· 

Οι σπουδές σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι σπουδαιότερη εμπειρία

book

 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

 

Οι σπουδές είναι από τις σπουδαιότερες και κοινωνικά αναγκαίες πλέον εμπειρίες στη ζωή ενός ατόμου. Η εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο είναι η εμβάθυνση σε έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα η οποία θα βοηθήσει τον άνθρωπο να αντέξει και να αναρριχηθεί στο δύσκολο δρόμο της εύρεσης εργασίας. Τα φοιτητικά χρόνια κατά παραδοχή των περισσότερων, ανήκουν στα ωραιότερα της ζωής, ξεπερνώντας ακόμα και την ανεμελιά των σχολικών χρόνων.

 

Οι σύγχρονες απαιτητικές ανάγκες και η οικονομική δυσχέρεια που επικρατεί, δημιούργησαν άγχος σε πολλούς ανθρώπους σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση και την ανάγκη επιτυχίας στις σπουδές. Η πίεση αυτή ξεκινάει πλέον από την παιδική ηλικία με αρνητικές συνέπειες στην ψυχή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν το Πανεπιστήμιο ως ένα δρόμο για μία ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση.

 

next generetion
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

 

Σε αντίθεση με την παιδεία η οποία είναι η εμβάθυνση στην καλλιέργεια του χαρακτήρα ενός ανθρώπου, η μόρφωση στο Πανεπιστήμιο είναι η γνωστική εξερεύνηση σε έναν συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα.

 

Ο κοινωνικός προγραμματισμός είναι μία προσπάθεια της κοινωνίας να προορίζει τους ανθρώπους για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η επαγγελματική επιτυχία, η απόκτηση παιδιών ή η απόκτηση μίας συγκεκριμένης εξωτερικής εμφάνισης. Είναι μία πεποίθηση η οποία θεωρεί πως οι άνθρωποι έχουν έρθει σε αυτό τον κόσμο και πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένους δρόμους και επιλογές. Η αντίληψη αυτή στερεί από τον άνθρωπο το δικαίωμα της επιλογής, δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να έχει ‘’θέλω’’ και να αρνείται ακόμα και να ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο δρόμο.

 

Ανάμεσα σε αυτές τις πεποιθήσεις, είναι η άποψη πως οι σπουδές πρέπει να γίνονται σε νεαρή ηλικία, αμέσως μετά την αποφοίτηση από το σχολείο. Τα παιδιά μέσω των Πανελληνίων, εισέρχονται σε ένα ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα και φοιτούν για σχεδόν τέσσερα –ή πέντε- χρόνια. Μετά την αποφοίτηση, οι περισσότεροι ακολουθούν το δρόμο της εργασίας και της επαγγελματικής αποκατάστασης, αν και στις ημέρες μας, η είσοδος σε μία σχολή δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με την επαγγελματική επιτυχία.

 

imerologia calendars

 

Η κοινωνική πεποίθηση θεωρεί πως οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο οφείλουν να γίνονται μόνο στη νεανική ηλικία του ανθρώπου. Οι άνθρωποι που φοιτούν σε μεγαλύτερη ηλικία, θεωρούνται ως ανίκανοι ή λιγότερο επαρκείς να κατακτήσουν έναν σπουδαιότερο επαγγελματικό δρόμο, είτε επειδή είναι μεγαλύτεροι, είτε επειδή μπορεί να μην έχουν την απαιτούμενη φυσική αντοχή ώστε να ανταπεξέλθουν σε δύσκολα και απαιτητικά επαγγέλματα.

 

Η αντίληψη αυτή όμως, είναι το άλλο νόμισμα των διακρίσεων με βάση την ηλικία, δηλαδή τον ηλικιακό ρατσισμό. Η μόρφωση είναι πανανθρώπινο αγαθό και δε γίνεται να στερείται από ανθρώπους εξαιτίας της ηλικίας, της κοινωνικής κατάστασης η οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού και βιολογικού γνωρίσματος.

 

Πόσο βέβαιοι μπορούμε να είμαστε πως ένας άνθρωπος στα 18 του μπορεί να γνωρίζει τον επαγγελματικό του προσανατολισμό; Πώς μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι η πραγματική κλίση μας αν δεν πειραματιστούμε και δεν κατασταλάξουμε στο επάγγελμα που είναι η αληθινή κλίση μας;

 

Και είναι γεγονός, πως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν την εμπειρία και τη μεγαλύτερη γνώση και μπορούν να αφιερωθούν περισσότερο σε ένα επάγγελμα αν το επιλέξουν.

 

Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει πως οι Πανελλήνιες πρέπει να σταματήσουν να γίνονται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Αλλά να μη θεωρείται η γνώση αγαθό μόνο της νεότητας και να μη στερείται η επαγγελματική ευκαιρία σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Γιατί η Γνώση είναι αγαθό..

 

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 04/09/2020

Γιατί πρέπει να υπάρχει ηλικιακή διάκριση σε ορισμένα πράγματα;

Οι ηλικιακές διακρίσεις αφορούν τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει ένα άτομο εξαιτίας της ηλικίας του. Οι διακρίσεις αυτές μπορούν να ξεκινάνε από το πόσο ερωτεύσιμος είναι ένας άνθρωπος μία συγκεκριμένης ηλικίας, μέχρι το πόσο όμορφη μπορεί να είναι μία γυναίκα και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στην ερωτική της ζωή.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 01/09/2020

Για ποια πράγματα αξίζει να θαυμάζεις τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό

Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός διαφώτισε την ανθρωπότητα και εγκαθίδρυσε τις Τέχνες, τις Επιστήμες και τη Φιλοσοφία. Υπήρξε η βάση της Δημοκρατίας στην πραγματική της διάσταση, απέχοντας παρασάγγας από την πολιτική εκμετάλλευση και καταπίεση που βαπτίζεται Δημοκρατία σήμερα, με νόμους οι οποίοι δεν έχουν καν την έγκριση των πολιτών και τους επιβαρύνουν ασφυκτικά.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 29/08/2020

"Η κουλτούρα του βιασμού.." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ο βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ενός ανθρώπου σε σεξουαλική δραστηριότητα, παρά τη θέλησή του. Αποτελεί μία πράξη η οποία παραβιάζει το σώμα και τη βούληση του ανθρώπου που τη δέχεται και είναι ικανή να σημαδέψει ανεξίτηλα και τραυματικά την ψυχή του θύματος.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 26/08/2020

"Παιδιά και μάσκα. Απορίες και ενστάσεις..." γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η πανδημία του κορωνοϊού μας εισήγαγε όλους σε μία νέα πραγματικότητα και άλλαξε άρδην την καθημερινή μας ζωή. Η προστασία της ανθρώπινης υγείας σε μία περίοδο έντονης υγειονομικής κρίσης, αναχαίτισε ακόμα λειτούργησε και ως τροχοπέδη σε κάθε είδους μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας, από τη διασκέδαση μέχρι την εργασία.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 25/08/2020

"Ταξίδια, ένας τρόπος ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Τα ταξίδια είναι εκείνη η εμπειρία που διανθίζουν το πνεύμα σου με νέες εμπειρίες, με τη θέαση καινούργιων πραγμάτων και πραγματικοτήτων. Είναι το αποκορύφωμα των αισθήσεων, η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και η γειτνίαση της διαφορετικότητας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 21/08/2020

"Η λαχτάρα της παλιάς εποχής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι άνθρωποι που κατηγορούν για μεγάλη ανηθικότητα τη σύγχρονη εποχή δεν αντιλαμβάνονται πως οι ίδιες συνθήκες μπορεί να επικρατούσαν και σε παλαιότερες δεκαετίες, απλώς δεν υπήρχε η κατακόρυφη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

Κοντεύει η στιγμή που θα βαπτίσετε το μωράκι σας;

Χρησιμοποιήστε τον κωδικό: its amazing και κερδίστε έκπτωση 20% σε όλα τα είδη γάμου και βάπτισης (ελάχιστη παραγγελία 50€) Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και ταξιδέψτε στα δικά σας παιδικά χρόνια. Προσκλητήρια, μπομπονιέρες, ετικέτες, χωνάκια, βιβλία ευχών, καβαλέτα, μπαλόνια, στολισμός, κεράσματα είναι κάποια από αυτά που χρειάζεστε για να ζωντανέψετε το δικό σας πρωταγωνιστή στο δικό του παραμύθι.