Ενέργειες κατά του καταρροϊκού από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

perifereia dytikis makedonias

 

Στις αρχές Αυγούστου διαπιστώθηκαν επισήμως στην Περιφέρειά μας τα πρώτα κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου. Από το 2014, οπότε και εκδηλώθηκε η επιζωοτία Καταρροϊκού Πυρετού από τον ορότυπο 4 στη Χώρα, δεν είχαν εκδηλωθεί άλλες εστίες της νόσου από τον εν λόγω ορότυπο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Άμεσα ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας υπό το συντονισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -ΥΠΑΑΤ (επιδημιολογική διερεύνηση, οριοθέτηση περιοχών με ζώνες ελέγχου και περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων από προσβεβλημένες εκτροφές κ.α.).

 

Η Περιφερειακή Αρχή μέσω του ίδιου του Περιφερειάρχη Κασαπίδη Γεωργίου και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για θέματα Κτηνοτροφίας Δαδαμόγια Αικατερίνης, αλλά και οι κτηνίατροι- Υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΑΑΤ προκειμένου να προβούν έγκαιρα στις απαιτούμενες ενέργειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

 

Ήδη έχει αποφασισθεί ανάθεση υπηρεσίας ψεκασμών έναντι της σκνίπας Cullicoides, στις προσβεβλημένες εκμεταλλεύσεις από εξειδικευμένα συνεργεία.

 

imerologia calendars

 

Το βασικότερο μέτρο πρόληψης της νόσου παραμένει η χρήση των ενδεδειγμένων εντομοαπωθητικών και ο περιορισμός της μετακίνησης των ζώων τις ώρες που δραστηριοποιείται η σκνίπα. Η ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη νόσο πραγματοποιείται από τις αρμόδιες τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν με μέριμνα της Περιφερειακής Αρχής δύο ημερίδες πληροφόρησης κτηνοτρόφων για τη νόσο αυτή και άλλα νοσήματα, στην Καστοριά και στη Φλώρινα- επειδή τα πρώτα κρούσματα παρατηρήθηκαν εκεί. Σύντομα θα ακολουθήσουν και στα Γρεβενά και στην Κοζάνη. Στους κτηνοτρόφους διανέμεται ενημερωτικό υλικό, το οποίο είναι αναρτημένο και στον ιστότοπο της Περιφέρειας. Φυσικά ανά πάσα στιγμή, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι διαθέσιμες να λύσουν οποιαδήποτε απορία και να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους.

 

Η Περιφερειακή Αρχή άσκησε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να εκδοθεί απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισης του Καταροϊκού Πυρετού, η οποία όχι μόνο επέτρεψε τον εμβολιασμό στη Δυτική Μακεδονία αλλά ενέκρινε και την οικονομική ενίσχυση για την αγορά 100.000 δόσεων περίπου. Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στην οποία επετράπη ο εμβολιασμός και δόθηκε η άδεια για την αγορά εμβολίων.

 

Σύσσωμες η Περιφερειακή Αρχή και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στέκονται με αίσθημα ευθύνης στο πλευρό των κτηνοτρόφων και λειτουργούν καθημερινά και αδιάκοπα προς όφελος του κλάδου.

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
entypa a5 a4 brochures

ΚΟΖΑΝΗ · 22/09/2020

Ξεκινά η αποκατάσταση του παροπλισμένου λιγνιτικού σταθμού ΛΙΠΤΟΛ

Εγκρίθηκε η σχετική μελέτη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας | Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκε η Μελέτη Αποκατάστασης του χώρου των εγκαταστάσεων τoυ λιγνιτικού σταθμού ΛΙΠΤΟΛ της ΔΕΗ (Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης), η οποία βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2016. Ο εν λόγω σταθμός δεν λειτουργεί από το 2014.

ΚΟΖΑΝΗ · 22/09/2020

Πεζοδρόμηση οδών - δωρεάν mini bus - carfree street music

«Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο» σήμερα στην Κοζάνη: Πεζοδρόμηση οδών - δωρεάν mini bus - carfree street music - Βιντεοσκοπημένη η Τελετή Λήξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας λόγω covid

9th International Conference on Information and Communication Technologies in Agriculture, Food and Environment (HAICTA 2020)

Η Ελληνική Εταιρία Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (ΕΠΕΓΕ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), διοργανώνουν το «9th International Conference on Information and Communication Technologies in Agriculture, Food and Environment (HAICTA 2020)»

ΚΟΖΑΝΗ · 22/09/2020

Σύσκεψη για τα κατεπείγοντα προβλήματα του αγροτικού χώρου μετά τη χαλαζόπτωση

ην Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού σύσκεψη για τα κατεπείγοντα προβλήματα του αγροτικού χώρου της περιοχής εξαιτίας της χαλαζόπτωσης και των θεομηνιών. Διοργανωτές της σύσκεψης ήταν ο Δήμος και οι αγροτικοί φορείς του Βελβεντού.

«Διάλογος της Ε.Ε. με τους νέους» 1η συνεδρίαση της Εθνικής Ομάδας Διαλόγου

Με απόλυτη επιτυχία και τη συμμετοχή του συνόλου των 25 μελών της πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Ομάδας Διαλόγου που συστάθηκε με πρωτοβουλία της Υπουργού, κ. Νίκης Κεραμέως και λειτουργεί με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Διάλογος της Ε.Ε. με τους νέους».

ΓΡΕΒΕΝΑ · 22/09/2020

Μικροί και μεγάλοι χρωμάτισαν διαβάσεις πεζών για την “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020”

Μικροί και μεγάλοι έπιασαν πινέλα και μπογιές και με πολύ μεράκι άλλαξαν ριζικά την εικόνα των τεσσάρων διαβάσεων που υπάρχουν για τους πεζούς έξω από το 4ο , 5ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο καθώς και στην είσοδο του Α΄ Παιδικού Σταθμού της πόλης μας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 21/09/2020

Covid 19: Έρχεται εφαρμογή για κινητά με ταχυδρόμικό κώδικα

Αναπτύσσουμε εφαρμογή σε συνεργασία του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία θα μπορεί με το κινητό του ο κάθε πολίτης να πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα και να γνωρίζει ακριβώς τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή που βρίσκεται.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ · 21/09/2020

Σε τηλεδιάσκεψη με τον Ιατρικό Σύλλογο Καστοριάς, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Ιατρικό Σύλλογο Καστοριάς συμμετείχε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας από κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους για θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό.