Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της βιομηχανίας την επόμενη μέρα της πανδημίας

HELEXPO

 

Thessaloniki Helexpo Forum

 

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της βιομηχανίας την επόμενη μέρα της πανδημίας

 

Ο ρόλος που καλείται να παίξει η βιομηχανία την επόμενη μέρα της πανδημίας και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την πολυπόθητη ανάπτυξη βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεματικής «Ανάπτυξη και βιομηχανία» του Thessaloniki Helexpo Forum, που είναι σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

 

Η βιομηχανία θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες του του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, γνωστού ως σχεδίου ανάπτυξης της «Επιτροπής Πισσαρίδη», που τίθεται σε διαβούλευση στα τέλη του μήνα, ενώ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, πολλές προτάσεις θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και της προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Μάλιστα, τόνισε πως μέσα στη συμφορά της πανδημίας, έχουμε κάτι να ελπίζουμε, το να αξιοποιήσουμε τους πρωτοφανείς για την επόμενη εξαετία διαθέσιμους πόρους. Συμποσούμενο το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αγροτικές επιδοτήσεις, πλησιάζουν τα 73 δισ.ευρώ, που με ελάχιστο πολλαπλασιαστή της τάξης του 2 ή έστω του 1,5 είναι σχεδόν άλλο ένα ΑΕΠ για τη χώρα μας.

 

imerologia calendars

 

Από την πλευρά του ο βουλευτής και Τομέαρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε πως με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία έχει βασικές ιδιαιτερότητες, όπως η εξάρτηση από τον τουρισμό, το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, η δυσκολία προσαρμογής τους στον διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και η εξάρτηση από την ιδιωτική κατανάλωση, η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Έθεσε δε τον προβληματισμό του για το αν οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την τάση αποπαγκοσμιοποίησης που παρατηρείται μέσα στην πανδημία, αλά και για το αν πρέπει να δούμε μια νέα μορφή εξωστρέφειας, που θα λαμβάνει υπόψη και τους κινδύνους που έχουν τέτοιες κρίσεις.

 

Στη σημασία της βιομηχανίας για την οικονομία στάθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, εξηγώντας πως, μεταξύ άλλων, συνεισφέρει καίρια στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας με διατηρήσιμο τρόπο, πληρώνει αισθητά καλύτερους μισθούς και καλύπτει τις μισές εξαγωγές της χώρας. Τόνισε δε πως αν η βιομηχανία φτάσει από το 10% του ΑΕΠ στο 15% σε μια δεκαετία, κάτι που αποτελεί όραμα του ΣΕΒ, θα δημιουργηθούν 550.000 ανθεκτικές θέσεις εργασίας.

 

imerologia calendars

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος τα μέσα είναι: συνέχιση των πολυσυζητημένων, οριζόντιων μεταρρυθμίσεων, διατήρηση συγκροτημένης, σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής, ευθυγραμμισμένης με αυτή της ΕΕ, συστηματική ενίσχυση της ικανότητά μας να καινοτομούμε, εξασφάλιση ανταγωνιστικού, ενεργειακού κόστους, προσανατολισμός ικανών πόρων για επενδύσεις στις κατάλληλες υποδομές και στοίχιση πίσω από κρίσιμες επιταγές της εποχής, την ψηφιακή επανάσταση και την πράσινη ανάπτυξη.

 

Στον αντίκτυπο της ματαίωσης της 85ης ΔΕΘ στην τοπική οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, κάνοντας λόγο για απώλειες 50 εκατ.ευρώ. Σημείωσε δε πως για κάθε 1 ευρώ αύξησης στον εκθεσιακό κλάδο, η αύξηση είναι 1,9 ευρώ στην τοπική οικονομία, με την εκθεσιακή δραστηριότητα να διπλασιάζει ουσιαστικά την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

 

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου, έκανε γνωστό πως κατά την τετραετή κατασκευή του θα παραχθεί οικονομική δραστηριότητα 350 εκατ.ευρώ και θα δημιουργηθούν 1000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ, όταν θα είναι λειτουργικό, θα εισφέρει ετησίως στην περιοχή οικονομική δραστηριότητα 500 εκατ.ευρώ και θα δημιουργήσει 1500 νέες θέσεις εργασίας. Τέλος, υπό τη ιδιότητα του ως προέδρου της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως υπάρχει συζήτηση με το υπουργείο Ανάπτυξης για την θέσπιση κινήτρων για την Τεχνόπολη και τα τεχνολογικά κέντρα της χώρας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να μην χάσει η Ελλάδα το στοίχημα των νέων τεχνολογιών.

 

imerologia calendars

Τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία σε μια στιγμή που η βιομηχανία τα πήγαινε καλά επισήμανε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, κα Μαίρη Χατζάκου. Αναφέρθηκε όμως και στις ευκαιρίες που υπάρχουν μέσα σε αυτή την υγειονομική κρίση και στους θησαυρούς που διαθέτει η Ελλάδα όπως η φέτα, το λάδι και το γιαούρτι, δύο εκ των οποίων ανήκουν στην προϊόντική της γκάμα. Υπογράμμισε επίσης τον εξωστρεφή χαρακτήρα της ΜΕΒΓΑΛ –το 33% του τζίρου είναι εξαγωγές- και το πόσο σημαντικός ήταν μέσα στην πανδημία.

 

«Τα κανάλια έχουν αλλάξει, η αγορά έχει αλλάξει, ο κόσμος αγοράζει αλλιώς πλέον. Το e-shoping ανεβαίνει. Υπάρχουν όμως ευκαιρίες» σημείωσε, τονίζοντας πως μαζί, κυβέρνηση και εταιρείες, πρέπει να κοιτάξουν πώς μπορεί να έρθει η επιθυμητή ανάπτυξη. «Τα προϊόντα μας πρέπει να είναι ανταγωνιστικά και οι επενδύσεις να κινούνται προς την κατεύθυνση της ποιότητας, της μείωσης του κόστους και της βιώσιμης ανάπτυξης» εξήγησε.

 

Η μαγική λέξη για τη βιομηχανία είναι η ανταγωνιστικότητα, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ISOMAT, κ. Στέφανος Τζιρίτης. «Πρέπει να δημιουργήσουμε βιομηχανίες που να ζουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Που να είναι μεγάλες, να δώσουμε κίνητρα για να δημιουργηθούν επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους» τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έρευνας και της ανάπτυξης, καθώς, χωρίς αυτή, οι επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες, αλλά και της σύνδεσης της έρευνας των πανεπιστημίων με την αγορά. Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στις αδειοδοτήσεις, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει ευελιξία, ώστε ο επιχειρηματίας να μπορεί να κάνει on time την επένδυση που σχεδιάζει.

 

Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος κα Σοφία Χριστοφορίδου.

 

Το site του Thessaloniki Helexpo Forum είναι το https://www.thessaloniki-helexpo-forum.gr/, από το οποίο προβάλλονται live streaming όλες οι εργασίες.

 

imerologia calendars

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

Μεγάλες οι προκλήσεις από την πανδημία για τις μικρές επιχειρήσεις

Εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία από τους ξένους επενδυτές | Οι προοπτικές δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία απασχόλησαν το 3ο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο πραγματοποιείται από την ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ · 15/09/2020

Υπάλληλος Δήμου εισέπραττε τέλη για νόμο που έχει καταργηθεί

Καταστηματάρχες πλήρωναν ετήσια τέλη για έναν νόμο που έχει καταργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια! Μοιάζει απίστευτο, όμως αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός: Υπάλληλος εισέπραττε από τα καταστήματα χρήματα για τέλη μουσικής και επέκταση ωραρίου με τα λεφτά να μπαίνουν στον προσωπικό του λογαριασμό!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · 15/09/2020

Τι κερδίζουν οι μισθωτοί και οι εργοδότες από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης

Παραθέτουμε αναλυτικούς πίνακες με την ωφέλεια σε μηνιαία, αλλά και σε ετήσια βάση που θα έχουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Πρωτοβουλία GAIA-X: Η ευρωπαϊκή υποδομή ψηφιακών δεδομένων νέας γενιάς

Στο συγκεκριμένο πάνελ, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, παρουσιάστηκε το GAIA-X, μια ασφαλής, δικτυακή υποδομή δεδομένων, που θα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ψηφιακής υπεροχής και θα προωθεί την καινοτομία.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 15/09/2020

"Τελικά, γιατί έχουμε όλοι οι άνρθωποι αξία;" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μία φράση που ανακυκλώνεται διαρκώς, από όλους εμάς, από ψυχολόγους και εκπαιδευτές, κυρίως. Μία φράση που υπενθυμίζει πως κάθε ανθρώπινη οντότητα έχει τη δική της μοναδικότητα και τη δική της μοναδική προσφορά στη ζωή. Πώς όμως, ορίζεται αυτή η αυταξία μας; Τι είναι αυτό που καθιστά τον άνθρωπο ένα ον με αξία;