· 

Γιατί πρέπει να υπάρχει ηλικιακή διάκριση σε ορισμένα πράγματα;

family

 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

 

Οι ηλικιακές διακρίσεις αφορούν τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει ένα άτομο εξαιτίας της ηλικίας του. Οι διακρίσεις αυτές μπορούν να ξεκινάνε από το πόσο ερωτεύσιμος είναι ένας άνθρωπος μία συγκεκριμένης ηλικίας, μέχρι το πόσο όμορφη μπορεί να είναι μία γυναίκα και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στην ερωτική της ζωή.

 

Οι ηλικιακές διακρίσεις (ageism η Αγγλική λέξη που περιγράφει τις προκαταλήψεις με βάση την ηλικία), είναι μία άλλη μορφή του ρατσισμού. Περιθωριοποιούν ανθρώπους, υποτιμούν και στερούν από ικανούς ανθρώπους ευκαιρίες, παραβλέπουν την αξία και τη μοναδική ομορφιά κάθε δεκαετίας. Υπερτιμούν τη νεότητα η οποία εκτός από ζωντάνια και φυσική αντοχή χαρακτηρίζεται και από επιπολαιότητα και έλλειψη εμπειριών, σε αντίθεση με την ωριμότερη ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από εμβάθυνση στις εμπειρίες της ζωής.

 

Η ρατσιστική αντιμετώπιση της ηλικίας σχετίζεται με την ευρεία προκατάληψη πως η χαρά της ζωής, ο έρωτας, η επιτυχία, η ομορφιά και κάθε αγαθό, ταυτίζονται με τη νεότητα. Όταν ο άνθρωπος περάσει από την πρώτη νεότητα, στερείται για τους περισσότερους, τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στην εργασία ή να είναι ερωτικά ποθητός. Μεγαλύτεροι αποδέκτες των ηλικιακών διακρίσεων είναι, όπως θα ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες, καθώς υπάρχει μεγάλη κοινωνική πίεση στο να παραμένουν νέες και εξωτερικά ποθητές.

 

next generation
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

 

Υπάρχουν όμως, και περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχει και ορθή διάκριση στις ηλικίες. Και αυτή δεν αφορά τις ικανότητες ή τις ευκαιρίες στη ζωή, αλλά τον τρόπο συμπεριφοράς που αρμόζει σε μία μεγαλύτερη ηλικία.

 

Το να θεωρείς πως μία γυναίκα 45 ετών δεν είναι σωστό να θέλει να συμπεριφέρεται σαν εικοσάχρονη δεν είναι ηλικιακός ρατσισμός, αλλά ορθή αντίληψη των πραγμάτων και σεβασμός στην εμπειρία που μας χαρίζει η ζωή μέσα από τα χρόνια που φεύγουν.

 

Η σοφία της Ελληνικής γλώσσας κρύβει μέσα σε λέξεις την ίδια τη ζωή με τόσο περίτεχνη σοφία. Πόσοι γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη ωραίο και από πού προέρχεται;

 

Η λέξη ωραίος βγαίνει από τη λέξη ώρα και δείχνει πως αυτό που είναι ωραίο είναι αυτό που συμβαίνει στην κατάλληλη στιγμή. Αν ένας άνθρωπος για παράδειγμα, ογδόντα χρονών, ντυθεί όπως ντύνεται ένας που είναι τριάντα, δε θα είναι κάτι ωραίο. Γιατί δεν είναι κάτι που βρίσκεται στη σωστή ώρα και στο σωστό χρόνο.

 

imerologia calendars

 

Η ηλικία είναι ένα δώρο γιατί σου δίνει τη δυνατότητα με τον κάθε διαφορετικό χρόνο να μεγαλώνεις, να ωριμάζεις, να κατασταλάζεις και να γεμίζεις εμπειρίες. Και η ώριμη ηλικία είναι εκείνη που λειτουργεί υποδειγματικά για τους νεότερους, διότι η σοφία της ωριμότητας δεν επιτρέπει να πέφτει στα λάθη της νεότητας. Όπως και είναι άσχημο να βλέπεις έναν ογδοντάχρονο να προκαλεί με υπονοούμενα και σεξουαλικές συμπεριφορές άτομα ακόμα και πενήντα χρόνια νεότερα. Αυτό δεν είναι ηλικιακός ρατσισμός, αλλά ορθή γνώση της ηλικίας ενός ανθρώπου.

 

Οι ευκαιρίες στη ζωή πρέπει να αφορούν κάθε ηλικιακό φάσμα και σε αυτό ρατσισμός δε χωράει. Όλοι οι άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωμα να είναι δημιουργικοί, όμορφοι, ερωτικοί, χαρούμενοι ανεξαρτήτως ηλικίας. Διότι η αληθινή ενέργεια και ομορφιά απορρέει από την ψυχική δύναμη και ορμή του ανθρώπου, όχι από τη βιολογική του ηλικία.

 

Αυτό όμως δε μειώνει και τη διαφορετική ανάγκη της κάθε δεκαετίας του ανθρώπου, η οποία έχει τις δικές της ανάγκες και απαιτήσεις. Και ο πραγματικά ώριμος άνθρωπος γνωρίζει να συμπεριφέρεται ανάλογα.

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 01/09/2020

Για ποια πράγματα αξίζει να θαυμάζεις τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό

Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός διαφώτισε την ανθρωπότητα και εγκαθίδρυσε τις Τέχνες, τις Επιστήμες και τη Φιλοσοφία. Υπήρξε η βάση της Δημοκρατίας στην πραγματική της διάσταση, απέχοντας παρασάγγας από την πολιτική εκμετάλλευση και καταπίεση που βαπτίζεται Δημοκρατία σήμερα, με νόμους οι οποίοι δεν έχουν καν την έγκριση των πολιτών και τους επιβαρύνουν ασφυκτικά.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 29/08/2020

"Η κουλτούρα του βιασμού.." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ο βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ενός ανθρώπου σε σεξουαλική δραστηριότητα, παρά τη θέλησή του. Αποτελεί μία πράξη η οποία παραβιάζει το σώμα και τη βούληση του ανθρώπου που τη δέχεται και είναι ικανή να σημαδέψει ανεξίτηλα και τραυματικά την ψυχή του θύματος.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 26/08/2020

"Παιδιά και μάσκα. Απορίες και ενστάσεις..." γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η πανδημία του κορωνοϊού μας εισήγαγε όλους σε μία νέα πραγματικότητα και άλλαξε άρδην την καθημερινή μας ζωή. Η προστασία της ανθρώπινης υγείας σε μία περίοδο έντονης υγειονομικής κρίσης, αναχαίτισε ακόμα λειτούργησε και ως τροχοπέδη σε κάθε είδους μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας, από τη διασκέδαση μέχρι την εργασία.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 25/08/2020

"Ταξίδια, ένας τρόπος ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Τα ταξίδια είναι εκείνη η εμπειρία που διανθίζουν το πνεύμα σου με νέες εμπειρίες, με τη θέαση καινούργιων πραγμάτων και πραγματικοτήτων. Είναι το αποκορύφωμα των αισθήσεων, η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και η γειτνίαση της διαφορετικότητας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 21/08/2020

"Η λαχτάρα της παλιάς εποχής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι άνθρωποι που κατηγορούν για μεγάλη ανηθικότητα τη σύγχρονη εποχή δεν αντιλαμβάνονται πως οι ίδιες συνθήκες μπορεί να επικρατούσαν και σε παλαιότερες δεκαετίες, απλώς δεν υπήρχε η κατακόρυφη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κοντεύει η στιγμή που θα βαπτίσετε το μωράκι σας;

Χρησιμοποιήστε τον κωδικό: its amazing και κερδίστε έκπτωση 20% σε όλα τα είδη γάμου και βάπτισης (ελάχιστη παραγγελία 50€) Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και ταξιδέψτε στα δικά σας παιδικά χρόνια. Προσκλητήρια, μπομπονιέρες, ετικέτες, χωνάκια, βιβλία ευχών, καβαλέτα, μπαλόνια, στολισμός, κεράσματα είναι κάποια από αυτά που χρειάζεστε για να ζωντανέψετε το δικό σας πρωταγωνιστή στο δικό του παραμύθι.