· 

"Μικροί άνρθωποι, σε μια πιο μικρή ζωή" της Δήμητρας Ορφανού

mikroi anthropoi se mia pio mikri zoi - μικροί άνθρωποι σε μια πιο μικρή ζωή
Φωτογραφία αρχείου

 

Γράφει η Δήμητρα Ορφανού

 

Όταν ένα παιδί επτά χρονών στην παραλία φωνάζει σε όλο τον κόσμο (Δανάη είσαι απένταρη, είσαι απένταρη…) και γελάει… και δίπλα οι γονείς του που είναι τρόπον τινά συγγενείς σου.. υποκρίνονται ότι ποτέ μα ποτέ δεν έχουν πει τίποτα παρόμοιο στον κανακάρη τους, η Δανάη απλώς τραγουδάει το άσμα του αείμνηστου Στράτου ...υποκρίνεσαι το ξέρω υποκρίνεσαι ...και η ζωή συνεχίζεται σε μια δειλία μικροπρέπειας και εξευτελισμού.

 

Αυτό που την προβληματίζει είναι η απάτης της αγάπης και η προσποίηση της καλοσύνης… Η κοπέλα αυτή παλεύει με όλες της τις δυνάμεις - επίγειες και υπέργειες - να επιβιώσει και να συντηρήσει την οικονομικά ασθενή οικογένειά της.

 

Οι γονείς του μικρού αποτυχημένου νεαρού που δεν έχει μάθει να σέβεται και να αγαπά το συνάνθρωπό του προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους συμπλέγματα και τις δικές τους αποτυχίες, προσβάλλοντας κι υποβιβάζοντας τους άλλους, και φυσικά πάντα αρνούνται ότι έχουν σχέση με σχόλια και κριτικές, ανθρωπάκια που ζηλεύουν και την ανθρώπινη οντότητα, την οντότητα που κατάντησε ανυπαρξία...

 

Next generatios

 

αλλά ο φθόνος τους δεν τελειώνει, (κάνεις κάτι? ψάχνεις για δουλειά?), ο πόλεμος δε σταματάει εδώ... θα μπορούσε ο ξάδερφος μας να μείνει με την προηγούμενη σχέση του που ήταν πλούσια... και η Δανάη συνεχίζει να τραγουδάει το λυπήσου με του Πάριου. Ποιος να τη λυπηθεί... ψευδεπίγραφη ανάγκη εύρεσης ελαφρυντικών… και οι καλοί αυτοί γονείς - συγγενείς, (προκλητικά την απαξιώνουν όπου βρουν και σταθούν και ειρωνεύονται ιδίως η γυναίκα - γυναικείο ελάττωμα η ειρωνεία γένους θηλυκού και χαρακτηριστικό ημιμαθών -  ...η Δανάη δεν μπορεί άλλο να τους ανεχτεί - και αποστασιοποιείται, τραγουδώντας στο θολωμένο μου μυαλό του Ακη Πάνου ...θόλωσε κι η ίδια?

 

αλλά το ευτράπελο είναι ότι τους ενοχλεί αυτή η απομάκρυνσή της... και βάζουν τη γιαγιά να της ζητεί εξηγήσεις γιατί είναι πια απόμακρη... Ρε αν θέλετε κάδο να αδειάσετε τα σκουπίδια της ψυχής, η Δανάη τον έκαψε, πηγαίνετε αλλού να κάνετε αποκομιδή της εκμαυλισμένης σας ψυχής... και η Δανάη συνέχισε να ακούει στο ράδιο των ανθρώπων έργα της Νικολακοπούλου ...αδιόρθωτα τα μάτια κι οι καρδιές, με κουμπιά και φερμουάρ κατεστραμμένα.

 

Μικροί άνθρωποι, όλοι μας... με την φενάκη της μεγαλοσύνης

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr

 

newage printing solutions
ΑΡΘΡΑ · 28/09/2020

"Τι μου έμαθαν οι φιλίες μου" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Η φιλία είναι μία στενή σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, στην οποία η επαφή και αγάπη δεν προχωράει σε σεξουαλική επαφή και παραμένει πλατωνική. Παραμένει ένα συναίσθημα μοναδικό, ένα βίωμα πολύτιμο, εξιδανικευμένο και μυθοποιημένο στη λογοτεχνία αλλά και σε κάθε άλλη μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας.
ΑΡΘΡΑ · 15/09/2020

"Τελικά, γιατί έχουμε όλοι οι άνρθωποι αξία;" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μία φράση που ανακυκλώνεται διαρκώς, από όλους εμάς, από ψυχολόγους και εκπαιδευτές, κυρίως. Μία φράση που υπενθυμίζει πως κάθε ανθρώπινη οντότητα έχει τη δική της μοναδικότητα και τη δική της μοναδική προσφορά στη ζωή. Πώς όμως, ορίζεται αυτή η αυταξία μας; Τι είναι αυτό που καθιστά τον άνθρωπο ένα ον με αξία;
ΑΡΘΡΑ · 08/09/2020

"Το να μεγαλώνεις είναι δώρο ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται το χρόνο που περνά, όταν φτάσουν στην ηλικιακή περίοδο από τα 40 μέχρι τα 50. Μόλις ένας άνθρωπος διαβεί το κατώφλι των 40 ετών, είναι σύνηθες να κατακλυστεί από ένα υπαρξιακό άγχος το οποίο περιλαμβάνει τη μελαγχολία για το χρόνο που περνάει, όπως και τη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση πως η ζωή αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει.
wedding newamazingideas newage
ΑΡΘΡΑ · 04/09/2020

Οι σπουδές σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι σπουδαιότερη εμπειρία

Οι σπουδές είναι από τις σπουδαιότερες και κοινωνικά αναγκαίες πλέον εμπειρίες στη ζωή ενός ατόμου. Η εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο είναι η εμβάθυνση σε έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα η οποία θα βοηθήσει τον άνθρωπο να αντέξει και να αναρριχηθεί στο δύσκολο δρόμο της εύρεσης εργασίας. Τα φοιτητικά χρόνια κατά παραδοχή των περισσότερων, ανήκουν στα ωραιότερα της ζωής, ξεπερνώντας ακόμα και την ανεμελιά των σχολικών χρόνων.
ΑΡΘΡΑ · 04/09/2020

Γιατί πρέπει να υπάρχει ηλικιακή διάκριση σε ορισμένα πράγματα;

Οι ηλικιακές διακρίσεις αφορούν τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει ένα άτομο εξαιτίας της ηλικίας του. Οι διακρίσεις αυτές μπορούν να ξεκινάνε από το πόσο ερωτεύσιμος είναι ένας άνθρωπος μία συγκεκριμένης ηλικίας, μέχρι το πόσο όμορφη μπορεί να είναι μία γυναίκα και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στην ερωτική της ζωή.
ΑΡΘΡΑ · 01/09/2020

Για ποια πράγματα αξίζει να θαυμάζεις τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό

Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός διαφώτισε την ανθρωπότητα και εγκαθίδρυσε τις Τέχνες, τις Επιστήμες και τη Φιλοσοφία. Υπήρξε η βάση της Δημοκρατίας στην πραγματική της διάσταση, απέχοντας παρασάγγας από την πολιτική εκμετάλλευση και καταπίεση που βαπτίζεται Δημοκρατία σήμερα, με νόμους οι οποίοι δεν έχουν καν την έγκριση των πολιτών και τους επιβαρύνουν ασφυκτικά.
baptism newamazingideas newage
ΑΡΘΡΑ · 29/08/2020

"Η κουλτούρα του βιασμού.." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ο βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ενός ανθρώπου σε σεξουαλική δραστηριότητα, παρά τη θέλησή του. Αποτελεί μία πράξη η οποία παραβιάζει το σώμα και τη βούληση του ανθρώπου που τη δέχεται και είναι ικανή να σημαδέψει ανεξίτηλα και τραυματικά την ψυχή του θύματος.
ΑΡΘΡΑ · 26/08/2020

"Παιδιά και μάσκα. Απορίες και ενστάσεις..." γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η πανδημία του κορωνοϊού μας εισήγαγε όλους σε μία νέα πραγματικότητα και άλλαξε άρδην την καθημερινή μας ζωή. Η προστασία της ανθρώπινης υγείας σε μία περίοδο έντονης υγειονομικής κρίσης, αναχαίτισε ακόμα λειτούργησε και ως τροχοπέδη σε κάθε είδους μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας, από τη διασκέδαση μέχρι την εργασία.

Write a comment

Comments: 0