· 

"Η ίδρυση παραρτήματος της «Βυζαντινής Οικουμένης» δεν είναι απόφαση του κ. Κασαπίδη"

teligioridou

 

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η ίδρυση παραρτήματος της «Βυζαντινής Οικουμένης» στην Καστοριά αποφασίστηκε το 2017 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεν είναι απόφαση του κ. Κασαπίδη

 

Με χαρά διαπιστώνω τη συνέχιση των δράσεων της «Βυζαντινής Οικουμένης» στην Καστοριά υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Πρόκειται για μία δράση που ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου 2017 όταν είχα την τιμή, κατά την επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη, να ζητήσω από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τη δημιουργία παραρτήματος της «Βυζαντινής Οικουμένης» στην Καστοριά. Ο Παναγιότατος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποδέχτηκε το αίτημα και εκεί αποφασίστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη η ίδρυση του Παραρτήματος της «Βυζαντινής Οικουμένης» στην Καστοριά. (Φωτογραφία 1)

 

imerologia calendars

 

Στη συνέχεια ήρθα σε συνεννόηση με τον τότε Δήμαρχο Καστοριάς κ. Α. Αγγελή και αναζητήσαμε διαθέσιμο αρχοντικό για την έδρα του παραρτήματος. Ως πλέον κατάλληλο, μετά και την επίσκεψη των Βυζαντινολόγων από το Πατριαρχείο στην πόλη μας, κρίθηκε το Αρχοντικό Μπασάρα, το οποίο προοριζόταν για μουσείο γούνας.

 

Ακολούθησε το αίτημά μου προς την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας για την παραχώρηση χρήσης του Αρχοντικού προς την «Βυζαντινή Οικουμένη». Η Ε.Ο.Γ. ανταποκρίθηκε άμεσα, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του παραρτήματος και δέχτηκε την παραχώρηση της χρήσης. (Έγγραφο 1)

 

 

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Βυζαντινολόγο κα. Φλώρα Καραγιάννη, τον Αρχιμανδρίτη και Βιβλιοφύλακα των Πατριαρχείων Αγαθάγγελο Σίσκο και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Παρισίων Πάολο Οντορίκο, έγινε η πρώτη δράση της Βυζαντινής Οικουμένης στην Καστοριά με την δημιουργία του 8ου θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών στο αρχοντικό Μπασάρα στις 8-13 Ιουλίου 2018 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Παρισιού. (Φωτογραφία 2)

 

entypa a5 a4 brochures

 

Σε αυτό συμμετείχαν 42 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από 18 χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα λειτούργησε στο χώρο έκθεση φωτογραφίας «Άγιον Όρος: κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» (Φωτογραφία 3, 4)

 

Τα έξοδα της δράσης αυτής ανέλαβαν η τότε περιφερειακή αρχή Δυτικής Μακεδονίας και οι Δήμοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Νεστορίου.

 

Ευχαριστώ από καρδιάς για το σπουδαίο αυτό έργο ανάδειξης και προβολής της Βυζαντινής ταυτότητας της Καστοριάς:

 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

 

Τον Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ

 

Τον Αρχιμανδρίτη και Βιβλιοφύλακα των Πατριαρχείων Αγαθάγγελο Σίσκο

 

Την Βυζαντινολόγο Φλώρα Καραγιάννη

 

Τον π. Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ.Παναγιώτη Κώττα

 

Τους τότε Δημάρχους κ. Α. Αγγελή, κ. Π. Κεπαπτσόγλου, κ. Π. Γκέτσιο

 

Την Ε.Ο.Γ. και τον πρόεδρό της κ. Δ. Κοσμίδη

 

Το Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» και τον τέως πρόεδρο κ. Ι. Κορεντσίδη

 

Τον ξενοδόχο κ. Σιδέρη Σμαρόπουλο

 

Τα Αστικά ΚΤΕΛ Καστοριάς

 

epistoloxarta timologia fakela

 

Υ.Γ. Η απόφαση για την ίδρυση του παραρτήματος στην Καστοριά είναι του Οικουμενικού Πατριάρχη και λήφθηκε το 2017, μετά από αίτημά μου. Η προσπάθεια του κ. Κασαπίδη να οικειοποιηθεί μία απόφαση και ένα έργο που δεν του ανήκει είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και προσβλητική.

 

Ολυμπία Τελιγιορίδου

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
epaggelmatikes kartes visit card

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 08/09/2020

"Το να μεγαλώνεις είναι δώρο ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται το χρόνο που περνά, όταν φτάσουν στην ηλικιακή περίοδο από τα 40 μέχρι τα 50. Μόλις ένας άνθρωπος διαβεί το κατώφλι των 40 ετών, είναι σύνηθες να κατακλυστεί από ένα υπαρξιακό άγχος το οποίο περιλαμβάνει τη μελαγχολία για το χρόνο που περνάει, όπως και τη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση πως η ζωή αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 04/09/2020

Οι σπουδές σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι σπουδαιότερη εμπειρία

Οι σπουδές είναι από τις σπουδαιότερες και κοινωνικά αναγκαίες πλέον εμπειρίες στη ζωή ενός ατόμου. Η εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο είναι η εμβάθυνση σε έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα η οποία θα βοηθήσει τον άνθρωπο να αντέξει και να αναρριχηθεί στο δύσκολο δρόμο της εύρεσης εργασίας. Τα φοιτητικά χρόνια κατά παραδοχή των περισσότερων, ανήκουν στα ωραιότερα της ζωής, ξεπερνώντας ακόμα και την ανεμελιά των σχολικών χρόνων.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 04/09/2020

Γιατί πρέπει να υπάρχει ηλικιακή διάκριση σε ορισμένα πράγματα;

Οι ηλικιακές διακρίσεις αφορούν τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει ένα άτομο εξαιτίας της ηλικίας του. Οι διακρίσεις αυτές μπορούν να ξεκινάνε από το πόσο ερωτεύσιμος είναι ένας άνθρωπος μία συγκεκριμένης ηλικίας, μέχρι το πόσο όμορφη μπορεί να είναι μία γυναίκα και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στην ερωτική της ζωή.

 

 

Κοντεύει η στιγμή που θα βαπτίσετε το μωράκι σας;

Χρησιμοποιήστε τον κωδικό: its amazing και κερδίστε έκπτωση 20% σε όλα τα είδη γάμου και βάπτισης (ελάχιστη παραγγελία 50€) Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και ταξιδέψτε στα δικά σας παιδικά χρόνια. Προσκλητήρια, μπομπονιέρες, ετικέτες, χωνάκια, βιβλία ευχών, καβαλέτα, μπαλόνια, στολισμός, κεράσματα είναι κάποια από αυτά που χρειάζεστε για να ζωντανέψετε το δικό σας πρωταγω