσεων και για κατά γράμμα τήρηση των μέτρων. "Όσο πιο προσεκτικοί είμαστε, όσο πιο πιστά τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα αυτά θα αποδώσουν."

 

Στη συνέχεια της ενημέρωσης συντακτών ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι "Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας, βρισκόμαστε σε μία επικίνδυνη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου Συναγερμού 4 για την Κοζάνη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας σε όλη τη χώρα. Γιατί δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής που πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων.

 

Η εφαρμογή των κανόνων αυτοπροστασίας πρέπει να είναι προτεραιότητα, πρέπει να είναι στοίχημα για όλους μας. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, οι κανόνες υγιεινής, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και θα πρέπει να παραμείνουν για όσο διαρκεί η πανδημία, για να μείνουμε ασφαλείς, για να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας αλλά και των αγαπημένων μας..

 

Σημείωσε επίσης ότι "Υπάρχει ένα όριο το οποίο το έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία περνάμε από την κατάσταση πορτοκαλί στην κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Αυτό το όριο, η πρώτη που το πέρασε ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Με όριο το 150, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι στο 159,7."

imerologia calendars

 

Ο κ. Μαγιορκίνης με τη σειρά του δήλωσε ότι "με βάση το ποσοστό θετικότητας που βλέπουμε σε διαφορετικές περιοχές, δεν είναι εύκολο να κάνουμε μια άμεση εκτίμηση. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από πληθυσμό σε πληθυσμό. Οπότε δεν είναι εύκολο να κάνουμε εκτίμηση κρουσμάτων, όχι μόνο εδώ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού.

 

Δεν εκτιμάμε ότι είναι πάνω από 20.000 αυτή την στιγμή τα ενεργά κρούσματα. Χωρίς να αποκλείεται να κάνουμε κάποιο λάθος, έτσι; Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εκτίμηση σε παγκόσμια κλίμακα." και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ταλαντώσεις στην Αττική, στον αριθμό των κρουσμάτων, που προκαλούν μία κατάσταση σταθερότητας η οποία όμως είναι ευαίσθητη. Δηλαδή, από την μια μέρα στην άλλη μπορεί να αλλάξει και παίρνοντας  το λόγο ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι "Τέτοιες ταλαντώσεις τις παρατηρούμε και σε άλλες περιοχές και δεν είναι κάτι κρυφό. Αν δείτε στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, μπορείτε να δείτε και περιοχές που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, κάποιες παραπάνω από το μέσο όρο του 14ημέρου.

 

Δηλαδή το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ή η Καστοριά ή η Κόρινθος δείχνει να έχουν μία μικρή αύξηση του μέσου όρου που έχουν βγάλει μέχρι τώρα, προφανώς είναι κάτι που μας ανησυχεί."

 

Για την ενόχληση από τους τοπικούς φορείς της Κοζάνης, σε ερώτηση του κ. δημοσιογράφου κ. Χρήστου για το ότι "ακούσαμε χαρακτηριστικά το Δήμαρχο να σας κατηγορεί λέγοντας πως λαμβάνετε μέτρα όπως σας βολεύει." ο  Υφυπουργός Πολιτικής προστασίας είπε "Κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις του Δημάρχου. Νομίζω ότι ο Δήμαρχος θα πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί. Διάβασα κάποιο δημοσίευμα, το οποίο δεν ξέρω αν ανταποκρίνεται ή όχι, ότι θέλαμε άλλα πράγματα.

 

Δεν ξέρω τι είναι αυτό το οποίο αν πράγματι αποτελεί δήλωση του Δημάρχου, με τον οποίον έχω εξαιρετική συνεργασία και ως αυτοδιοικητικοί υπάρχει και ένας κώδικας επικοινωνίας.

 

Εγώ ανέφερα τι κάναμε. Προφανώς σε μία συζήτηση θα πρέπει να αναφερθεί και τι κάνει ο καθένας που έχει το κομμάτι της ευθύνης και των ελέγχων στους Δήμους τους και παντού.

 

Όμως, αυτή τη στιγμή, είναι μία στιγμή που όλοι μαζί έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση. Από την πρώτη στιγμή, από την 1 Οκτωβρίου σας ανέφερα συγκεκριμένα δεδομένα, πήραμε στοχευμένες πρωτοβουλίες σε σχέση με την περιοχή.

 

Από εκεί και πέρα, προφανώς τα μέτρα δεν τηρήθηκαν και προκύπτει από όλες τις ιχνηλατήσεις και προκύπτει και από το μέσο όρο της ηλικίας των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, που δημιούργησαν και αυτήν την έξαρση.

 

Δεν είναι συμπτωματικό ότι ο μέσος όρος είναι 40 χρονών, με ό,τι σημαίνει αυτό. Δεν είναι συμπτωματικό ότι το μεγαλύτερο ηλικιακό ποσοστό των ενεργών κρουσμάτων στη Κοζάνη είναι από 20 μέχρι 39 χρονών. Αυτό το λέω όχι για κάποιον άλλον λόγο, αλλά για να ξέρουμε ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα.

 

Τα κριτήριά μας είναι πολύ συγκεκριμένα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι κάνουμε ό,τι μας κατέβει, προφανώς προσβάλλουν τους 31 επιστήμονες της Επιτροπής, τους 6 του χάρτη και όλους εκείνους που δουλεύουν νυχθημερόν.

 

Θεωρώ όμως ότι στον όποιον εκνευρισμό υπάρχει ή στην όποια ανησυχία υπάρχει, μπορεί να ειπωθεί και μια κουβέντα παραπάνω. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε να κερδίσουμε ένα μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για τους κατοίκους της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά για όλη τη χώρα."

 

Η λειτουργία των σχολείων και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, συνεχίζονται με υποχρεωτική μάσκα παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα ισχύει μόνο η τηλεκπαίδευση.

 

Η εκ περιτροπής λειτουργία προβλέπεται στο επίπεδο συναγερμού 4 όταν υπάρχουν συρροές εντός των σχολείων.

 

"Στην Κοζάνη από την 1 Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα στη σχολική κοινότητα, από τα οποία 4 είναι εκπαιδευτικοί, 15 μαθητές και ένα κρούσμα αφορά λοιπό σχολικό προσωπικό. Και σε καμία περίπτωση, σε καμία από αυτές τις 20 περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει συρροή εντός σχολικής μονάδας. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος για εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων στη Κοζάνη." τόνισε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς

 

Κλείνοντας ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι "Είναι στο χέρι όλων μας, σε όλη τη χώρα, στη Κοζάνη, στα Γιάννενα, στην Καστοριά, στην Κόρινθο ή στην Αττική, να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν συμφωνήσουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία έκπτωση στο ζήτημα της τήρησης των μέτρων, εάν όλοι το συμφωνήσουμε αυτό, η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα παραμείνει σταθερή και κάποια στιγμή θα αρχίσει να υπάρχει μία πτώση.

 

Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα έχουμε περιοχές που θα υπάρχει επιδημιολογική έξαρση. Οι περιοχές αυτές που θα υπάρχει επιδημιολογική έξαρση, θα εντάσσονται ανάλογα, θα αξιολογούνται και θα κατηγοριοποιηθούν με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων."

 

imerologia calendars

 

Στην Κοζάνη σήμερα Σάββατο 17 Οκτωβρίου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα έχει περάσει από χθες στο επίπεδο 4 Aυξημένου Kινδύνου στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης.

 

Ο Υφυπουργός θα πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης και οι τέσσερεις Δήμαρχοι της περιοχής. Τον Νίκο Χαρδαλιά συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Διευθυντής Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, Σπύρος Σαπουνάς.

 

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα μεταβεί στα Γιάννενα, όπου στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους συνεργάτες του, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εμφανίζει και αυτή υψηλό επιδημιολογικό φορτίο (επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης).

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 16/10/2020

Ο χάρτης με τα 508 νέα κρούσματα της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου

Στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης 16/10/2020 Σήμερα, 16/10/2020 δηλώθηκαν 508 επιπλέον κρούσματα, *εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές*: Αναλυτικότερα:
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 16/10/2020

Στο "κόκκινο" η χώρα! 508 τα νέα κρούσματα της Παρασκευής 16/10

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 16 Οκτωβρίου 2020, ώρα 15:00 Σήμερα ανακοινώνουμε 508 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24450, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · 16/10/2020

Covid-19: ΕΛΣΤΑΤ- Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, λόγω της πανδημίας

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού2019
imerologia calendars
ΚΟΖΑΝΗ · 16/10/2020

Κοζάνη - Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για τις περιοχές "Αυξημένου Κινδύνου"

Πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης για τις περιοχές της χώρας που εντάσσονται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την πανδημία όπως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, τα οποία είναι επιπλέον των όσων ισχύουν πανελλαδικά, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.