· 

"Καρκίνος των όρχεων, η νόσος των νεαρών ανδρών" γράφει ο Γουγούσης Κ. Αναστάσιος

gougousia anastasios

 

Ο καρκίνος των όρχεων αποτελεί το 2% των κακοηθών όγκων στον άνδρα.

 

Εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ των 18 έως 44 ετών, σπάνια σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες. Οι όγκοι προέρχονται από κύτταρα που εμπλέκονται στην παραγωγή του σπέρματος. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με τα κύτταρα από τα οποία προέρχονται τα Σεμινώματα που αποτελούν τους πιο συνηθισμένους όγκους και τους μη Σεμινωματώδεις όγκους.

 

ΟΙ προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

 

- Ατελής κάθοδος των όρχεων μετά την ανάπτυξη στην κοιλιακή χώρα στο όσχεο(κρυψορχία). τα αγόρια με κρυψορχία έχουν πενταπλάσιες έως δεκαπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των όρχεων.

 

- Φυλή. Λευκοί άνδρες στη βόρεια Ευρώπη πάσχουν περισσότερο από τους μαύρους.

 

- Οικογενειακό ιστορικό. Όταν ο πατέρας ή ο αδερφός πάσχει από τον καρκίνο των όρχεων.

 

- Άλλοι παράγοντες είναι σύνδρομα Klinefelter, Down,Marfan,ασθενείς HIV.

 

- Υπογονιμότητα.

 

- Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου των όρχεων είναι η βουβωνοκήλη, το χαμηλό βάρος κατά την γέννηση, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες κατά την εργασία, η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες (καύσωνα ή δριμύ ψύχος), η μικρολιθίαση των όρχεων.

 

imerologia calendars

 

ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ: Το 70% εμφανίζει μία ανώδυνη διόγκωση του όρχεως, αίσθημα βάρους στο όσχεο, ψηλαφητή σκληρία στο όρχη, τράβηγμα ή πόνο στο όσχεο ή στο περίνεο. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα και από την επέκταση της νόσου(μεταστάσεις)όπως, αιμόπτυση, δύσπνοια, οσφυαλγία, κοιλιακό πόνο ,γυναικομαστία, απώλεια βάρους, νευρολογικά συμπτώματα.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η διάγνωση περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση, την ψηλάφηση του οσχέου και των όρχεων. Το υπερηχογράφημα του οσχέου είναι η εξέταση που θα ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται για ύπαρξη καρκίνου ή κάποιας καλοήθους πάθησης π.χ μιας απλής κύστης.

 

Θα γίνουν επίσης εξετάσεις αίματος για τον καθορισμό καρκινικών δεικτών της α-εμβρυικής ορμόνης, της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης, της γαλακτικής αφυδρογονάση και άλλων παραμέτρων. Οι τιμές των καρκινικών δεικτών μπορεί να είναι φυσιολογικές και να υπάρχει καρκίνος.

 

Για να δούμε αν η νόσος έχει επεκταθεί στη κοιλιακή χώρα στο θώρακα η αλλού αυτό ονομάζεται σταδιοποίηση της νόσου και ο ασθενής θα υποβληθεί σε αξονική τομογραφία και ακτινογραφίες. Πριν την έναρξη της θεραπείας ο γιατρός θα πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή για τη γονιμότητα. Η γονιμότητα επηρεάζεται από την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία οπότε προτείνεται η κατάθεση σπέρματος σε μια τράπεζα σπέρματος. Η γονιμότητα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα ένα χρόνο μετά τη χημειοθεραπεία.

 

imerologia calendars

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ο ιατρός θα συστήσει την αφαίρεση του πάσχοντος όρχεως (ορχεκτομή). Πολλές φορές αν ο καρκίνος είναι σε πρώιμο στάδιο ίσως και μόνο ή αφαίρεση του όρχη να είναι αρκετή ως θεραπεία. Αν υπάρχει επέκταση της νόσου τότε ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία (χρήση ακτινοβολίας για να σκοτώσουμε τα καρκινικά κύτταρα ) ή χημειοθεραπεία (όταν χρησιμοποιούμε φάρμακα για να σκοτώσουμε τα καρκινικά κύτταρα) ή μπορεί να υποβληθεί σε κάποιου είδους επέμβαση στη κοιλιακή χώρα για την αφαίρεση μιας μάζας. Ο ιατρός σας θα υποδείξει εάν χρειάζεται να υποβληθείτε σε κάποια από τις παραπάνω θεραπείες.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: Η παρακολούθηση θα χρειασθεί για πολλά χρόνια με κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα οσχέου, αξονική τομογραφία και ακτινογραφίες.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ: Η πρόγνωση του καρκίνου του όρχεως είναι πολύ καλή με τη σύγχρονη αντιμετώπιση και το 95% των περιπτώσεων θα ιαθεί.

 

imerologia calendars

 

ΠΡΟΛΗΨΗ: Η αυτοεξέταση των όρχεων αποτελεί μια πολύ σημαντική μέθοδο. Είναι η ψηλάφηση από τον ίδιο τον άνδρα του οσχέου και των όρχεων. Παρατηρώντας τυχόν αλλαγές στο σχήμα, το χρώμα,στην υφή. Πρέπει να γίνεται μια φορά το μήνα μετά την εφηβεία ύστερα από ένα ζεστό ντούζ (γιατί χαλαρώνει το όσχεο και γίνεται καλύτερα η ψηλάφηση). Η εξέταση γίνεται μπροστά σε ένα καθρέφτη παρατηρώντας το όσχεο για τυχόν αλλαγές στο σχήμα η κάτι άλλο. Με το ένα χέρι συγκρατείτε το όσχεο και με το άλλο ακολουθεί η ψηλάφηση τοποθετώντας τον αντίχειρα στο πάνω μέρος και τον δείκτη και μέσο στο κάτω μέρος του όρχεως με ήπιες κινήσεις ψηλαφείτε τον ένα και μετά τον άλλο όρχη.

 

Η ψηλάφηση κάποιας σκληρίας ,διαφορά στο μέγεθος που εμφανίστηκε ξαφνικά ή κάτι άλλο σας ανησυχήσει είναι καλό να επισκεφθείτε τον ουρολόγο.

 

Γουγούσης Κ. Αναστάσιος | M.D F.E.B.U Χειρούργος ουρολόγος ανδρολόγος.

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ · 19/09/2020

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Κλειτσογιάννη "Πριν χαθεί το όνειρο"

Το πρώτο της βιβλίο «Πριν χαθεί το όνειρο» παρουσίασε πρόσφατα η Ηλιάνα Κλειτσογιάννη. Μία νέα συγγραφέας η οποία με το μυθιστόρημα της μας εξιστορεί πως είναι να κυνηγάς τα όνειρα σου και πως μπορούν να αλλάξουν ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ… | Καλωσορίζουμε την Ηλιάνα στην ενημερωτική ιστοσελίδα enimerosou.gr - Συνέντευξη με τον Πέτρο Πρωτόγερο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 15/09/2020

"Τελικά, γιατί έχουμε όλοι οι άνρθωποι αξία;" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μία φράση που ανακυκλώνεται διαρκώς, από όλους εμάς, από ψυχολόγους και εκπαιδευτές, κυρίως. Μία φράση που υπενθυμίζει πως κάθε ανθρώπινη οντότητα έχει τη δική της μοναδικότητα και τη δική της μοναδική προσφορά στη ζωή. Πώς όμως, ορίζεται αυτή η αυταξία μας; Τι είναι αυτό που καθιστά τον άνθρωπο ένα ον με αξία;

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 08/09/2020

"Το να μεγαλώνεις είναι δώρο ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται το χρόνο που περνά, όταν φτάσουν στην ηλικιακή περίοδο από τα 40 μέχρι τα 50. Μόλις ένας άνθρωπος διαβεί το κατώφλι των 40 ετών, είναι σύνηθες να κατακλυστεί από ένα υπαρξιακό άγχος το οποίο περιλαμβάνει τη μελαγχολία για το χρόνο που περνάει, όπως και τη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση πως η ζωή αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 04/09/2020

Οι σπουδές σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι σπουδαιότερη εμπειρία

Οι σπουδές είναι από τις σπουδαιότερες και κοινωνικά αναγκαίες πλέον εμπειρίες στη ζωή ενός ατόμου. Η εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο είναι η εμβάθυνση σε έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα η οποία θα βοηθήσει τον άνθρωπο να αντέξει και να αναρριχηθεί στο δύσκολο δρόμο της εύρεσης εργασίας. Τα φοιτητικά χρόνια κατά παραδοχή των περισσότερων, ανήκουν στα ωραιότερα της ζωής, ξεπερνώντας ακόμα και την ανεμελιά των σχολικών χρόνων.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 04/09/2020

Γιατί πρέπει να υπάρχει ηλικιακή διάκριση σε ορισμένα πράγματα;

Οι ηλικιακές διακρίσεις αφορούν τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει ένα άτομο εξαιτίας της ηλικίας του. Οι διακρίσεις αυτές μπορούν να ξεκινάνε από το πόσο ερωτεύσιμος είναι ένας άνθρωπος μία συγκεκριμένης ηλικίας, μέχρι το πόσο όμορφη μπορεί να είναι μία γυναίκα και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στην ερωτική της ζωή.

Write a comment

Comments: 0