· 

"Τελικά, γιατί έχουμε όλοι οι άνρθωποι αξία;" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

people
© photo

 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

 

‘’Όλοι οι άνθρωποι έχουμε αξία’’, μία φράση που ανακυκλώνεται διαρκώς, από όλους εμάς, από ψυχολόγους και εκπαιδευτές, κυρίως. Μία φράση που υπενθυμίζει πως κάθε ανθρώπινη οντότητα έχει τη δική της μοναδικότητα και τη δική της μοναδική προσφορά στη ζωή.

 

Πώς όμως, ορίζεται αυτή η αυταξία μας; Τι είναι αυτό που καθιστά τον άνθρωπο ένα ον με αξία; Η Επιστήμη, η οποία πάντοτε είναι ένα βήμα πιο μπροστά από την κοινωνία, έχει κατασταλάξει στο συμπέρασμα πως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί – και όχι μόνο οι άνθρωποι - προσφέρουν στον κόσμο. Ακόμα και τα ψάρια, ακόμα τα έντομα, όλα έχουν μία αξία. Ακόμα και τα φυτά και τα λουλούδια.

 

Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

 

Η κοινωνία μας, είναι αυτή που δημιουργεί ανασφάλειες στον άνθρωπο, λόγω συγκεκριμένων κοινωνικών προτύπων που δημιουργεί και τα οποία σύμφωνα με αυτή, φέρνουν την ‘’επιτυχία’’ και την ‘’ευτυχία’’. Η κοινωνία μας είναι ιδιαίτερα σκληρή με τις απαιτήσεις που έχει από τους ανθρώπους, δημιουργώντας συγκεκριμένα πρότυπα με τα οποία αξιολογεί το πόσο ‘’σημαντικός’’ είναι ένας άνθρωπος. Ορισμένα από αυτά είναι η εργασία, η οικονομική επιτυχία, η εμφάνιση, η οικογένεια, η μόρφωση και άλλα πολλά βεβαίως. Άνθρωποι κατατάσσονται ως σημαντικοί ή λιγότεροι σημαντικοί με βάση αυτά τα πρότυπα, η προσωποληψία της κοινωνίας κάνει διακρίσεις πχ, σε ανθρώπους ανάλογα με τη μόρφωσή τους. Και αν οι περισσότεροι λένε πως ‘’όλοι οι άνθρωποι έχουν αξία’’, στην πράξη δεν το ακολουθούν με συνέπεια. Και είναι γεγονός, πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμπεριφερόντουσαν διαφορετικά σε έναν εκατομμυριούχο από έναν πλανόδιο μικροπωλητή.

 

imerologia calendars

 

Η Επιστήμη είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά από την Κοινωνία και μπορεί να διακρίνει πως η επιτυχία είναι ανθρώπινο δημιούργημα και όχι μία αδιασάλευτη αλήθεια που έχει ρίζες σε λογικά και ορθά κριτήρια. Μπορεί να αναλύσει τη διαφορά ανάμεσα στο ‘’ποιος είμαι’’ και το τι έχω πετύχει σε ένα εξωτερικό, κοινωνικό επίπεδο. Η κοινωνία και οι προγραμματισμοί έχουν δημιουργηθεί από ατελείς ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί το γεγονός πως ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ξεχωριστό δημιούργημα με τελείως διαφορετική ιδιοσυγκρασία, κλίσεις και ενδιαφέροντα. Ο άνθρωπος στον πυρήνα του δεν έχει σχέση με την επιφάνεια και την ανούσια κριτική της κοινωνίας.

 

Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

 

Επειδή είμαι φοιτήτρια Θεολογίας, ομολογώ πως έχω εμβαθύνει στο θέμα της αξίας του ανθρώπου από τη θεολογική του πλευρά. Για τη Χριστιανική Πίστη, ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, επειδή είναι εικόνα του Θεού και επειδή μπροστά στα μάτια του Θεού έχει ανυπολόγιστη αξία ως ένα θαύμα του Θεού έχει τη δυνατότητα να τον γνωρίσει και να ενωθεί μαζί Του. Η ίδια η ύπαρξη του ανθρώπου είναι μία αξία από μόνη της και δε χρειάζεται κανέναν και τίποτα έξω από αυτή που να το επιβεβαιώσει. Η Χριστιανική αξία του ανθρώπου δεν έχει σχέση με κοσμικά κριτήρια, βλέπει τον άνθρωπο ως το πολυτιμότερο δημιούργημα του Θεού και μία οντότητα που δεν έχει σχέση με εξωτερική κριτήρια αξιολόγησης.

 

wedding newamazingideas newage

 

Ο κάθε άνθρωπος έχει αξία, γεγονός, όχι κλισέ φράση. Και αν ο καθένας μας το αντιληφθεί, θα διαπιστώσει πως δεν έχει νόημα να αποζητά την έγκριση της κοινωνίας ή του οποιουδήποτε έξω από αυτόν ατόμου, για την επιβεβαίωσή του.

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
baptism newamazingideas newage

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 08/09/2020

"Το να μεγαλώνεις είναι δώρο ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται το χρόνο που περνά, όταν φτάσουν στην ηλικιακή περίοδο από τα 40 μέχρι τα 50. Μόλις ένας άνθρωπος διαβεί το κατώφλι των 40 ετών, είναι σύνηθες να κατακλυστεί από ένα υπαρξιακό άγχος το οποίο περιλαμβάνει τη μελαγχολία για το χρόνο που περνάει, όπως και τη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση πως η ζωή αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 04/09/2020

Οι σπουδές σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι σπουδαιότερη εμπειρία

Οι σπουδές είναι από τις σπουδαιότερες και κοινωνικά αναγκαίες πλέον εμπειρίες στη ζωή ενός ατόμου. Η εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο είναι η εμβάθυνση σε έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα η οποία θα βοηθήσει τον άνθρωπο να αντέξει και να αναρριχηθεί στο δύσκολο δρόμο της εύρεσης εργασίας. Τα φοιτητικά χρόνια κατά παραδοχή των περισσότερων, ανήκουν στα ωραιότερα της ζωής, ξεπερνώντας ακόμα και την ανεμελιά των σχολικών χρόνων.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 04/09/2020

Γιατί πρέπει να υπάρχει ηλικιακή διάκριση σε ορισμένα πράγματα;

Οι ηλικιακές διακρίσεις αφορούν τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει ένα άτομο εξαιτίας της ηλικίας του. Οι διακρίσεις αυτές μπορούν να ξεκινάνε από το πόσο ερωτεύσιμος είναι ένας άνθρωπος μία συγκεκριμένης ηλικίας, μέχρι το πόσο όμορφη μπορεί να είναι μία γυναίκα και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στην ερωτική της ζωή.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 01/09/2020

Για ποια πράγματα αξίζει να θαυμάζεις τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό

Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός διαφώτισε την ανθρωπότητα και εγκαθίδρυσε τις Τέχνες, τις Επιστήμες και τη Φιλοσοφία. Υπήρξε η βάση της Δημοκρατίας στην πραγματική της διάσταση, απέχοντας παρασάγγας από την πολιτική εκμετάλλευση και καταπίεση που βαπτίζεται Δημοκρατία σήμερα, με νόμους οι οποίοι δεν έχουν καν την έγκριση των πολιτών και τους επιβαρύνουν ασφυκτικά.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 29/08/2020

"Η κουλτούρα του βιασμού.." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ο βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ενός ανθρώπου σε σεξουαλική δραστηριότητα, παρά τη θέλησή του. Αποτελεί μία πράξη η οποία παραβιάζει το σώμα και τη βούληση του ανθρώπου που τη δέχεται και είναι ικανή να σημαδέψει ανεξίτηλα και τραυματικά την ψυχή του θύματος.