Ρευστότητα, Χρηματοδοτικά εργαλεία και ΕΣΠΑ

giannis tsakiris

 

Το τελευταίο πάνελ της ημέρας για το Thessaloniki Helexpo Forum, με θέμα «Ρευστότητα, Χρηματοδοτικά Εργαλεία και ΕΣΠΑ» επικεντρώθηκε στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία εν μέσω πανδημίας επικεντρώθηκε

 

Η κυβέρνηση δημιούργησε από την αρχή της πανδημίας με σκοπό να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, ένα πλέγμα προγραμμάτων, δράσεων και παρεμβάσεων.

 

Πρώτο πρόγραμμα, ύψους 450 εκατ.ευρώ, ήταν αυτό της επιδότησης επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων των επιχειρήσεων, στο οποίο εντάχθηκαν 30.000 επιχειρήσεις. Ακολούθησε η πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, με ενισχύσεις μικρού μεγέθους. Στην πρώτη και δεύτερη φάση ενισχύθηκαν 150.000 επιχειρήσεις με μέσο όρο επιδότησης τις 13.000 ευρώ. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσακίρης, έως τώρα το κόστος της δράσης αυτής ήταν κάτι λιγότερο από 2 δισ., εκ των οποίων το 1 δισ. είναι ΕΣΠΑ. Επίσης, μέσω του ΤΕΠΙΧ (κεφαλαίου κινήσεως) έλαβαν δάνεια 12.000 επιχειρήσεις, με τον μέσο όρο δανείου τα 140.000 ευρώ. Σχεδιάζεται μάλιστα και η τρίτη φάση -άλλες 6.000 επιχειρήσεις- για 850 εκατ.ευρώ. Την ίδια ώρα μέσω του Εγγυοδοτικού Ταμείου, 6.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει δανειοδότηση, με μέσο όρο δανείου τις 300.000 ευρώ για τις μικρομεσαίες και τα 4,6 εκατ.ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

 

imerologia calendars

 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το νέο ΕΣΠΑ φαίνεται πως θα ανέλθει, μαζί με την εθνική συμμετοχή, λίγο χαμηλότερα από τα 24 δισ.ευρώ, έναντι των 21 δισ. ευρώ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

 

«Το βασικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η ρευστότητα. Η κυβέρνηση όμως το αντιμετωπίζει ως πρόβλημα των ίδιων και όχι των εργαλείων χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας» σημείωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας πως αυτό δείχνει την οικονομική πολιτική που θα ασκηθεί στο επόμενο διάστημα.

 

Το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο ανταγωνιστικό, να υπάρξει πιο συγκεκριμένη διαχείριση και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την αξιολόγηση των δράσεων, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Απόστολος Πάνας, τονίζοντας πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, ωστόσο το σημαντικό είναι να υπάρξει σαφής στόχευση από πλευράς Πολιτείας, για να διοχετευθούν στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.

 

imerologia calendars

 

Τη δέσμευση των τραπεζών να στηρίξουν με κάθε τρόπο την ελληνική επιχειρηματικότητα και ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, τονίζοντας μάλιστα ότι το τραπεζικό σύστημα κάνει κάθε προσπάθεια να διατηρήσει το μομέντουμ όπου είχε βρεθεί στην αρχή της χρονιάς.

 

«Ετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση του ΤΕΠΙΧ και τη δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού. Στόχος μας είναι να διοχευτεύσουμε πάνω από 13 δισ.ευρώ στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2020 μέσα από αυτά τα προγράμματα. Συγκριμένα θα έρθουν 2,5 δισ.ευρώ από όλα τα ΤΕΠΙΧ και περίπου 11 δισ.ευρώ, μοχλευμένα, από τα εγγυοδοτικά Ι και ΙΙ. Και σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν και αυτά που θα διαθέσει το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του για το 2020. Εμείς υπολογίζουμε πως η συνολική ρευστότητα που θα πέσει στο σύστημα θα ξεπεράσει τα 18 δισ.ευρώ για το 2020» ανέφερε.

 

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Θανάσης Σαββάκης, τόνισε πως κυρίαρχο θέμα στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και πως οι παθογένειες του παρελθόντος θα πρέπει να εκλείψουν. «Στο πλαίσιο αυτό Θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες στρατηγικές περιφερειακής ανάπτυξης» σημείωσε.

 

imerologia calendars

 

Στον σχεδιασμό ενός φιλόδοξου, αλλά ρεαλιστικού επενδυτικού προγράμματος, με στόχο να πριμοδοτηθεί η αγορά και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Χάρης Λαμπρόπουλος. «Θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτό που ανέδειξε η πανδημία, στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με στόχους βιωσιμότητας και σταθερότερης αναπτυξιακής προοπτικής» τόνισε.

 

Τέλος η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα Αθηνά Χατζηπέτρου, έκανε γνωστό πως αθροιστικά στην περιφέρεια της Μακεδονίας (τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας) έχει δοθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας 1 δισ.ευρώ, σε 3.800 δάνεια, με μέσο όρο δανείου τις 260.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά στη μεταποίηση έχουν δοθεί 1,2 δισ.ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί 750 εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια, στο επόμενο διάστημα η πλάστιγγα της χρηματοδότησης θα γείρει περισσότερο προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 18/09/2020

Σχολικά βιβλία και προγράμματα σπουδών ανανεώνονται μετά από δύο δεκαετίες

Η υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής δράσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται στην τελική ευθεία που αφορά στην εκπόνηση 123 νέων προγραμμάτων σπουδών και την επικαιροποίηση και ανανέωση 139 σχολικών βιβλίων όλων των γνωστικών αντικειμένων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου γενικής εκπαίδευσης.

Οδοστρωτήρας δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας για το άνοιγμα πεδίου κερδοφορίας στα πράσινα μονοπώλια

Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ | άρθρο για το MASTER PLAN - Ραμμένη στα μέτρα της πολιτικής της ΕΕ η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - «Ταφόπλακα» σε χιλιάδες θέσεις εργασίας - Πωλητήριο για τις λιγνιτικές περιοχές με «προίκα» για το κεφάλαιο

Σε φάση ταχείας ανάπτυξης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Άρθρο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας | Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελείται από 22 Τμήματα που εδρεύουν στις 5 μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι ενεργοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ξεπερνούν σε αριθμό τις 14.000 και 2.000 αντίστοιχα.

«Success story» η προώθηση της ψηφιακής διακυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας

Η ψηφιακή διακυβέρνηση και η νεοφυής επιχειρηματικότητα απασχόλησαν τις εργασίες του τρίτου πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο διοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 17/09/2020

1η συνεδρίαση της Εθνικής Ομάδας Διαλόγου

Με απόλυτη επιτυχία και τη συμμετοχή του συνόλου των 25 μελών της πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Ομάδας Διαλόγου που συστάθηκε με πρωτοβουλία της Υπουργού, κ. Νίκης Κεραμέως και λειτουργεί με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Διάλογος της Ε.Ε. με τους νέους».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 17/09/2020

Μπορούμε χωρίς πλαστικά μιας χρήσης

Με το δεύτερο βίντεο της εκστρατείας «Ελλάδας Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, καλούν τους πολίτες να υιοθετήσουν πιο οικολογικές συνήθειες στην καθημερινότητά τους, διότι «μπορούμε χωρίς πλαστικά μίας χρήσης».