· 

"Η κουλτούρα του βιασμού.." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

rape
© photo

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

 

Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα που ίσως να είναι και το μόνο το οποίο δεν καταδικάζεται απόλυτα, αλλά πάντοτε υπάρχει η προσδοκία πως θα του αναγνωριστεί ελαφρυντικό, δικαιολόγηση και ανοχή.

 

Ο βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ενός ανθρώπου σε σεξουαλική δραστηριότητα, παρά τη θέλησή του. Αποτελεί μία πράξη η οποία παραβιάζει το σώμα και τη βούληση του ανθρώπου που τη δέχεται και είναι ικανή να σημαδέψει ανεξίτηλα και τραυματικά την ψυχή του θύματος.

 

Παρά την άποψη που θέλει να υποστηρίζει πως τα περισσότερα θύματα βιασμών είναι γυναίκες, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οι άνδρες είναι θύματα βιασμού. Όπως είναι γεγονός πως υπάρχουν ακόμα και γυναίκες που έχουν πέσει θύμα βιασμού από άλλη γυναίκα. Ο βιασμός κατοχυρώθηκε ως εγκληματική πράξη ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του γάμου μόλις πριν λίγα χρόνια, διότι υπήρχαν αντιλήψεις που θεωρούσαν νόμιμη την παραβίαση του ξένου σώματος επειδή ήταν ‘’συζυγικό καθήκον’’. Ο βιασμός αφορά περισσότερο τις γυναίκες, διότι μυϊκά υστερούν από τον άνδρα και είναι ευκολότερα να υπερισχύσει κάποιος σωματικά σε αυτές. Κυρίαρχη, φυσικά, είναι και η πεποίθηση πως η γυναίκα οφείλει σεξ στον άνδρα και εκείνος μπορεί αν του το αρνηθεί, να το κατακτήσει με τη βία.

 

next generation
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

 

Ο βιασμός δεν έχει σχέση με το σεξ αυτό καθεαυτό. Είναι περισσότερο μία πράξη εκδίκησης, μία πράξη τιμωρίας που σκοπό δεν έχει μόνο τη γυναίκα που τη δέχεται, αλλά στοχεύει σε όλο το γυναικείο φύλο. Διότι επιθυμεί να τιμωρήσει τη γυναίκα ως την ‘’πηγή όλων των κακών’’ ή ως την αιτία από την οποία έχει υποφέρει ο δράστης. Είναι μία πράξη επικράτησης του δυνατότερου προς τον πιο αδύναμο, είναι η επιθυμία το θύμα να αισθανθεί απέχθεια για τον εαυτό του, ντροπή και ενοχή.

 

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που μπορεί να εμφανίζει ένας βιαστής. Συνηθέστεροι είναι οι τύποι οι οποίοι μπορεί να έχουν επιχειρήσει και μία προσωπική γνωριμία με το θύμα πριν την επίθεση ή εκείνη τη στιγμή να αποφασίζουν να επιτεθούν διαπιστώνοντας πως δε θα γίνουν αντιληπτοί και ο χώρος είναι έρημος. Συνήθως, οι γυναίκες επιλέγουν γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ανήκουν στην κατηγορία των ανδρών που επαίρονται τόσο για τη σεξουαλική τους επίδοση όσο και για τον αριθμό των ερωτικών τους συντρόφων.

 

Ο βιασμός όμως, δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τη σεξουαλική πράξη που περικλείει τη διείσδυση η οποία δεν έχει συγκατάθεση. Οποιοδήποτε σεξουαλικό άγγιγμα, τα φιλιά, η παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας του άλλου, μπορεί να χαρακτηριστεί βιασμός.

 

epistoloxarta timologia fakela

 

Η κοινωνία μας, ακόμα και σήμερα, δε δίνει στο βιασμό τη βαρύτητα που του αξίζει. Κυριαρχεί η άποψη πως το θύμα ευθύνεται για την επίθεση που δέχεται επειδή ‘’προκάλεσε’’ με το ντύσιμο ή την έντονη σεξουαλικότητά του. Η γυναίκα είναι εκείνη που πρέπει να έχει σεξουαλική εγκράτεια, ενώ ο άνδρας παρουσιάζεται ως αδύναμος να ελέγξει τις ορμές και τις σεξουαλικές του ανάγκες. Η γυναίκα μάλιστα πρέπει να αποδείξει πως δεν ήταν προκλητική ή ‘’άτακτη’’ στη σεξουαλική της ζωή προκειμένου να έχει ελαφρυντικά. Ο βιασμός, λοιπόν, παραμένει ένα έγκλημα που δεν καταδικάζεται απόλυτα ακόμα και σήμερα, αλλά δικαιολογείται και σε ορισμένες περιπτώσεις, υποστηρίζεται. Αυτή η πεποίθηση όχι μόνο αστυνομεύει τα γυναικεία σώματα, όχι ηρωοποιεί μία εγκληματική παραβίαση της ανθρώπινης ελευθερίας και βούλησης, αλλά δημιουργεί ενοχικά συμπλέγματα και παράλογες δικαιολογίες.

 

Ο βιασμός είναι έγκλημα και μόνο ως τέτοια ενέργεια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Συνεπώς, οφείλει να τιμωρείται και όχι να δικαιολογείται από τη στιγμή που βάρβαρα παραβιάζει την ατομικότητα του έτερου προσώπου.

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 26/08/2020

"Παιδιά και μάσκα. Απορίες και ενστάσεις..." γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η πανδημία του κορωνοϊού μας εισήγαγε όλους σε μία νέα πραγματικότητα και άλλαξε άρδην την καθημερινή μας ζωή. Η προστασία της ανθρώπινης υγείας σε μία περίοδο έντονης υγειονομικής κρίσης, αναχαίτισε ακόμα λειτούργησε και ως τροχοπέδη σε κάθε είδους μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας, από τη διασκέδαση μέχρι την εργασία.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 25/08/2020

"Ταξίδια, ένας τρόπος ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Τα ταξίδια είναι εκείνη η εμπειρία που διανθίζουν το πνεύμα σου με νέες εμπειρίες, με τη θέαση καινούργιων πραγμάτων και πραγματικοτήτων. Είναι το αποκορύφωμα των αισθήσεων, η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και η γειτνίαση της διαφορετικότητας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 21/08/2020

"Η λαχτάρα της παλιάς εποχής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι άνθρωποι που κατηγορούν για μεγάλη ανηθικότητα τη σύγχρονη εποχή δεν αντιλαμβάνονται πως οι ίδιες συνθήκες μπορεί να επικρατούσαν και σε παλαιότερες δεκαετίες, απλώς δεν υπήρχε η κατακόρυφη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 28/08/2020

Πανελλήνιες 2020: Οι βάσεις - Αναλυτικοί πίνακες

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματά τους μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

ΚΟΖΑΝΗ · 28/08/2020

Από Θέση Ισχύος – Η δύναμη του δημόσιου λόγου».

Στο επίκεντρο ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος. Πολίτες και Πολιτικοί μέσα στην ιστορία. Αψιμαχίες, λόγοι που δίχασαν και ένωσαν, που ανέστησαν το ηθικό και κατακεραύνωσαν αντιπάλους. Λόγοι που ενίοτε καθοδηγούν επιμελώς το κοινό αίσθημα και φλερτάρουν με τη δημαγωγία. Ο πολίτης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ιστορίας. Λόγοι αστικής δημοκρατίας και στρατηγικής ευφυΐας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 27/08/2020

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς

"Προτρέπουμε τους εκδρομείς του Αυγούστου να επιστρέψουν στις κατοικίες τους μέχρι το τέλος Αυγούστου. Θα περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων και οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου στη βάση, όπως πάντα, της σχετικής εισήγησης των Ειδικών."

ΒΑΠΤΙΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοντεύει η στιγμή που θα βαπτίσετε το μωράκι σας;

Χρησιμοποιήστε τον κωδικό: its amazing και κερδίστε έκτπωση 20% σε όλα τα είδη γάμου και βάπτισης ( ελάχιστη παραγγελία 50€)

Read more...


Write a comment

Comments: 0