· 

"Παιδιά και μάσκα. Απορίες και ενστάσεις..." γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

child and face mask
© enimerosou.gr

 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

 

Η πανδημία του κορωνοϊού μας εισήγαγε όλους σε μία νέα πραγματικότητα και άλλαξε άρδην την καθημερινή μας ζωή. Η προστασία της ανθρώπινης υγείας σε μία περίοδο έντονης υγειονομικής κρίσης, αναχαίτισε ακόμα λειτούργησε και ως τροχοπέδη σε κάθε είδους μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας, από τη διασκέδαση μέχρι την εργασία.

 

Η ανθρώπινη επαφή μπήκε στο μικροσκόπιο, η ζωή σταμάτησε να λειτουργεί με τους γνωστούς ρυθμούς της καθημερινότητας και υιοθέτησε νέες συνήθειες προστασίας της υγείας του κοινωνικού συνόλου, αλλά και της ατομικής.

 

imerologia calendars

 

Ίσως ο ερχομός αυτής της πανδημίας να λειτούργησε και θετικά υπό το πρίσμα ότι σκεφτήκαμε λίγο περισσότερο το συνάνθρωπό μας και απεγκλωβιστήκαμε από τον εγωισμό και τη στείρα ιδιοτέλεια – ακόμα και αν στερηθήκαμε αγαπημένες μας συνήθειες ή την κοινωνική μας ζωή.

 

Ο κορωνοϊός είναι μία σύγχρονη πρόκληση για την ανθρωπότητα, τροφοδότησε τα σενάρια συνωμοσίας και γέννησε όλων των ειδών τα συναισθήματα στους ανθρώπους. Τι είναι τελικά; Ένας επικίνδυνος και θανατηφόρος ιός; Ένα κόλπο της Νέας Τάξης Πραγμάτων; Ένας ύπουλος τρόπος για να καταφέρει ο Bill Gates να βάλει στο σώμα μας το περιβόητο τσιπάκι;

 

Τι είναι, τελικά, ο COVID 19;

 

Αυτό που πραγματικά δημιούργησε ενστάσεις και πολλές αντιδράσεις, ήταν η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ψηφίσει νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο η χρήση μάσκας μέσα στις σχολικές τάξεις για τη νέα χρονιά να είναι απαραίτητη τόσο από τα παιδιά όσο και από τους εκπαιδευτικούς.

 

nest generation kastoria
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας Next generation

 

Στο Διαδίκτυο επικράτησε ένα μικρό χάος μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής, με οργισμένους γονείς να δημιουργούν σελίδες στο Facebook με τις οποίες ζητούσαν αντίσταση από τους άλλους γονείς, ακόμα και τη… θανάτωση των Υπουργών, του Τσιόδρα και των Εβραίων οι οποίοι κινούν τα νήματα πίσω από τη σταδιακή – όπως λένε - καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

 

Η αλήθεια είναι πως θεώρησα πως ίσως να είναι μία σκληρή δοκιμασία για μικρά παιδιά να φοράνε όλη την ώρα του σχολικού προγράμματος προστατευτική μάσκα. Ειδικά τα μικρά παιδιά από έξι ως δέκα ετών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τη φοράνε, καθώς η παιδική περιέργεια που είναι έντονη σε εκείνη την ηλικία αλλά και η έντονη κινητικότητα δε θα της επιτρέψει να έχει μεγάλη προστατευτικότητα.

 

Εκτός όμως από τις σωματικές επιπτώσεις που αυτή μπορεί να επιφέρει – σε αυτό μόνο η γνώμη των ειδικών επιστημόνων θα δώσει την τελική απάντηση έτσι και αλλιώς - αξίζει να εξετάσουμε πολύπλευρα το θέμα.

 

baptism newamazingideas newage

 

Πόσο υγιές είναι ένα παιδί να συντρίβεται ψυχολογικά από το βάρος της ευθύνης για την υγεία των άλλων; Ένα παιδί που δεν έχει ωριμότητα και τον ολοκληρωμένο εγκέφαλο του ενήλικα, ειδικά τον πρόσθιο μετωπιαίο λοβό που αναπτύσσεται τελείως γύρω στα 25 έτη, επιβαρύνεται περισσότερο, διότι θεωρεί πως για οτιδήποτε κακό συμβεί ευθύνεται το ίδιο. Αυτό για ένα μικρό παιδί μπορεί να είναι μία εξαιρετικά αγχωτική κατάσταση, ένα αίσθημα ευθύνης που μπορεί να μην το κάνει τόσο υπεύθυνο, αλλά να δράσει αντιθέτως και να το μετατρέψει ένα φοβικό και υπερευαίσθητο άτομο. Πόσο μπορεί μία μάσκα να το βοηθήσει να αλληλεπιδράσει τα άλλα παιδιά, να χαρεί τη διαδικασία της μάθησης και να αισθάνεται ελεύθερο από την πλευρά της αυτοέκφρασης;

 

Το θέμα είναι βαθύ και πολυεπίπεδο με πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις να ζητάνε περισσότερη και πιο λεπτομερή ενημέρωση. Ας ελπίσουμε οι ειδικοί επιστήμονες να καταρτίσουν τον κόσμο με σαφείς επιστημονικές γραμμές και συμπεράσματα, αφού είναι και οι μόνοι που μπορεί να δώσουν μία ορθή εξήγηση στα ακανθώδη ερωτήματα που προκύπτουν.

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

 

Πηγή: enimerosou.gr

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 25/08/2020

"Ταξίδια, ένας τρόπος ζωής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Τα ταξίδια είναι εκείνη η εμπειρία που διανθίζουν το πνεύμα σου με νέες εμπειρίες, με τη θέαση καινούργιων πραγμάτων και πραγματικοτήτων. Είναι το αποκορύφωμα των αισθήσεων, η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και η γειτνίαση της διαφορετικότητας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 21/08/2020

"Η λαχτάρα της παλιάς εποχής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι άνθρωποι που κατηγορούν για μεγάλη ανηθικότητα τη σύγχρονη εποχή δεν αντιλαμβάνονται πως οι ίδιες συνθήκες μπορεί να επικρατούσαν και σε παλαιότερες δεκαετίες, απλώς δεν υπήρχε η κατακόρυφη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ · 24/08/2020

Συνέντευξη με την Ελένη Μάρκου για τη μεταγραφή της στη Bundesliga

Ελένη Μάρκου, η Καστοριανή αθλήτρια που στα 25 της χρόνια βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας της. Έχουμε τη ευχάριστη θέση να την καλωσορίσουμε στην ιστοσελίδα μας www.enimerosou.gr σε μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης με τον Πέτρο Πρωτόγερο:

ΕΥΡΩΠΗ · 24/08/2020

Τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίζει για την πρόσληψη σου στο δημόσιο

Η νέα νομοθεσία που θα φέρει στη βουλή το υπουργείο εσωτερικών επιφέρει βαθιές θεσμικές αλλαγές στη στελέχωση και στη λειτουργία στο δημόσιο. Οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ θα γίνονται διαφορετικά, ο ετήσιος προγραμματισμός και το νέο εργαλείο με τεχνητή νοημοσύνη θα καθορίζει τις προσλήψεις στο δημόσιο.

 

Κοντεύει η στιγμή που θα βαπτίσετε το μωράκι σας;

Χρησιμοποιήστε τον κωδικό: its amazing και κερδίστε έκπτωση 20% σε όλα τα είδη γάμου και βάπτισης (ελάχιστη παραγγελία 50€)

Write a comment

Comments: 0