"Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της Απολιγνιτοποίησης" του Γιάννη Στρατάκη

giannis stratakis

 

Πρόταση για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της Απολιγνιτοποίησης.

 

Του Γιάννη Στρατάκη Περιφ. Συμβούλου

 

Προσλήψεις σε όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα της Δυτικής Μακεδονίας κάλυψης όλων των υφιστάμενων κενών.

 

Μέτρα ενίσχυσης Επιχειρήσεων , Επαγγελματικών ομάδων και τοπικής οικονομίας για όλη τη Δ.Μ.

 

Ενίσχυση των άμεσα πληττόμενων (εργαζομένων και επιχειρήσεων) από την ύφεση της λιγνιτικής δραστηριότητας.

 

Καθημερινά αποδεικνύεται ο ελάχιστος ,ανεδαφικός χρονικός ορίζοντας για την μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή, που μόνο δίκαιη δεν θα είναι.

 

«Εθνικές και τοπικές προτεραιότητες»  σύμφωνα με το Σχέδιο MUSTER PLAN για την απολιγνιτοποίηση - επιβάλλουν την στρατηγική της Κυβέρνησης , δηλαδή δεν μας υποχρεώνουν διεθνείς δεσμεύσεις.

 

imerologia calendars

 

Η απολιγνιτοποίηση στην περιοχή ξεκίνησε πριν δέκα και πλέον χρόνια και η σημερινή Κυβέρνηση αποφάσισε στην Δ.Μακεδονία και Αρκαδία να επισπεύσει τη διαδικασία, προσφέροντας στους κατοίκους την «δίκαιη ευθανασία» και ότι συζητείται ή πρόκειται να εφαρμοστεί επεκτείνεται στο μέλλον ,έμμεσο και απώτερο.

 

Συγχρόνως κανένα άμεσο μέτρο δεν εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης ,που έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο εξ αιτίας της πανδημίας.

 

Σχέδια επί χάρτου, ξαναζεσταμένες υποσχέσεις για μετεγκαταστάσεις οικισμών (βλέπε επίσκεψη Υπουργού στην Ακρινή), μεγαλόστομες επενδύσεις και στο βάθος μία άναρχη χωρίς σχέδιο μετατροπή της Δ.Μακεδονίας σ’ ένα τεράστιο Φ/Β πάρκο ,τα έσοδα από το οποίο θα κανακέψουν και θα κανακεύουν ξένα προς την περιοχή συμφέροντα.

 

imerologia calendars

 

Όπως καταθέσαμε ως Συνδυασμός στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στις 17 Σεπτεμβρίου, η περιοχή, όποιοι κι’ αν είναι οι μελλοντικοί σχεδιασμοί, χρειάζεται άμεσα μέτρα και αυτά είναι:

 

Μέτρα ενίσχυσης και ανακούφισης όλων των Επιχειρήσεων των Επαγγελματιών και της τοπικής οικονομίας , με Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των δαπανών του προηγούμενου έτους, με βάση το καθεστώς ενίσχυσης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της Πανδημίας και αφορά επιχορήγηση και όχι με δάνειο. Η ενίσχυση δίνεται για πρώτη φορά ως επιχορήγηση (μη επιστρεπτέα) και λήγει στις 31/12/2020 και αξιοποιήθηκε μέχρι στιγμής μόνο από μια Περιφέρεια (Κεντρική Μακεδονία)

 

Άμεση κάλυψη με προσλήψεις των κενών οργανικών θέσεων του Δημοσίου και ευρύτερου τομέα με σκοπό:

 

- Την ενίσχυση των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην υλοποίηση του σχεδιασμού μετάβασης (σχεδιασμό και υλοποίηση έργων ,επενδύσεων κ.λ.π.).

 

- Την εύρυθμη και με κοινωνική συνοχή λειτουργία των ΟΤΑ (υπηρεσίες στον πολίτη ,στις ευπαθείς ομάδες ,την ποιότητα ζώης).

 

- Την κάλυψη όλων των ελλείψεων του τομέα της Υγείας και της αναβάθμισής του λόγω και των αναγκών της πανδημίας ,μιας περιοχής που πλήττεται πέραν του δέοντος (νοσοκομεία πλήρως στελεχωμένα ,άλλες δομές υγείας ,αποκατάστασης κ.λ.π.).

 

-Την αξιοποίηση του έργου και την δημοσιοποίηση –ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής και όχι μόνο (αρχαιολογικοί χώροι, Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης ,κ.α.).

 

-Την πλήρη ανάπτυξη (άρση αναστολής λειτουργίας των έξη επί πλέον τμημάτων) και πλήρη στελέχωση του Παν/μίου.

 

- Την κάλυψη όλων των κενών του Δημόσιου τομέα στη Δ.Μακεδονία.

 

imerologia calendars

 

Επί πλέον προτείνεται η Ίδρυση Ιατρικής Σχολής στη Δ. Μακεδονία σε συνδυασμό με την διασυνοριακή της εγγύτητα με τα Βαλκάνια αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρειά μας.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, τα παραπάνω κενά αντιστοιχούν σε τρεις χιλιάδες και πλέον θέσεις εργασίας ,στις οποίες αν συνυπολογιστεί η πρότασή μας για δημιουργία Ιατρικής Σχολής μπορούν να ξεπεράσουν συνολικά τις 5.000 θέσεις.

 

Η υλοποίηση της ρεαλιστικής και αμέσου αποτελέσματος αυτής πρότασης θα κρατήσει νέους εργαζόμενους στη Δυτική Μακεδονία ,θα συμβάλλει στην εργασιακή αναζωογόνηση της και θα βοηθήσει αποφασιστικά στην παραγωγική ανακατεύθυνση της, δίνοντας συγχρόνως χρόνο στον αναπροσανατολισμό της Επιχειρηματικότητας στις νέες μετά λιγνίτη συνθήκες.

 

Υ.Γ.: Στα μέτρα άμεσης τόνωσης της τοπικής οικονομίας περιλαμβάνεται βεβαίως και ένα καθολικό Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, πρόταση που έχουμε καταθέσει ήδη. Είναι ένα ειδικό πρόγραμμα που προβλέπει αφενός την εξοικονόμηση ενέργειας όλων των κατοικιών της ΔΜ με μονώσεις κτιρίων, αντικαταστάσεις κουφωμάτων κλπ και αφετέρου την εγκατάσταση μικρών Φ/Β για ιδιοκατανάλωση ενέργειας, με ωφελούμενους τους κατοίκους της Δυτιτκής Μακεδονίας.

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

Διεξαγωγή αθλητικού αγώνα αλιείας από τις 25 ως 27 Σεπτεμβρίου

Η διεξαγωγή του αγώνα να γίνει σύμφωνα με τον κανονισμό αθλητικής αλιείας επιφανείας γλυκών νερών της ομοσπονδίας Ε.Ο.Υ.Δ.Α. και επιπρόσθετα οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού, όπως αυτά αναφέρονται στο σχετικό Αγωνιστικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο Αθλημάτων της Γ.Γ.Α.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 19/09/2020

"Καρκίνος των όρχεων, η νόσος των νεαρών ανδρών" γράφει ο Γουγούσης Κ. Αναστάσιος

Γουγούσης Κ. Αναστάσιος M.D F.E.B.U Χειρούργος ουρολόγος ανδρολόγος. | Ο καρκίνος των όρχεων αποτελεί το 2% των κακοηθών όγκων στον άνδρα. - Εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ των 18 έως 44 ετών, σπάνια σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ · 19/09/2020

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Κλειτσογιάννη "Πριν χαθεί το όνειρο"

Το πρώτο της βιβλίο «Πριν χαθεί το όνειρο» παρουσίασε πρόσφατα η Ηλιάνα Κλειτσογιάννη. Μία νέα συγγραφέας η οποία με το μυθιστόρημα της μας εξιστορεί πως είναι να κυνηγάς τα όνειρα σου και πως μπορούν να αλλάξουν ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ… | Καλωσορίζουμε την Ηλιάνα στην ενημερωτική ιστοσελίδα enimerosou.gr - Συνέντευξη με τον Πέτρο Πρωτόγερο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 15/09/2020

"Τελικά, γιατί έχουμε όλοι οι άνρθωποι αξία;" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μία φράση που ανακυκλώνεται διαρκώς, από όλους εμάς, από ψυχολόγους και εκπαιδευτές, κυρίως. Μία φράση που υπενθυμίζει πως κάθε ανθρώπινη οντότητα έχει τη δική της μοναδικότητα και τη δική της μοναδική προσφορά στη ζωή. Πώς όμως, ορίζεται αυτή η αυταξία μας; Τι είναι αυτό που καθιστά τον άνθρωπο ένα ον με αξία;

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 08/09/2020

"Το να μεγαλώνεις είναι δώρο ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται το χρόνο που περνά, όταν φτάσουν στην ηλικιακή περίοδο από τα 40 μέχρι τα 50. Μόλις ένας άνθρωπος διαβεί το κατώφλι των 40 ετών, είναι σύνηθες να κατακλυστεί από ένα υπαρξιακό άγχος το οποίο περιλαμβάνει τη μελαγχολία για το χρόνο που περνάει, όπως και τη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση πως η ζωή αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει.