· 

"Τι μου έμαθαν οι φιλίες μου" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

friends

 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

 

Η φιλία είναι μία στενή σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, στην οποία η επαφή και αγάπη δεν προχωράει σε σεξουαλική επαφή και παραμένει πλατωνική. Παραμένει ένα συναίσθημα μοναδικό, ένα βίωμα πολύτιμο, εξιδανικευμένο και μυθοποιημένο στη λογοτεχνία αλλά και σε κάθε άλλη μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο ίδιος ο μέγιστος Αριστοτέλης, έλεγε πως "φιλία είναι μία ψυχή η οποία κατοικεί σε δύο σώματα".

 

Η φιλία έχει τόση δύναμη μέσα της που την κάνει απαραίτητη για τη ζωή κάθε ανθρώπου. Η αμοιβαιότητα, η αλληλοβοήθεια, η αμοιβαία προσφορά που υπάρχει μέσα σε αυτή, την καταστεί ένα συναίσθημα απαραίτητο για την πνευματική ωρίμανση του ανθρώπου, αλλά και της κοινωνικής του προσαρμογής. Η φιλία εξευγενίζει το πνεύμα του ανθρώπου, τον δυναμώνει στις δυσκολίες, τον αναβαθμίζει ποιοτικά όταν η επιλογή φίλων είναι άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν όντως στην ποιοτική μας βελτίωση.

 

nextgen

 

Μεγάλες φιλίες έχουν υμνηθεί στο πέρασμα των αιώνων, ειδικοί προσπαθούν ακόμα και σήμερα να ερμηνεύσουν τη συνεισφορά της φιλίας στον κάθε άνθρωπο, το πόσο σωτήρια μπορεί να αποβεί για την κακή ψυχολογία, την κατάθλιψη, το άγχος. Άνθρωποι χωρίς φίλους είναι επιρρεπείς σε σωματικές και ψυχικές παθήσεις.

 

Στα 27 μου χρόνια, όλες οι φιλίες μου έμαθαν πολλά πράγματα, μου χάρισαν πολύτιμα διδάγματα ζωής. Θα ήθελα να τα συγκεντρώσω όλα μαζί:

 

- Η φιλία για να είναι αληθινή και σωστή, χρειάζεται την αμοιβαία παραχώρηση και κατανόηση. Το να δίνει συνεχώς μόνο η μία πλευρά, δεν είναι υγιές: είναι ψυχική εξουθένωση.

 

- Μεγαλύτερους έρωτες δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού παρά μέσα σε φιλίες. Η φιλία έχει ερωτικά στοιχεία μέσα της, σε κάνει να ζηλεύεις τους φίλους σου υπό το πρίσμα ότι τους θέλεις κοντά σου, σε οδηγεί σε θαυμασμό, σε σαγήνη και σε κατάσταση έκστασης ακόμα. Συνεπώς, η Φιλία είναι ένας πλατωνικός έρωτας με ορισμένη σωματική οικειότητα και όχι ένα συναίσθημα αντίθετο από εκείνον.

 

- Η στενή φιλία δεν καταργεί τα προσωπικά όρια. Και οι φίλοι μας μπορεί να έχουν τη δική τους προσωπικότητα και να βιώνουν καταστάσεις για τις οποίες να μη μπορούν ή να μη θέλουν να μιλήσουν. Και τα προσωπικά όρια πρέπει να γίνονται σεβαστά στις καλές φιλίες.

 

- Οι αληθινές φιλίες είναι δυσκολότερο βίωμα για τις γυναίκες. Πολύ σπάνια, δυστυχώς, μία γυναικεία φιλία θα είναι αληθινή. Και αυτό διότι οι γυναίκες είναι μεταξύ τους ανταγωνιστικά πλάσματα και αυτό δε συνάδει με την έλλειψη χαιρεκακίας και αμοιβαίας αγάπης που απαιτεί η αληθινή φιλία. Ο διαρκής ανταγωνισμός θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στο φθόνο και αυτό θα την καταστρέψει.

 

newage luxury baptism invitations

 

- Άλλο η φιλία και άλλο μία απλή γνωριμία. Ένα ‘’γεια’’ που θα πεις σε κάποιον στο δρόμο δεν τον καθιστά αυτομάτως φίλο σου.

 

- Πρόσεχε σε ποιους θα ανοίξεις την καρδιά σου. Ο καθένας που μας χαμογελάει δεν είναι φίλος μας και δεν το κάνει επειδή θέλει πραγματικά το καλό μας. Μην έχεις φοβία με τους ανθρώπους, αλλά μην εμπιστεύεσαι απόλυτα και τον οποιονδήποτε. Δεν είναι τυχαίο ότι φίλος και φίδι αρχίζουν και τα δύο από ‘’φ’’.

 

Είθε να βρούμε όλους τους συνοδοιπόρους φίλους στη ζωή μας που θα αξίζουν πραγματικά και θα είναι αληθινοί.

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

luxury wedding invitations newage

ΑΡΘΡΑ · 15/09/2020

"Τελικά, γιατί έχουμε όλοι οι άνρθωποι αξία;" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μία φράση που ανακυκλώνεται διαρκώς, από όλους εμάς, από ψυχολόγους και εκπαιδευτές, κυρίως. Μία φράση που υπενθυμίζει πως κάθε ανθρώπινη οντότητα έχει τη δική της μοναδικότητα και τη δική της μοναδική προσφορά στη ζωή. Πώς όμως, ορίζεται αυτή η αυταξία μας; Τι είναι αυτό που καθιστά τον άνθρωπο ένα ον με αξία;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ · 28/09/2020

Συνέντευξη με τη συγγραφέα παιδικού βιβλίου Μαρία Α. Μακρή "Απίθανες Μέλισσες"

Το παιδικό βιβλίο «Απίθανες Μέλισσες» παρουσίασε πρόσφατα η Μαρία Α. Μακρή. | Μία νέα συγγραφέας η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά, με καταγωγή από το Βόιο Κοζάνης και από το Τσεπέλοβο Ζαγορίου - Ιωαννίνων. - "Τα μυστικά ενός παραμυθένιου κόσμου.

ΑΡΘΡΑ · 08/09/2020

"Το να μεγαλώνεις είναι δώρο ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται το χρόνο που περνά, όταν φτάσουν στην ηλικιακή περίοδο από τα 40 μέχρι τα 50. Μόλις ένας άνθρωπος διαβεί το κατώφλι των 40 ετών, είναι σύνηθες να κατακλυστεί από ένα υπαρξιακό άγχος το οποίο περιλαμβάνει τη μελαγχολία για το χρόνο που περνάει, όπως και τη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση πως η ζωή αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ · 19/09/2020

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Κλειτσογιάννη "Πριν χαθεί το όνειρο"

Το πρώτο της βιβλίο «Πριν χαθεί το όνειρο» παρουσίασε πρόσφατα η Ηλιάνα Κλειτσογιάννη. Μία νέα συγγραφέας η οποία με το μυθιστόρημα της μας εξιστορεί πως είναι να κυνηγάς τα όνειρα σου και πως μπορούν να αλλάξουν ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ… | Καλωσορίζουμε την Ηλιάνα στην ενημερωτική ιστοσελίδα enimerosou.gr - Συνέντευξη με τον Πέτρο Πρωτόγερο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ · 24/08/2020

Συνέντευξη με την Ελένη Μάρκου για τη μεταγραφή της στη Bundesliga

Ελένη Μάρκου, η Καστοριανή αθλήτρια που στα 25 της χρόνια βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας της. Έχουμε τη ευχάριστη θέση να την καλωσορίσουμε στην ιστοσελίδα μας www.enimerosou.gr σε μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης με τον Πέτρο Πρωτόγερο:

ΑΡΘΡΑ · 04/09/2020

7 ερωτήσεις για το νέο trend - Baby Shower

Δεν υπάρχει ομορφότερη και καλύτερη ευκαιρία για εορτασμό από τον ερχομό ενός μωρού. Τα baby shower συνηθίζεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα έχουν φτάσει να αποτελούν την τελευταία τάση της μόδας. Γίνεται για να γιορτάσουμε τον ερχομό του παιδιού και τη μετάβαση της γυναίκας στη μητρότητα και τα τελευταία χρόνια . Ξέρετε όμως τους κανόνες του Baby Shower Party?

ΑΡΘΡΑ · 25/08/2020

"Ταξίδια, ένας τρόπος ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Τα ταξίδια είναι εκείνη η εμπειρία που διανθίζουν το πνεύμα σου με νέες εμπειρίες, με τη θέαση καινούργιων πραγμάτων και πραγματικοτήτων. Είναι το αποκορύφωμα των αισθήσεων, η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και η γειτνίαση της διαφορετικότητας.

Write a comment

Comments: 0