Ποιό είναι το σχήμα αποζημιώσεων στο οποίο κατέληξε η Γερμανία - Απόσυρση Μονάδων Άνθρακα

nektaria karakatsani

Γράφει η Νεκταρία Καρακατσάνη:

 

Μετά από πολυετείς αναλύσεις, έντονες διαβουλεύσεις και την παρέλευση  δεκαοχτώ μηνών από την εισήγηση της ειδικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε, το Γερμανικό Κοινοβούλιο θέσπισε στις 3 Ιουλίου 2020 το νομοθετικό πλαίσιο για την απόσυρση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, η δυναμικότητα των οποίων υπερβαίνει τα 44 GW. Η διαδικασία (coal phase out) θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2038.

 

Ημερολόγια Α4 και Α3 plus!

0,40€/τεμ: Ημερολόγιο διάστασης 25x35εκ

0,80€/τεμ: Ημερολόγιο διάστασης 35x50εκ

 

Το επίμαχο νομοθέτημα, γνωστό διεθνώς ως «coal exit law», θεσπίζει την καταβολή αποζημίωσης, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών (least cost auctions), για την απόσυρση μονάδων λιθάνθρακα. Για τις λιγνιτικές μονάδες, εισάγει διαφορετική προσέγγιση, προκρίνοντας την απευθείας αποζημίωση των 4 εταιρειών παραγωγής, με σταθερή (μη κυμαινόμενη) μοναδιαία τιμή. Η εν λόγω μεθοδολογία, που έχει επικριθεί για έλλειψη διαφάνειας και ανεπαρκή αιτιολόγηση, εξετάζεται ενδελεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεικτικά, η RWE με μονάδες στη δυτική Γερμανία θα λάβει 2.6 δις € για να αποσύρει τις μονάδες της, με την παύση 3 GW έως τα τέλη του 2022. Αντίστοιχα, η LEAG (EPH), με μονάδες στην ανατολική πλευρά, θα λάβει 1.75 δις €, με μεταγενέστερο χρονισμό αποσύρσεων, ενώ ένα τμήμα της αποζημίωσης θα διοχετευτεί σε εθνικό ταμείο για την ενεργειακή μετάβαση.

 

epaggelmatikes kartes visit card

 

Η ετερογενής αντιμετώπιση εδράζεται στις ιδιαιτερότητες των δύο κατηγοριών άνθρακα (hard vs. brown coal), τα χαρακτηριστικά των αντίστοιχων μονάδων, και κυρίως τις διαφοροποιημένες οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα, τα ορυχεία λιγνίτη αποτελούν σημείο αναφοράς των τοπικών οικονομιών, σε αντιδιαστολή με τον λιθάνθρακα, που σε σημαντικό ποσοστό, εισάγεται.

 

Ημερολόγια Α5 σπιράλ!

0,80€/τεμ: 4σέλιδο (3εσωτερικές + 1εξώ/λο)

1,00€/τεμ: 5σέλιδο (4εσωτερικές + 1εξώ/λο)

1,20€/τεμ: 7σέλιδο (6εσωτερικές + 1εξώ/λο)

1,60€/τεμ: 13σέλιδο (12εσωτερικές + 1εξώ/λο)

 

Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης την ενίσχυση των περιοχών άνθρακα με 40 δις ευρώ. Κάποιες λεπτομέρειες εξειδικεύτηκαν περαιτέρω στη συμφωνία που υπεγράφη στο Βερολίνο στις 27 Αυγούστου, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών οργάνων (federal and state governments). Υπάρχει επίσης ρητή αναφορά στην καταβολή μισθολογικών αναπροσαρμογών, της τάξης των 5 δις € σε βάθος χρόνου (έως το 2048), ιδίως για ηλικιωμένο προσωπικό σε ορυχεία και μονάδες, ώστε να εξομαλυνθούν οι επιπτώσεις από την απώλεια θέσεων εργασίας. Παράλληλα, αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν επιπτώσεις στη βιομηχανία, τη συμπαραγωγή, το σχήμα εμπορίας ρύπων (ETS) αλλά και μια νέα μονάδα άνθρακα.

 

entypa a5 a4 brochures

 

Επισημαίνεται ότι πλήθος παραμέτρων του σχεδίου απόσυρσης πυροδότησαν αντιδράσεις και δικαστικές προσφυγές σε εθνικό επίπεδο, παρά το ευρύτατο φάσμα των τροποποιήσεων που ενσωματώθηκαν. Το πιο βασικό ωστόσο, είναι ότι εκκρεμεί η έγκριση του σχήματος από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επισημαίνεται ότι το 2016 είχε εγκριθεί σχήμα στήριξης για τη θέση σε ψυχρή εφεδρεία (strategic reserve) λιγνιτικών μονάδων στη Γερμανία, ενώ ακολούθησε η αποζημίωση με 52.5 εκατ. € της Vattenfall για την παύση της μονάδας Hemweg 8 στην Ολλανδία.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ: energypress.gr

 

Στατιστικά Στοιχεία

 

Χρονοδιάγραμμα Απόσυρσης

 

Σχήμα Δημοπρασιών για Απόσυρση Μονάδων Λιθάνθρακα

 

Αντιδράσεις και Ευρωπαϊκή έγκριση

Η Νεκταρία Καρακατσάνη είναι μαθηματικός, με εξειδίκευση στα οικονομικά της ενέργειας και νέες τεχνολογίες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 02/09/2020

Δύο προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου

Δύο νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. €, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης. Πρόκειται για τα Καθεστώτα Ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις».

2η προκήρυξη ιδιωτικού χαρακτήρα πράξεων CLID / LEADER

Σε αυτήν την δεύτερη προκήρυξη των ιδιωτικού χαρακτήρα πράξεων, περιλαμβάνονται 14 υποδράσεις με τις οποίες (ενδεικτικά) ενισχύονται: επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας όπως μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, τουρισμός, λιανικό εμπόριο, παροχή υπηρεσιών, δασοκομικές τεχνολογίες, συνεργασίες επιχειρήσεων στον αγροτουρισμό, συνεργασίες φορέων για την ανάπτυξη τοπικών αγορών, κ.ά.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 01/09/2020

Διαβάστε Συνέντευξη Τύπου από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά, τον Υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη και τον Καθηγητή Σ. Τσιό

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας και καλό μήνα. Ξεκινά η ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έχει το λόγo Σ....

Δημοπρασία Σεπτεμβρίου Saga Furs

Οι πωλήσεις της δημοπρασίας Σεπτεμβρίου της Saga Furs θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 8-16 και η επιθεώρηση θα ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου. Θα προσφερθούν 5,5 εκατομμύρια μινκ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίων βορειοαμερικανικών μινκ γουνοδερμάτων, εκ των οποίων τα 500.000 είναι Blackglama. Η προσφορά θα περιλαμβάνει και 1,5 εκατομμύρια lowgrades και 700.000 breeder.

Στη Δ. Μακεδονία η γερμανική RWE για αυτοψία

Αυτοψία στη Δυτική Μακεδονία θα πραγματοποιήσει μέσα στην εβδομάδα κλιμάκιο της γερμανικής RWE η οποία προετοιμάζεται να υποδεχθεί κοινή επένδυση με τη ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ. Η επίσκεψη καταδεικνύει το ισχυρό ενδιαφέρον του γερμανικού κολοσσού για την ελληνική αγορά των ΑΠΕ.
ΚΑΣΤΟΡΙΑ · 01/09/2020

Ομόφωνο “όχι” για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Παλαιό Κωσταράζι

Την ομόφωνη αντίθεσή του στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Παλαιό Κωσταράζι από εταιρεία που εδρεύει στη Γερμανία εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε, ενόψει της εξέτασης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο το απόγευμα.

Η Εταιρεία Τουρισμού Δ. Μακεδονίας για την ηλεκτρονική τουριστική προώθηση της περιοχής

Στην σημερινή εποχή τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (social media) αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος για την επικοινωνία με τον κόσμο, και κάθε τουριστικός οργανισμός πρέπει να διαθέτει ενεργούς λογαριασμούς σε Instagram, Facebook και YouTube με συχνή ανανέωση του περιεχομένου.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 01/09/2020

Για ποια πράγματα αξίζει να θαυμάζεις τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό

Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός διαφώτισε την ανθρωπότητα και εγκαθίδρυσε τις Τέχνες, τις Επιστήμες και τη Φιλοσοφία. Υπήρξε η βάση της Δημοκρατίας στην πραγματική της διάσταση, απέχοντας παρασάγγας από την πολιτική εκμετάλλευση και καταπίεση που βαπτίζεται Δημοκρατία σήμερα, με νόμους οι οποίοι δεν έχουν καν την έγκριση των πολιτών και τους επιβαρύνουν ασφυκτικά.

Σχέδιο της Eunice για μονάδα 250 MW κεντρικής αποθήκευσης με μπαταρίες

Μία μονάδα μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος με 250 MW, το οποίο θα ενισχύσει την ευστάθεια και την ευελιξία του συστήματος, αλλά και θα ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ελληνική εταιρεία Eunice στη Δυτική...

Κοντεύει η στιγμή που θα βαπτίσετε το μωράκι σας;

Χρησιμοποιήστε τον κωδικό: its amazing και κερδίστε έκπτωση 20% σε όλα τα είδη γάμου και βάπτισης (ελάχιστη παραγγελία 50€) Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και ταξιδέψτε στα δικά σας παιδικά χρόνια. Προσκλητήρια, μπομπονιέρες, ετικέτες, χωνάκια, βιβλία ευχών, καβαλέτα, μπαλόνια, στολισμός, κεράσματα είναι κάποια από αυτά που χρειάζεστε για να ζωντανέψετε το δικό σας πρωταγωνιστή στο δικό του παραμύθι.