· 

"Το να μεγαλώνεις είναι δώρο ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

ilikoiomenoi
© photo

 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται το χρόνο που περνά, όταν φτάσουν στην ηλικιακή περίοδο από τα 40 μέχρι τα 50.

 

Μόλις ένας άνθρωπος διαβεί το κατώφλι των 40 ετών, είναι σύνηθες να κατακλυστεί από ένα υπαρξιακό άγχος το οποίο περιλαμβάνει τη μελαγχολία για το χρόνο που περνάει, όπως και τη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση πως η ζωή αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει.

 

Το κατώφλι των 40 ετών ίσως είναι η πρώτη δεκαετία στην οποία αρχίζουν να παρατηρούνται τα πρώτα δείγματα γήρανσης του οργανισμού.

 

Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της σωματικής αντοχής, την όχι και τόσο εύκολη και γρήγορη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών των τροφών από τον οργανισμό, τη μείωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

 

nextgen kastoria
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

 

Αναμφίβολα, η δεκαετία των 40 ετών βιώνεται δυσκολότερα από τις γυναίκες, καθώς οι ίδιες βιώνουν το πέρασμα του χρόνου στην εξωτερική εμφάνιση και τη μείωση των οιστρογόνων, οι οποίες ακόμα πιο δύσκολη τη μηνιαία αποβολή του αίματος. Σταδιακά, αρχίζει η αντίστροφή μέτρηση για τον τερματισμό της περιόδου, την εμμηνόπαυση, η οποία σημάνει και το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας. Ηλικιακά, ο άνθρωπος θεωρείται ότι ανήκει στην τρίτη ηλικία όταν περάσει τα 65 έτη.

 

Η γήρανση δεν είναι τιμωρία ή κάτι κακό. Η γήρανση στην ουσία περιγράφει το σύνολο των φθορών που εμφανίζει ένας ζωντανός οργανισμός όλα αυτά τα χρόνια που ζει και αρχίζουν πια να γίνονται εμφανώς πιο διακριτά στον άνθρωπο. Δείγματα της γήρανσης αποτελούν τα άσπρα μαλλιά, οι ρυτίδες και το ζάρωμα του δέρματος, η μικρότερη σωματική αντοχή, η συχνότερη εμφάνιση σωματικών παθήσεων. Σε πνευματικό επίπεδο, η γήρανση μπορεί να εμφανιστεί με την απώλεια της μνήμης, τη δυσκολία συγκέντρωσης, τη δυσκολία υπολογισμών.

 

imerologia calendars

 

Σε αντίθεση με την κυρίαρχη κοινωνική πεποίθηση η οποία θεωρεί πως ο άνθρωπος πρέπει να εμφανίζεται πάντοτε όμορφος και νέος, το γήρας είναι το άνοιγμα μίας διαφορετικής θεώρησης της ζωής. Είναι η συγκέντρωση των εμπειριών, το θησαύρισμα της γνώσης που πλέον εξαργυρώνεται σε σοφία και εγκράτεια, η συνειδητοποίηση της φθαρτής μας υπόστασης.

 

Όλοι μας έχουμε αντιληφθεί την αξία της τρίτης ηλικίας από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Και αν η νεότητα είναι η ομορφιά του προσώπου και του σώματος, το γήρας είναι η εμπειρία και το γέμισμα της εμπειρίας στα βιώματα ενός ανθρώπου.

 

Το γήρας έχει μεγάλη αξία για την ηθικοποίηση του ανθρώπου και επιτρέπεται για την ηθική του ολοκλήρωση.

 

nextgen kastoria
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

 

Και το πέρασμα του χρόνου, τα μαλλιά που γίνονται γκρίζα και η σωματική δύναμη που λιγοστεύει, και οι ασθένειες και ο θάνατος για τη ηθική τελειοποίηση του ανθρώπου επιτρέπονται. Είναι οι τρεις εκείνες περιπτώσεις στις οποίες ο άνθρωπος παύει να είναι αλαζόνας και να ξοδεύεται σε υλικές απολαύσεις, όπως κάνει στη μεγάλη του νεότητα. Τότε διαπιστώνει πως και η ομορφιά, η δόξα, το χρήμα και οτιδήποτε άλλο είναι υλικό και πρόσκαιρο, για αυτά τα λίγα χρόνια που ζούμε επάνω στη γη. Και έτσι, στρέφεται στις ανώτερες αξίες που δεν παλιώνουν ποτέ, αρχίζει να σκέφτεται τη σωτηρία της ψυχής του..

 

Η αξία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας για τη κοινωνία είναι μεγάλη, για αυτό και είναι υποχρέωση του Κράτους να τους παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα τα οποία θα τους επιτρέψουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται αξιοπρεπώς.

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
epaggelmatikes kartes visit card

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 04/09/2020

Οι σπουδές σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι σπουδαιότερη εμπειρία

Οι σπουδές είναι από τις σπουδαιότερες και κοινωνικά αναγκαίες πλέον εμπειρίες στη ζωή ενός ατόμου. Η εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο είναι η εμβάθυνση σε έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα η οποία θα βοηθήσει τον άνθρωπο να αντέξει και να αναρριχηθεί στο δύσκολο δρόμο της εύρεσης εργασίας. Τα φοιτητικά χρόνια κατά παραδοχή των περισσότερων, ανήκουν στα ωραιότερα της ζωής, ξεπερνώντας ακόμα και την ανεμελιά των σχολικών χρόνων.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 04/09/2020

Γιατί πρέπει να υπάρχει ηλικιακή διάκριση σε ορισμένα πράγματα;

Οι ηλικιακές διακρίσεις αφορούν τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει ένα άτομο εξαιτίας της ηλικίας του. Οι διακρίσεις αυτές μπορούν να ξεκινάνε από το πόσο ερωτεύσιμος είναι ένας άνθρωπος μία συγκεκριμένης ηλικίας, μέχρι το πόσο όμορφη μπορεί να είναι μία γυναίκα και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στην ερωτική της ζωή.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 01/09/2020

Για ποια πράγματα αξίζει να θαυμάζεις τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό

Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός διαφώτισε την ανθρωπότητα και εγκαθίδρυσε τις Τέχνες, τις Επιστήμες και τη Φιλοσοφία. Υπήρξε η βάση της Δημοκρατίας στην πραγματική της διάσταση, απέχοντας παρασάγγας από την πολιτική εκμετάλλευση και καταπίεση που βαπτίζεται Δημοκρατία σήμερα, με νόμους οι οποίοι δεν έχουν καν την έγκριση των πολιτών και τους επιβαρύνουν ασφυκτικά.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 29/08/2020

"Η κουλτούρα του βιασμού.." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ο βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ενός ανθρώπου σε σεξουαλική δραστηριότητα, παρά τη θέλησή του. Αποτελεί μία πράξη η οποία παραβιάζει το σώμα και τη βούληση του ανθρώπου που τη δέχεται και είναι ικανή να σημαδέψει ανεξίτηλα και τραυματικά την ψυχή του θύματος.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 26/08/2020

"Παιδιά και μάσκα. Απορίες και ενστάσεις..." γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η πανδημία του κορωνοϊού μας εισήγαγε όλους σε μία νέα πραγματικότητα και άλλαξε άρδην την καθημερινή μας ζωή. Η προστασία της ανθρώπινης υγείας σε μία περίοδο έντονης υγειονομικής κρίσης, αναχαίτισε ακόμα λειτούργησε και ως τροχοπέδη σε κάθε είδους μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας, από τη διασκέδαση μέχρι την εργασία.

 

 

Κοντεύει η στιγμή που θα βαπτίσετε το μωράκι σας;

Χρησιμοποιήστε τον κωδικό: its amazing και κερδίστε έκπτωση 20% σε όλα τα είδη γάμου και βάπτισης (ελάχιστη παραγγελία 50€) Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και ταξιδέψτε στα δικά σας παιδικά χρόνια. Προσκλητήρια, μπομπονιέρες, ετικέτες, χωνάκια, βιβλία ευχών, καβαλέτα, μπαλόνια, στολισμός, κεράσματα είναι κάποια από αυτά που χρειάζεστε για να ζωντανέψετε το δικό σας πρωταγω

Write a comment

Comments: 0