· 

Πράσινο φως από το ΕΚ για το σχέδιο ανάκαμψης

europaiki enosi
Photo Business Daily

 

Η απόφαση για τους ίδιους πόρους μπορεί τώρα να κυρωθεί από τα κράτη μέλη, ώστε να δοθεί νέα πνοή στις εθνικές οικονομίες της ΕΕ

 

Απαιτείται νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη θεσμοθέτηση νέων πηγών εσόδων

 

Περαιτέρω καθυστερήσεις στο Συμβούλιο θα υπονομεύσουν την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη

 

Οι ευρωβουλευτές επιταχύνουν τη διαδικασία που θα επιτρέψει στην ΕΕ να δανειστεί 750 δισ. ευρώ για το σχέδιο ανάκαμψης «Next Generation EU».

 

Με ταχείες διαδικασίες, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ήδη τη νομοθετική τους γνωμοδότηση σχετικά με την απόφαση για τους ίδιους πόρους στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου. Ξεπεράστηκε έτσι ένα σημαντικό εμπόδιο και επιταχύνθηκε η διαδικασία για να τεθεί σε ισχύ η κεντρική νομοθετική πράξη της ΕΕ για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται πλέον να αντλήσει 750 δισ. ευρώ από τις αγορές και να τα διαθέσει στο ταμείο ανάκαμψης.

 

imerologia calendars

 

Μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, το Συμβούλιο της ΕΕ μπορεί πλέον να εγκρίνει χωρίς καθυστερήσεις την απόφαση για τους ίδιους πόρους και να δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσής της από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό.

 

Στη γνωμοδότησή του, που υιοθετήθηκε την Τετάρτη με 455 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 88 αποχές, το Κοινοβούλιο επιμένει στην άποψή του ότι είναι απαραίτητο να προβλεφθούν νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι οποίες να καλύπτουν τουλάχιστον τις δαπάνες που σχετίζονται με το ταμείο ανάκαμψης. Το Κοινοβούλιο ζητά να καταρτιστεί ένα νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση των νέων αυτών ιδίων πόρων. Τονίζει επίσης ότι η ανάκαμψη πρέπει να χρηματοδοτηθεί με βιώσιμο τρόπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με την επιβολή φόρου σε πολυεθνικές εταιρείες και σε όσους επιδίδονται σε ρυπογόνες διασυνοριακές δραστηριότητες, ώστε να μην κληθεί τελικά να πληρώσει το τίμημα η επόμενη γενιά.

 

imerologia calendars

 

Δηλώσεις

 

José Manuel Fernandes  (ΕΛΚ, Πορτογαλία), συνεισηγητής: «Σήμερα γράφτηκε ιστορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά εδώ και 32 χρόνια θεσπίζονται νέοι ίδιοι πόροι για την ΕΕ. Ποτέ στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δανειστεί σε τέτοια κλίμακα από τις αγορές. Χάρη στην έκθεση αυτή, το Συμβούλιο μπορεί πλέον να προχωρήσει στην έγκριση της απόφασης για τους ίδιους πόρους και στη διαδικασία κύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, αν θέλουμε το Ταμείο Ανάκαμψης να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου 2021. Τι άλλο περιμένει το Συμβούλιο;»

 

Valérie Hayer  (Renew Europe, Γαλλία), συνεισηγήτρια: «Ο δανεισμός για την ανάκαμψη έχει πλέον δρομολογηθεί χάρη στο πράσινο φως που έδωσαν σήμερα οι ευρωβουλευτές. Τώρα θα διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα πληρωθεί από τους κολοσσούς της τεχνολογίας, όσους δεν πληρώνουν φόρους, μεγάλους ξένους ρυπαντές και άλλους που επωφελούνται από την κοινή μας αγορά αλλά δε συνεισφέρουν όσο τους αναλογεί στην ευμάρειά μας και στην προστασία του πλανήτη»

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος.

 

imerologia calendars

 

Σχετικές πληροφορίες

 

Η ψηφοφορία που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο για τη νομοθετική γνωμοδότηση αποτελεί σημαντικό βήμα για την έγκριση της απόφασης για τους ίδιους πόρους από το Συμβούλιο και τη μετέπειτα κύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια των 27 κρατών μελών. Η απόφαση για τους ίδιους πόρους είναι η νομική βάση με την οποία καθορίζονται οι πηγές εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ.

 

Επιπλέον, θα αποτελέσει τη νομική βάση για την λήψη δανείων από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το μέσο ανάκαμψης «Next Generation EU». Το Συμβούλιο εγκρίνει την απόφαση με ομοφωνία, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση για τους ίδιους πόρους αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, μαζί με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να έχει κυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια όλων των κρατών μελών.

 

 

Σύνδεσμοι

 

Το κείμενο που υιοθετήθηκε θα είναι διαθέσιμο εδώ (16.09.2020)

Βίντεο της συνέντευξης Τύπου (16.09.2020)

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση στην ολομέλεια (14.09.2020)

Σημείωμα της Υπηρεσίας Έρευνας του ΕΚ: «Opinion on the EU own resources system» (στα αγγλικά)

Δελτίου Τύπου σχετικά με την ψηφοφορία στην επιτροπή του ΕΚ (01.09.2020)

 

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ · 16/09/2020

Καστοριά και απολιγνιτοποίηση

Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ωφεληθούν περιοχές όπως της Καστοριάς που δεν έχουν λιγνίτη. Αναζητήθηκαν διέξοδοι για να βρεθούν λύσεις που θα διευκολύνουν μικρούς και μικρομεσαίους επενδυτές να δημιουργήσουν παραγωγικές μονάδες στην Καστοριά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · 16/09/2020

Πίνακες: Τα νέα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Δήλωση Γ. Βρούτση στην παρουσίαση των νέων μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ΔΕΘ 2020 | Πρόσφατα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των εργαζομένων και ανέργων λόγω covid-19. Οι παρεμβάσεις μας στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζόμενων και των ανέργων συνεχίζονται και θα διευρυνθούν όσο χρειαστεί.

Σε Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας μετατρέπεται η Βόρεια Ελλάδα

Η μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε ένα διεθνές κέντρο έρευνας και καινοτομίας ήταν το θέμα του τελευταίου σημερινού πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, που διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

ΚΟΖΑΝΗ · 16/09/2020

Την πόλη της Κοζάνης επισκέφθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη ξεναγήθηκε από το δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, στο Βιοκλιματικό Σχολείο στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας, το Δημαρχείο, την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς και την Τηλεθέρμανση Κοζάνης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 16/09/2020

Απάντηση της ΚΕΔΕ σχετικά με τις δηλώσεις του Υφ. Υγείας κ. Κοντοζαμάνη

Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ, Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις σας κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα: «υπήρξε μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών, καθώς το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών».

Να καθιερωθεί ως ένας ετήσιος θεσμός το Thessaloniki Helexpo Forum

Την καθιέρωση του Thessaloniki Helexpo Forum ως ενός ετήσιου θεσμού παράλληλα με την διοργάνωση της ΔΕΘ, καθώς καλλιεργεί μία άλλη αντίληψη για τον διάλογο, επισήμανε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια συνάντησής της με την διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΔΕΘ-Helexpo.