Τα θέματα της συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας

kali kyriakidou

 

Συνεδρίασε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια θέμα που συζητήθηκε και ομόφωνα στηρίχθηκε στην Επιτροπή ήταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου Κοζάνης. Όπως δήλωσε και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος, κα Καλλιόπη Κυριακίδου, η εξόρυξη του μαρμάρου του Τρανοβάλτου αποτελεί ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Περιφέρειά μας το οποίο πρέπει να το στηρίξουμε και να το ενδυναμώσουμε. Μια ορθολογική εκμετάλλευση του ορυκτού αυτού πόρου με πρόβλεψη περιβαλλοντικής αποκατάστασης του χώρου μετά το πέρας της εκμετάλλευσης, δίνει δυναμική στην επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής, ενισχύει το τοπικό εισόδημα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Σερβίων, κ. Χρήστος Ελευθερίου, τονίζοντας τη σημασία του έργου για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την αναγκαιότητα συνένωσης των τοπικών δυνάμεων για την εκμετάλλευση του λατομείου και την αναγκαιότητα της πιστής τήρησης των όρων που προβλέπονται στη Μ.Π.Ε..

 

Επίσης, για τις Μ.Π.Ε. των τεσσάρων Φωτοβολταϊκών Σταθμών στους Δήμους Βοΐου, Κοζάνης και Σερβίων σε συνέχεια της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την άναρχη δόμηση αυτών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εθνικό και κατ’επέκταση περιφερειακό χωροταξικό ανάπτυξης ΑΠΕ, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκτάσεις που προτείνονται είναι χορτολιβαδικές, ενώ υπάρχει και αρνητική γνωμοδότηση από τον Δήμο Βοΐου, η Επιτροπή ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά.

 

Πολύ σημαντικά θέματα ήταν και οι δημόσιες υποδομές για τις οποίες επίσης η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά.

 

imerologia calendars

 

Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά σειρά είναι:

 

Μ.Π.Ε. του έργου: «Εκμετάλλευση ενιαίου χώρου μαρμαροφόρου περιοχής Τρανόβαλτου Κοζάνης, συνολικής έκτασης 1545 στρ (επιφάνεια εξόρυξης 545 στρ), σε περιοχή του Τρανόβαλτου Π.Ε. Κοζάνης, με φορέα του έργου τοΔήμο Σερβίων.

 

Μ.Π.Ε. του έργου: «Εκμετάλλευση υφιστάμενου λατομικού χώρου βιομηχανικού ορυκτού (ασβεστίτη – δολομίτη), εντός δημόσιας έκτασης εμβαδού 11815,95 τ.μ., στη θέση ΄Αετοράχη΄, της Τ.Κ. Κοιλάδας, του Δήμου Κοζάνης και θεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων (Σ.Δ.Ε.Α) που τη συνοδεύει», με φορέα του έργου την «ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε».

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 16MW, στη θέση «ΠΑΔΕΣ» του Δήμου Βοΐου, με φορέα του έργου την «SΚGR PV3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

 

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 16 MW, στη θέση «Λιβάδια» του Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου την«SΚGR PV2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

 

Μ.Π.Ε. του έργου: «Κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 16 MWp, στη θέση «Τσουκάρι», του Δήμου Βοΐου, με φορέα του έργου την«SΚGR PV4 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

 

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 16 MW, στη θέση «ΔΟΒΡΑΣ» του Δήμου Σερβίων, με φορέα του έργου την «SΚGR PV1 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

 

Μ.Π.Ε. του έργου: «Υδραγωγείο Δημοτικής Ενότητας Αιανής Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ).

 

Μ.Π.Ε. του έργου: «Υδραγωγείο Δημοτικής Ενότητας Ελίμειας Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ).

 

Μ.Π.Ε. του έργου: «Βόρειο τμήμα Παραλίμνιας Χάραξης στα πλαίσια του έργου Μελέτες οδοποιίας οδικού δικτύου Ν. Κοζάνης, με φορέα του έργου την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - Π.Ε. Κοζάνης.

 

Μ.Π.Ε. του έργου:«Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΣ) ισχύος 860 KW στο ρέμα «Στάρα» της Τ.Κ. Ακρίτα του Δήμου Φλώρινας, με φορέα του έργου την «BR ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε.».

 

Μ.Π.Ε. του έργου:«Υφιστάμενος Κομβικός Σταθμός Κινητής Τηλεφωνίας της εταιρείας VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ., περίπτωση από κοινού χρήση με την εταιρεία WIND, με κωδική ονομασία θέσης «ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 1001326», που είναι εγκατεστημένος στη θέση «Κιάτρα Γκίζα», ή «Άγιοι Ανάργυροι», ή «Ασύρματος», στην Τ.Κ. Κλεισούρας, με φορέα του έργου την «VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ.».

 

Μ.Π.Ε. του έργου: «Βελτίωση Οδού Ορεστείων Καστοριάς (μήκους 850 μέτρων) στο Δήμο Καστοριάς, με φορέα του έργου το Δήμο Καστοριάς.

 

Τα θέματα 1 και 7-12 ψηφίστηκαν ομόφωνα βάσει των σχετικών εισηγήσεων.

Τα θέματα 3-6 σχετικά με τις Μ.Π.Ε. των Φ/Β Σταθμών καταψηφίστηκαν ομόφωνα.

 


imerologia calendars

kali kyriakidou

 

Στα εγκαίνια του Κέντρου Επανάχρησης Υλικών στην Καστοριά παρευρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος, κα Καλλιόπη Κυριακίδου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκου. Του πρώτου από τα πέντε, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.), αλλά και του πρώτου πανελληνίως!


Μια κατεξοχήν δράση ανάπτυξης της Κυκλικής Οικονομίας. Στο πλαίσιο της οποίας επιτυγχάνεται οικονομία υλικών πόρων με σεβασμό στο Περιβάλλον και αγάπη στο συνάνθρωπο που χωρίς κόστος ικανοποιούνται οι ανάγκες του.


Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους 13 Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας για τη συνεργασία τους, η οποία μεταφράζεται μέσα από τη λειτουργία της ΔΙΑΔΥΜΑ. Μια πρωτοπόρο επιχείρηση διαχείρισης αποβλήτων.


Η στρατηγική της Κυκλικής Οικονομίας αποτελεί Εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό ζήτημα. Είναι ψηλά στην ατζέντα της Περιφέρειας μας και δράσεις σαν και αυτές τις στηρίζουμε και τις ενισχύουμε.
Καλή Δύναμη!

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
entypa a5 a4 brochures

Covid 19: Εβδομαδιαία αναφορά της πανδημίας στη Δυτική Μακεδονία

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δίνει στη δημοσιότητα αναλυτικά τον αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού. Η εικόνα ως προς τα κρούσματα στην Δυτική Μακεδονία από 28/09/2020 έως 4/10/2020 τα οποία διαγνώστηκαν από το εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης και τα ιδιωτικά εργαστήρια της Περιφέρειας, έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 06/10/2020

Δωρεάν πάγιο και εκπτώσεις ανακοίνωσε η ΔΕΗ

"Η ΔΕΗ ήταν κολλημένη στο λιγνίτη, με ελάχιστη συμμετοχή στις ΑΠΕ. Σήμερα, η εταιρία εισέρχεται σε μια νέα εποχή πράσινης ενέργειας. Οι επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ, σε υποδομές και δίκτυα αυξάνονται. Η ΔΕΗ είναι πλέον συνολικά πιο ανταγωνιστική διότι έχει ως εφόδιο το νόμο 4643/2019 που ψηφίσαμε, ο οποίος καταργεί τη μονιμότητα στους νεοεισερχόμενους, εισάγει ευελιξία στις προμήθειες, βοηθά στην προσέλκυση ικανών στελεχών από την αγορά"

Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στην Δυτική Μακεδονία

Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 05/10/2020

Σχολικά Γεύματα” σε σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπ/σης για το σχ. έτος 2020-21

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων | Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων συναίνεσης/υπαναχώρησης των γονέων/κηδεμόνων στις σχολικές μονάδες που φοιτούν τα τέκνα τους ορίζεται η Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020.

Μηνιαίος απολογισμός στην οδική ασφάλεια στη Δυτική Μακεδονία

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας δημοσιεύει συνολικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν σε θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για το μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2020, στην εδαφική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας. Η δημοσίευση των στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά - αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.