· 

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας απαντά στον πρώην βουλευτή Μίμη Δημητριάδη

maloutas

 

Προς τον κύριο Μίμη Δημητριάδη, πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης.

 

Αγαπητέ Μίμη,

 

διάβασα προσεκτικά την ανοιχτή επιστολή σου, στην οποία αποτυπώνεται η έκκληση σου προς εμένα, ως Δήμαρχο και προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, να μην παραχωρηθούν δημοτικές εκτάσεις για φωτοβολταϊκά έργα σε μη τοπική εταιρεία και παρότι σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις, δεν μπορώ να μην διατυπώσω κάποια ερωτήματα.

 

Αναρωτιέμαι λοιπόν, εάν η αγωνία σου για την τύχη της δημοτικής γης γεννήθηκε μόλις την τελευταία εβδομάδα.

 

Το ερώτημα είναι απολύτως εύλογο, διότι ενάμιση χρόνο πριν, όταν η τότε δημοτική αρχή προχωρούσε σε καθόλα όμοιες διαδικασίες, δεν εκδήλωσες την παραμικρή αντίδραση, παρόλο που θεσμικά όφειλες να το πράξεις, καθώς ήσουν βουλευτής.

 

Δεν φοβάσαι, μήπως αμφισβητηθεί η ειλικρίνεια των απόψεών σου, επειδή η τότε δημοτική αρχή ήταν υποστηριζόμενη από το κόμμα σου;

 

imerologia calendars

 

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σου για την τύχη των τοπικών επιχειρήσεων.

 

Αναρωτιέμαι όμως και πάλι, γιατί την περίοδο που ήσουν βουλευτής δεν ανέλαβες την πρωτοβουλία, να εισηγηθείς, ώστε να δοθεί με νομοθετική παρέμβαση η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργάζεται αποκλειστικά με τοπικές επιχειρήσεις αποκλείοντας όλες όσες δεν υπάγονται στη ΔΟΥ Κοζάνης.

 

Δεν φοβάσαι, μήπως η αγωνία, που εκφράζεις σήμερα, χαρακτηριστεί κίβδηλη ;

 

entypa a5 a4 brochures

 

Θεωρώ όμως απαραίτητο, όχι μόνο να θέσω ερωτήματα, αλλά και να κάνω κάποιες επισημάνσεις σε ό,τι αφορά τη στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να γίνουν ξεκάθαρα κάποια πράγματα.

 

Ο Δήμος Κοζάνης δεν παραχωρεί εκτάσεις, αλλά εκμισθώνει εκτάσεις, έπειτα από διαγωνισμό, ώστε αυτές να κατοχυρώνονται, σε όποιον προσφέρει το υψηλότερο τίμημα.

 

Τα οφέλη, που σαφώς προκύπτουν από την εκμίσθωση δημοτική γης, αποδίδονται κατά το μεγαλύτερό τους ποσοστό στις τοπικές κοινότητες, όπου και ανήκουν διοικητικά οι δημοτικές εκτάσεις, που εκμισθώνονται.

 

Στο σημείο αυτό τονίζω, ότι το τίμημα, που εξασφαλίζουμε από τις ενέργειες αυτές, είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο που είχε πετύχει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

 

Ο Δήμος Κοζάνης έχει συστήσει από την προηγούμενη περίοδο ενεργειακή κοινότητα την οποία εμείς, ως Δημοτική Αρχή τρέχουμε αυτό το διάστημα προκειμένου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση έργων.

 

Παράλληλα σε συναντήσεις που είχαμε με τον σύνδεσμο τοπικών επιχειρήσεων επενδυτών φωτοβολταϊκών πάρκων, δηλώσαμε απερίφραστα την πρόθεση μας, να συνεργαστούμε και να διευκολύνουμε δράσεις, που αφορούν επενδύσεις τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων.

 

Οι εκμισθωμένες εκτάσεις καταλαμβάνουν μικρό μέρος από τις συνολικές χερσολιβαδικες εκτάσεις του Μαυροδενδρίου ενώ οι εναπομείνουσες επαρκούν απολύτως για να καλύψουν τις ανάγκες της τοπικής κτηνοτροφίας

 

Η περιοχή μας μαστίζεται από μία έντονη συρρίκνωση οικονομική και πληθυσμιακή, η οποία αποτυπώνεται δραματικά και στην περιοχή του πρώην Δήμου Υψηλάντη και είναι βέβαιο ότι αν μείνουμε άπραγοι θα σβήσει εντελώς και ο οικισμός του Μαυροδενδρίου, όπου στο Δημοτικό Σχολείου φοιτούν μόλις 16 παιδιά.

 

epistoloxarta timologia fakela

 

Η απραξία, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, που περνάει ο τόπος αποτελεί μείζον πρόβλημα και τροχοπέδη στην ανάπτυξη πορεία του. Η απραξία οδηγεί σε αδιέξοδο.

 

Με εκτίμηση

Λάζαρος Μαλούτας

Δήμαρχος Κοζάνης

 

Υ.Γ.

 

Δεν αγγίζω το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης, γιατί αυτό από μόνο του αποτελεί ένα τεράστιο θέμα. Είμαι στη διάθεσή σου αγαπητέ Μίμη να το συζητήσουμε, όποτε οι υποχρεώσεις σου το επιτρέπουν

 

Σε κάθε περίπτωση σε καλώ να θυμηθείς, σε ποιο ύψος ανέρχονταν η συνεισφορά της λιγνιτικής παραγωγής στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, όταν ανέλαβε την εξουσία το κόμμα, το οποίο υπηρέτησες και σε τι ποσοστό την παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση.

 

Μέσα από αυτούς τους αριθμούς ίσως βρεις και κάποιες εξηγήσεις για τη σημερινή κατάσταση της περιοχής μας

 

luxury baptism newage invitations
20% έκπτωση μέχρι 31/12/2020 σε όλα τα είδη γάμου και βάπτισης με τον κωδικό: its amazing

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
Luxury wedding invitations
20% έκπτωση μέχρι 31/12/2020 σε όλα τα είδη γάμου και βάπτισης με τον κωδικό: its amazing

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · 11/09/2020

ΚΑΔ: Ξεκινά ο 3ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Υπουργείο Οικονομικών | την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ το πεδίο των δικαιούχων είναι διευρυμένο και οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020.

Κοσμογονία μεταρρυθμίσεων για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Την αναγκαιότητα της μετάβασης της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή προς όφελος των πολιτών, αλλά και για την παραγωγή καλύτερου δικαστικού έργου, υπογράμμισε το πάνελ «Ψηφιακή Δικαιοσύνη» του Thessaloniki Helexpo Forum, που διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo και βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · 11/09/2020

5.000 αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων σε 15 ημέρες

Kινούμαι ηλεκτρικά: 5.000 αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων σε 15 ημέρες | Απορροφήθηκε το 10% των διαθέσιμων πόρων για φέτος (4,5 εκατ. ευρώ) - Με εντατικούς ρυθμούς η αξιολόγηση των αιτήσεων - Ξεκινούν άμεσα οι πρώτες καταβολές στους δικαιούχους

Αύξηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, ΠΕ Φλώρινας κ. Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα και ΠΕ Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση για την αναγκαιότητα αύξησης του προϋπολογισμού του ΥΠ.Α.Α.Τ ώστε να χρηματοδοτηθούν όλες οι αιτήσεις των αγροτών που αφορούν το πρόγραμμα για τα Σχέδια Βελτίωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Άνω των 5 δισ. ευρώ οι πόροι για την απολιγνιτοποίηση

Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών | Στο επίκεντρο του masterplan βρίσκονται 16 μεγάλες επενδύσεις, τις οποίες περιέγραψε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από αυτές και άλλα projects που θα ακολουθήσουν, θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω του σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων.

 


ΚΟΖΑΝΗ · 11/09/2020

Όταν οι ανακρίβειες γίνονται εργαλείο στο κυνήγι της ατομικής προβολής

Δήμος Κοζάνης | Την ώρα που οι κυβερνητικές αποφάσεις και η συγκυρία του κορωνοϊού για την περιοχή διαμορφώνουν τη χειρότερη για τον τόπο εξέλιξη, ορισμένοι επιλέγουν ενισχύοντας τις προσωπικές τους βλέψεις, να δηλώσουν μέσα από ανακρίβειες και ψεύδη, παρόντες στο κυνήγι της ατομικής προβολής.