Φόρουμ Νεολαίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

AFISA

 

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), αποτελεί έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό, νεανικό οργανισμό που συμβάλλει με την πολυετή παρουσία και την πλούσια δραστηριότητα του, στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στη δεκαετή και πλέον παρουσία του, υποστηρίζει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και πρωτοβουλία θέτοντας στη διάθεση της κοινωνίας, το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό των ομάδων εργασίας του και συμβάλλοντας με την Ευρωπαϊκή και Διεθνή εμπειρία των μελών του στη διαμόρφωση εποικοδομητικών κύκλων διαλόγου και προτάσεων που συνεισφέρουν ιδιαίτερα στη βελτίωση της ζωής στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας μας. Παράλληλα, φιλοξενώντας το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας έχει δημιουργήσει το υπόβαθρο αλλά και τις προϋποθέσεις για την ορθότερη έγκυρη και έγκαιρη διάχυση της πληροφόρησης για τις εξελίξεις αναφορικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, στους κρίσιμους τομείς της νεολαίας, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης, της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

 

imerologia calendars

 

Η συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας στο μεγάλο, δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα της μετάβασης σε μία “καθαρή” ενεργειακά περιφέρεια, δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους νέους και ιδιαίτερα τα μέλη και τους εθελοντές του φορέα μας. Πλέον, η Δυτική Μακεδονία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, καθώς αποτελεί μία από τις τρεις περιφέρειες-πιλότους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Coal Regions in Transition Platform». Η νέα εποχή για την οικονομία και την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας δεν μπορεί να χαραχθεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή των νέων, γιατί το μέλλον πρέπει να χτιστεί στις βάσεις της εμπειρίας αλλά πολύ περισσότερο να στηριχθεί στα θεμέλια μιας σύγχρονης, ελπιδοφόρας νεανικής ματιάς .

 

imerologia calendars

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΕΝΕΦ έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2020, με την πρώτη ενημερωτική ψηφιακή δράση διαλόγου μεταξύ νέων της Δ. Μακεδονίας και του Προέδρου και Συντονιστή της Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) κ. Μουσουρούλη. Οι δράσεις του ΟΕΝΕΦ θα εντατικοποιηθούν στους επόμενους μήνες εισάγοντας μια νέα μακροχρόνια στρατηγική επιλογή που οραματίζεται να επιτύχει τη συνεργασία των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συμμετέχει στο αναπτυξιακό εγχείρημα όπου και όποτε ζητηθεί, αλλά και να παρέμβει με γνώμονα και προτεραιότητα την ανάπτυξη του νεανικού ανθρώπινου δυναμικού.

 

imerologia calendars

 

Το πρώτο ολοκληρωμένο βήμα που θα αποτελέσει μια ουσιαστική απάντηση της νεολαίας θα είναι το 1ο Συνέδριο - Forum Νεολαίας Δυτικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2021 με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 νέων της Περιφέρειας μας. Το συνέδριο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Erasmus+ (Βασική Δράση 3 (KA3/ΒΔ3): Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Το συνέδριο με τίτλο «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης - Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη - Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις» θα αποτυπώσει την εγγενή διάθεση για μία σύγχρονη, επιστημονική και καινοτόμο παρέμβαση στο τοπίο των εξελίξεων της απολιγνιτοποίησης αλλά παράλληλα θα περιγράψει τους λόγους της φυγής των νέων από τον τόπο τους, την τεράστια συρρίκνωση της αγοράς εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, αλλά κυρίως θα προτείνει λύσεις με μια διαφορετική και ριζοσπαστική οπτική.

 

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για τη συμμετοχή στις ομάδες διαλόγου του ΟΕΝΕΦ και οι παράλληλες δράσεις που θα οργανωθούν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.

 

Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας

www.oenef.eu

Οι Νέοι Μπροστά!

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 15/09/2020

Covid 19: Ο χάρτης με τα 310 κρούσματα - Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο

Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο | Αναλυτική ενημέρωση για την κατανομή των νέων φορέων της νόσου. - Ακόμη 3 θανάτους και 310 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 15/09/2020

310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα ανακοινώθηκαν σήμερα 15/9

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) | Δεδομένα έως 15 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 15:00 - Ανακοινώνουμε 310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · 15/09/2020

ΕΕ - Κίνα: Εξαιρετικές οι προοπτικές για τα ελληνικά ΠΟΠ

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία ορόσημο για την προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων που συνήφθη αρχικά και με τη συμβολή της Κυβέρνησης και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη τον Νοέμβριο του 2019 ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της βιομηχανίας την επόμενη μέρα της πανδημίας

Thessaloniki Helexpo Forum | Ο ρόλος που καλείται να παίξει η βιομηχανία την επόμενη μέρα της πανδημίας και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την πολυπόθητη ανάπτυξη βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεματικής «Ανάπτυξη και βιομηχανία» του Thessaloniki Helexpo Forum, που είναι σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Μεγάλες οι προκλήσεις από την πανδημία για τις μικρές επιχειρήσεις

Εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία από τους ξένους επενδυτές | Οι προοπτικές δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία απασχόλησαν το 3ο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο πραγματοποιείται από την ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ · 15/09/2020

Υπάλληλος Δήμου εισέπραττε τέλη για νόμο που έχει καταργηθεί

Καταστηματάρχες πλήρωναν ετήσια τέλη για έναν νόμο που έχει καταργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια! Μοιάζει απίστευτο, όμως αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός: Υπάλληλος εισέπραττε από τα καταστήματα χρήματα για τέλη μουσικής και επέκταση ωραρίου με τα λεφτά να μπαίνουν στον προσωπικό του λογαριασμό!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · 15/09/2020

Τι κερδίζουν οι μισθωτοί και οι εργοδότες από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης

Παραθέτουμε αναλυτικούς πίνακες με την ωφέλεια σε μηνιαία, αλλά και σε ετήσια βάση που θα έχουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 15/09/2020

"Τελικά, γιατί έχουμε όλοι οι άνρθωποι αξία;" της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μία φράση που ανακυκλώνεται διαρκώς, από όλους εμάς, από ψυχολόγους και εκπαιδευτές, κυρίως. Μία φράση που υπενθυμίζει πως κάθε ανθρώπινη οντότητα έχει τη δική της μοναδικότητα και τη δική της μοναδική προσφορά στη ζωή. Πώς όμως, ορίζεται αυτή η αυταξία μας; Τι είναι αυτό που καθιστά τον άνθρωπο ένα ον με αξία;