· 

Με απόλυτη διαφάνεια, η κατανομή 400 θέσεων μελών ΔΕΠ και 2000 υποτροφιών για επικουρικό διδακτικό προσωπικό στα πανεπιστήμια”

digalakis

 

Τον τρόπο κατανομής πόρων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα παρουσίασε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπης Τζούφη, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

 

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη κατανομή 200 μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και επιπλέον 5 θέσεων στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, που αποτελεί την πρώτη μόνο φάση για τις 400 συνολικά θέσεις που θα δοθούν στα Ιδρύματα. Οι θέσεις αυτές υπερκαλύπτουν τις 373 που έμειναν κενές κατά τη διάρκεια του 2019 εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων.

 

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε ότι οι θέσεις κατανέμονται στα Πανεπιστήμια αναλογικά, βάσει του αριθμού των καθηγητών που αφυπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019. Εξήγησε μάλιστα ότι το σκεπτικό αυτό είχε παρουσιαστεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο στη Σύνοδο Πρυτάνεων, ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός.

 

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι, όπως ακριβώς η κατανομή των θέσεων ΔΕΠ έγινε με απόλυτα διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια, το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του έκτακτου διδακτικού προσωπικού του πδ 407/80, αλλά και των 2.000 ανταποδοτικών υποτροφιών. Τα κριτήρια και ο αλγόριθμος κατανομής γνωστοποιήθηκαν στους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων μέσω του Προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων και έγιναν αποδεκτά χωρίς να υπάρξουν παρατηρήσεις, καθώς εκτιμήθηκε η όλη διαφανής και ειλικρινής προσέγγιση. Ο κ. Διγαλάκης υπενθύμισε επίσης ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4653/2020, από την επόμενη χρονιά, η κατανομή θέσεων ανθρώπινου δυναμικού στα Πανεπιστήμια θα γίνεται με εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών.

 

imerologia calendars

 

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημέρωσε επίσης για την πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας να ζητήσει από τα ιδρύματα ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία εκλογής, εξέλιξης ή μονιμοποίησης μελών ΔΕΠ, με αποτέλεσμα την καταγραφή και πλήρη χαρτογράφηση όλων των εκκρεμών προκηρύξεων, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, δεν είχε γίνει ποτέ. Με την ευκαιρία αυτή ζητήθηκε από τα ΑΕΙ η κατά το δυνατόν περαίωση των εκκρεμών διαδικασιών εκλογής, καθώς και προτάσεις τους προκειμένου να αλλάξει επιτέλους ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία γίνονται.

 

Τέλος, αναφέρθηκε στην αντίφαση του άρθρου 65 του ν.4610/2019, το οποίο προβλέπει την αναπλήρωση των αποχωρούντων μελών ΔΕΠ με ισάριθμα νέα μέλη, σε σχέση με τον ν.4590/2019. Ενώ υπήρξε προειδοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις αλληλοαναιρούμενες διατάξεις των δύο νόμων, τελικά αυτοί ήρθαν προς ψήφιση στη Βουλή από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα κληθεί να τους εφαρμόσει, υποσκάπτοντας με τον τρόπο αυτό το έργο της επόμενης Κυβέρνησης.

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
entypa a5 a4 brochures

ΚΟΖΑΝΗ · 05/10/2020

Τρία νέα οχήματα ενισχύουν τη λειτουργία του συσσιτίου

Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κοζάνης | Με τρία νέα καινούρια και σύγχρονα οχήματα εφοδιάστηκε ο στόλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Μέριμνας και Πρόνοιας του Δήμου Κοζάνης.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ · 05/10/2020

Ένταξη έργων για τη βελτίωση προσβασιμότητας ΑμεΑ από το Δ. Καστοριάς.

Με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς κινείται η Δημοτική Αρχή, δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα και πάγια αιτήματα | Όταν σχεδιάζουμε για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, σχεδιάζουμε ένα περιβάλλον περισσότερο ασφαλές και φιλικό για όλους. Κατοίκους και επισκέπτες, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αστοχία και κατάφωρη αδικία η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση μέσα από τα Περιφερειακά προγράμματα

Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς | Αδικεί και στην ουσία εξαιρεί περίπου 200 χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μόνο και μόνο επειδή στην παρούσα φάση δεν απασχολούν προσωπικό - ΕΣΕΕ

Σε δημόσια διαβούλευση το masterplan για την απολιγνιτοποίηση

Κωστής Χατζηδάκης | Μεγάλες επενδύσεις- Πόροι 5 δισ. ευρώ- Φορολογικά κίνητρα τα βασικά συστατικά. Σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα opengov.gr τέθηκε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης - masterplan των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, οι βασικές αρχές του οποίου παρουσιάστηκαν τον Σεπτέμβριο. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου 2020.

10 εκ. ευρώ στη Δ. Μακεδονία για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας | 10 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Μακεδονία 2014-2020 για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας που επλήγησαν από τον COVID-19

Σύμφωνο Συνεργασίας Δ. Κοζάνης & Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας

Υπογράφηκε στο Γραφείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και του Πανεπιστημίου. Το θεωρητικό πλαίσιο του εν λόγω Συμφώνου στηρίζεται σε βασικές παραδοχές της θεωρίας της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ομαλή μετάβαση στο Target Model. Εγκρίθηκαν οι μηχανισμοί διακοψιμότητας και TFRM

Επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβαν οι μηχανισμοί διακοψιμότητας και TFRM (Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας), καθώς ανακοινώθηκε ότι η παράτασή τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.