Μεγάλη επιδημιολογική έρευνα για τον κορωνοϊό

© photo
© photo

 

To Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το διδάσκοντα του Τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Δρ. Ευάγγελο Καζάκο, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, συμμετείχε σε μία από τις πρώτες ορο - επιδημιολογικές έρευνες για τον ιό SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eurosurveillance https://www.eurosurveillance.org/ . Διενεργήθηκε με ειδικά τεστ αντισωμάτων και σχεδιάστηκε, ώστε να μπορέσει να προσδιορίσει το ποσοστό των Ελλήνων με αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού, ανά γεωγραφική περιφέρεια σε όλη τη χώρα.

 

Η έρευνα, η οποία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, εκπονήθηκε με τη συμμετοχή δεκαοχτώ διακεκριμένων επιστημόνων μεταξύ αυτών του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του Καθηγητή Κλινικής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου.

 

imerologia calendars

 

Από τα 6.586 δείγματα που μελετήθηκαν συνολικά, με τα 759 εξ αυτών στη Δυτική Μακεδονία, βρέθηκαν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 σε ποσοστό 0.36%. Στις μεγάλες αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα ποσοστά των αντισωμάτων που βρέθηκαν ήταν υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα της υπόλοιπης χώρας γεγονός που αποδίδεται κυρίως στον αυξημένο συγχρωτισμό πολλών ατόμων.

 

Οι επιστήμονες σημειώνουν ωστόσο ότι τα ποσοστά θετικών δειγμάτων στα ορολογικά τεστ 0,02% τον Μάρτιο και 0,25% τον Απρίλιο αφενός ήταν χαμηλά και αποδίδονται στα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού, αφετέρου καταδεικνύουν την ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης καθώς ο ελληνικός πληθυσμός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος κατά τη 2η φάση της πανδημίας.

 

imerologia calendars

 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν επίσης στο εύρημα ότι τα αντισώματα εμφανίζονται ποσοστιαία τέσσερις φορές συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Οι άνδρες ασθενείς, αναφέρει η έρευνα, είναι περισσότερο ευάλωτοι στις επιπλοκές της νόσου για τους οποίους καταγράφηκε το 73,7% των νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα και το 73,6% των θανάτων από τη νόσο. Παρόμοιες διαφορές ανδρών και γυναικών έχουν καταγραφεί και σε μελέτες που άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

ΚΟΖΑΝΗ · 20/08/2020

Δειγματοληπτικές γεωτρήσεις για την εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης

ΟΣΕ Κοζάνης | Αναλυτικά, πρόκειται να εκτελεστούν συνολικά δώδεκα γεωτρήσεις στο βάθος των 20 μ, ενώ η διάρκεια των εργασιών για τις πρώτες έξι γεωτρήσεις θα είναι περίπου 15 ημέρες. Επισυνάπτεται χάρτης με τις θέσεις των γεωτρήσεων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 20/08/2020

Covid 19 - Ο χάρτης με τα 269 νέα κρούσματα σήμερα Πέμπτη

Σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν φορείς του ιού, τις τελευταίες 24 ώρες. Συνολικά 269 νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την ελληνική επικράτεια, το τελευταίο 24ώρο.

ΕΥΡΩΠΗ · 20/08/2020

Στοιχεία για τη θανατική ποινή στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

Τι κάνει η ΕΕ για την κατάργηση της θανατικής ποινής Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός και εκτός της Ένωσης. Για αυτό και όλα τα κράτη μέλη της έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 20/08/2020

Αγωνία για σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια

Να ανοίξουν μόνον τα Δημοτικά στις 7 Σεπτεμβρίου με αυξημένα μέτρα προστασίας. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να ανοίξουν αργότερα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις για τα πανεπιστήμια θα ληφθούν αυτή την εβδομάδα. Η επικρατούσα πρόταση είναι τα πανεπιστήμια να ανοίξουν έτσι όπως ακριβώς έκλεισαν.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 20/08/2020

Covid 19 - Πως θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου

Αναμένεται να βγει ένα αναλυτικό πρωτόκολλο. Μέχρι στιγμής υπήρχε η οδηγία ότι κλείνει το τμήμα και ακολουθεί ιχνηλάτηση. Θα αναμένουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιτροπής των ειδικών στην κατεύθυνση αυτή. Το υπουργείο, πάντως, είναι προετοιμασμένο να παρέχει τηλε - εκπαίδευση σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί

Διαχείριση κρίσεων και αλλαγών. Πρακτικές εφαρμογές στη διοίκηση

Επιδιώκεται η ανίχνευση και η συνειδητοποίηση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και συστημάτων επικοινωνίας σε συνάφεια με την ηθική των Οργανισμών/Επιχειρήσεων, την εταιρική και κοινωνική ηθική ευθύνη, την ηθική ηγεσία του σύγχρονου ηγέτη και τη σημασία του καθοδηγητικού του ρόλου στη διοίκηση.

ΓΡΕΒΕΝΑ · 20/08/2020

Εργασίες ασφαλτόστρωσης από Άγιο Γεώργιο μέχρι Μικρό Σειρήνι

Δράσεις συνεχείς, που βελτιώνουν αισθητά την οικονομία και την ποιότητα ζωής στον τόπο μας, ενισχύοντας δυναμικά τον πρωτογενή τομέα και τις αναπτυξιακές του προοπτικές, όπως έχει δεσμευθεί ο Δήμος Γρεβενών απέναντι στην τοπική κοινωνία.