Κοσμογονία μεταρρυθμίσεων για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

helexpo

 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Thessaloniki Helexpo Forum

 

Την αναγκαιότητα της μετάβασης της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή προς όφελος των πολιτών, αλλά και για την παραγωγή καλύτερου δικαστικού έργου, υπογράμμισε το πάνελ «Ψηφιακή Δικαιοσύνη» του Thessaloniki Helexpo Forum, που διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo και βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, έκανε λόγο για μια μικρή επανάσταση την οποία ζούμε, για μια κοσμογονία μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, μετά και την πανδημία, που άλλαξε τα δεδομένα. Σημείωσε δε πως η περίοδος αυτή έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν πολλά βήματα που είχαν σχεδιαστεί, ενώ ο συνδυασμός της πίεσης της πραγματικότητας με την εφαρμογή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων μάς δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουμε τον βηματισμό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 

imerologia calendars

 

Μιλώντας για τα ψηφιακά βήματα που έχουν γίνει αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ηλεκτρονικά δικόγραφα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και στην δυνατότητα ανάκτησης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου εκδόθηκαν 137.800 ηλεκτρονικά πιστοποιητικά. Επίσης ανέφερε πως σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες του διαγωνισμού για τη δεύτερη φάση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων, που αφορά τα πρωτοδικεία και τα εφετεία, εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας.

 

Πάντως, παρόλο που αναγνώρισε τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης, τόνισε πως αυτό που πρέπει να κρατάμε ως αρχή είναι η πραγματική αξία του ανθρώπινου παράγοντα. «Αν πρέπει κάπου πρώτα να επενδύσει κανείς είναι τα πρόσωπα, οι άνθρωποι» ανέφερε.

 

entypa a5 a4 brochures

 

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιχαήλ Καλογήρου, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έγινε στο μέτωπο αυτό επί της δικής του θητείας. Τόνισε επίσης πως πρέπει να διασυνδεθούν τα δικαστήρια της χώρας και να προχωρήσουν όσα έχουν μείνει πίσω, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης αναφέρθηκε στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην παγκόσμια κοινότητα για την τεχνητή νοημοσύνη και για το ζητήμα μιας αλγοριθμικής απονομής της δικαιοσύνης. «Μπαίνει ένα πολιτικό ζήτημα. Θα εμπιστευθούν οι πολίτες σε μια εποχή δικαστικού λαϊκισμού την κρίση ενός αλγορίθμου έναντι αυτής ενός ανθρώπου;» αναρωτήθηκε.

 

Την υστέρηση της χώρας μας στο μέτωπο της ψηφιακής Δικαιοσύνης υπογράμμισε με τη σειρά του ο επίσης πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χάρης Καστανίδης, που αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε στη δική του θητεία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού στο πεδίο της πληροφορικής, σημειώνοντας πως οι πληροφορικάριοι είναι είδος εν ανεπαρκεία στη Δικαιοσύνη. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως χρειάστηκαν 16 χρόνια για να προσληφθούν 12 υπάλληλοι πληροφορικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Καστανίδης τόνισε επίσης πως η προσπάθεια για ψηφιακή Δικαιοσύνη δεν θα κολλήσει στους πόρους, καθώς πόροι υπάρχουν, αρκεί να αξιοποιούνται σωστά. «Άλλα είναι τα προβλήματα. Δεν είναι μόνο αν την 1/1/2021 θα είμαστε σε θέση σε μαζική κλίμακα για όλες τις υποθέσεις να καταθέτουμε ηλεκτρονικά δικόγραφα. Θα έχουμε εξασφαλίσει άραγε την εξ αποστάσεως κατάθεση μαρτύρων όπου χρειάζεται;» σημείωσε.

 

luxury baptism newage invitations
20% έκπτωση μέχρι 31/12/2020 σε όλα τα είδη γάμου και βάπτισης με τον κωδικό: its amazing

 

Τις προσπάθειες του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς την ψηφιακή πραγματικότητα υπογράμμισε ο πρόεδρός του, κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, τονίζοντας πως χορηγεί ψηφιακές υπογραφές στα μέλη του, αποστέλλει δικαστικές αποφάσεις με ηλεκτρονικά μήνυματα, έχει καθιερώσει την ηλεκτρονική επικοινωνία με τα μέλη του και μέσω ειδικής εφαρμογής, έχει δημιουργήσει πλατφόρμα για ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ενέργειες της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, μέσα από την διαδικτυακή πύλη που έχουν δημιουργήσει. «Είμαστε υπέρμαχοι των νέων τεχνολογιών» τόνισε, σημειώνοντας όμως πως τα ηλεκτρονικά εργαλεία είναι εργαλεία και μπορεί να είναι χρήσιμα ή και επικίνδυνα, ανάλογα με το πώς τα χρησιμοποιούμε.

 

Την ετοιμότητα των Ελλήνων δικαστών να υποδεχθούν τις ψηφιακές αλλαγές στη Δικαιοσύνη για την καλύτερη παραγωγή δικαστικού έργου δήλωσε ο πρόεδρος Εφετών, κ. Χριστόδουλος Κυρτσίδης. Ο ίδιος ανέφερε πως βασικός στόχος της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών, εξέφρασε όμως τις ανησυχίες του κάνοντας λόγο για ψηφιακό αναλφαβητισμό που υπάρχει, όχι μόνο μεταξύ των πολιτών, αλλά και ανάμεσα στους παραγωγούς του δικαστικού έργου. «Ευελπιστώ ότι θα μπορούσε να ‘’κλέψουμε’’ λίγη από τη δουλειά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Luxury wedding invitations
20% έκπτωση μέχρι 31/12/2020 σε όλα τα είδη γάμου και βάπτισης με τον κωδικό: its amazing

 

Τέλος, ο ομότιμος Καθηγητής Νομικής, Πρόεδρος ΔΕ ΔιΠαΕ, κ. Αθανάσιος Καΐσης, σημείωσε πως οι νομικοί τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από την ψηφιακή τεχνολογία. Τόνισε δε πως μέχρι στιγμής όλες οι τεχνολογίες είναι αειφόρες τεχνολογίες ψηφιακού περιεχομένου, δεν εμφανίζουν πρόβλημα και είναι ευπρόσδεκτες. Κατά τον ίδιο, εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει είναι οι διασπαστικές τεχνολογίες όπως η blockchain, που απειλούν τον δικηγόρο. «Σε αυτό το σημείο έχουμε ένα σημαντικό έργο διαφύλαξης» σημείωσε.

 

Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος κα Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

 

Το site του Thessaloniki Helexpo Forum είναι το https://www.thessaloniki-helexpo-forum.gr/, από το οποίο προβάλλονται live streaming όλες οι εργασίες.

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
epistoloxarta timologia fakela

ΚΟΖΑΝΗ · 11/09/2020

Όταν οι ανακρίβειες γίνονται εργαλείο στο κυνήγι της ατομικής προβολής

Δήμος Κοζάνης | Την ώρα που οι κυβερνητικές αποφάσεις και η συγκυρία του κορωνοϊού για την περιοχή διαμορφώνουν τη χειρότερη για τον τόπο εξέλιξη, ορισμένοι επιλέγουν ενισχύοντας τις προσωπικές τους βλέψεις, να δηλώσουν μέσα από ανακρίβειες και ψεύδη, παρόντες στο κυνήγι της ατομικής προβολής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · 11/09/2020

5.000 αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων σε 15 ημέρες

Kινούμαι ηλεκτρικά: 5.000 αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων σε 15 ημέρες | Απορροφήθηκε το 10% των διαθέσιμων πόρων για φέτος (4,5 εκατ. ευρώ) - Με εντατικούς ρυθμούς η αξιολόγηση των αιτήσεων - Ξεκινούν άμεσα οι πρώτες καταβολές στους δικαιούχους

Άνω των 5 δισ. ευρώ οι πόροι για την απολιγνιτοποίηση

Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών | Στο επίκεντρο του masterplan βρίσκονται 16 μεγάλες επενδύσεις, τις οποίες περιέγραψε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από αυτές και άλλα projects που θα ακολουθήσουν, θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω του σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων.

Write a comment

Comments: 0