· 

"Η λαχτάρα της παλιάς εποχής..." της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

koinonia
© photo

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

 

Είθισται - από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας γενικά - να ακούω συχνά πυκνά έντονες κατηγορίες για την ηθική και την πτώση της κοινωνίας του σήμερα.

 

Υπάρχει η αντιπαράθεση πως οι ηθικές αξίες των παλαιότερων εποχών ήταν καλύτερες και η σύγχρονη κοινωνία μαστίζεται από έντονα αρνητικά φαινόμενα στην ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, την ηθική και τον τρόπο ζωής. Αναμφίβολα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παππούδες και γιαγιάδες, εκστομίζουν τέτοιες φράσεις συχνά.

 

Πέρα από την άδικη και καθολική κατάκριση της σημερινής εποχής, υπάρχει και μία προσπάθεια απόκρυψης όλων των αρνητικών στοιχείων που υπήρχαν στις παλαιότερες κοινωνίες - διότι το τέλειο δεν υπάρχει επειδή εμείς οι άνθρωποι εγγενώς ρέπουμε και σε αρνητικές συμπεριφορές και κατώτερα κίνητρα.

 

Οι άνθρωποι που κατηγορούν για μεγάλη ανηθικότητα τη σύγχρονη εποχή δεν αντιλαμβάνονται πως οι ίδιες συνθήκες μπορεί να επικρατούσαν και σε παλαιότερες δεκαετίες, απλώς δεν υπήρχε η κατακόρυφη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Αν ίσχυε πως η ανηθικότητα υπάρχει μόνο στη σημερινή εποχή, δε θα υπήρχαν διαχρονικά τόσοι θεσμοί οι οποίοι να καταδικάζουν ανήθικες πράξεις ή να τιμωρούν διάφορες ανθρώπινες συμπεριφορές οι οποίες διαχρονικά είναι κατακριτέες, όπως τη μοιχεία. Και είναι γεγονός, πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν μεγάλη δημοσιότητα σε αρνητικές ανθρώπινες συμπεριφορές – ειδικά διάσημων προσώπων - με συνέπεια να δημιουργείται η πεποίθηση πως ο κόσμος μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

 

next generatio
Χορηγός διαγωνισμού αρθρογραφίας

Πώς θα μπορούσε, μία γυναίκα ειδικά, να θεωρεί τις παλαιότερες εποχές καλύτερες; Τι θα μπορούσε να νοσταλγήσει; Το γεγονός πως η ίδια θεωρούταν ιδιοκτησία των ανδρών της οικογένειας και η αξία της εξαργυρωνόταν στο γάμο και την απόκτηση παιδιών, μη δίνοντάς της την ελευθερία της επιλογής; Το γεγονός πως η ίδια διδασκόταν πως η ζωή, η σεξουαλικότητα και η οντότητά της δεν της ανήκει; Πώς θα μπορούσε να λαχταράει μία γυναίκα τις παλαιότερες εποχές στις οποίες δεν είχε καν δικαίωμα για την εκλογή συντρόφου και μάλιστα δινόταν και προίκα ως ανταλλαγή μεταξύ οικογενειών; Που η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει απέναντι στον κακοποιητικό γάμο και δεν είχε δικαίωμα επάνω στο σώμα της;

 

Γιατί να λαχταρήσω μία παλαιά εποχή στην οποία δεν υπήρχε η τεχνολογία ώστε να ξεσκεπάζει εγκλήματα που γίνονται εις βάρος λαών; Για να αισθάνομαι πως έχω μία ευκαιρία να διατρανώσω το πόσο ηθική είμαι εγώ και να μειώσω τους υπόλοιπους οι οποίοι μαθαίνουν να είναι ελεύθεροι και να έχουν το δικαίωμα της άποψης και όχι να είναι υποταγμένοι στην εξουσία και αυθεντία - κάτι που συνέβαινε στις παλιές εποχές κατά κόρον;

 

Γιατί να νοσταλγώ τις παλαιότερες εποχές, στις οποίες υπήρχαν προκαταλήψεις εναντίον διάφορων ομάδων ανθρώπων (ομοφυλόφιλοι και ασθενείς με AIDS). Γιατί να νοσταλγώ τις εποχές στις οποίες οι άνθρωποι πέθαιναν από διάφορες ασθένειες κατά μυριάδες (όπως η φυματίωση) και δεν υπήρχε η πρόοδος της Επιστήμης και της Ιατρικής;

 

Μπορώ να δεχτώ πως όλες οι εποχές έχουν και τα καλά τους και τα αρνητικά τους. Και αυτό που μπορώ να κάνω είναι να απορρίψω τα αρνητικά και να εμβαθύνω στα θετικά ώστε να τους επιτρέψω να βελτιωθούν και να κυριαρχήσουν στην κοινωνία.

 

Δε νοσταλγώ τις παλιές εποχές, λαχταρώ το καλύτερο αύριο που θα αποτινάξει όλα τα αρνητικά του Χθες.

 

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

Πηγή: enimerosou.gr


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ · 20/08/2020

Στείλε το δικό σου άρθρο και κέρδισε ένα smartphone

Το NewAge ideaς σε συνεργασία με το Next Generatios, διοργανώνει τον πρώτο τριμηνιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου δικού σας άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή όλοι όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε να εκφράσετε και να αναπτύξετε την άποψη σας μέσα από την σύνταξη του δικού σας άρθρου, ρεπορτάζ ή συνέντευξης. Έπαθλο ορίστηκε το smartphone blackview A80.

imerologia calendars

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 21/08/2020

Δωρεάν οι μάσκες στα σχολεία σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές μετά και την χθεσινή εισήγηση τους για χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες θα υπάρξουν τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Μεγάλη επιδημιολογική έρευνα για τον κορωνοϊό

έρευνα, η οποία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, εκπονήθηκε με τη συμμετοχή δεκαοχτώ διακεκριμένων επιστημόνων μεταξύ αυτών του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του Καθηγητή Κλινικής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου.

ΕΥΡΩΠΗ · 20/08/2020

Στοιχεία για τη θανατική ποινή στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

Τι κάνει η ΕΕ για την κατάργηση της θανατικής ποινής Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός και εκτός της Ένωσης. Για αυτό και όλα τα κράτη μέλη της έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 20/08/2020

Αγωνία για σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια

Να ανοίξουν μόνον τα Δημοτικά στις 7 Σεπτεμβρίου με αυξημένα μέτρα προστασίας. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να ανοίξουν αργότερα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις για τα πανεπιστήμια θα ληφθούν αυτή την εβδομάδα. Η επικρατούσα πρόταση είναι τα πανεπιστήμια να ανοίξουν έτσι όπως ακριβώς έκλεισαν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 20/08/2020

Covid 19 - Πως θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου

Αναμένεται να βγει ένα αναλυτικό πρωτόκολλο. Μέχρι στιγμής υπήρχε η οδηγία ότι κλείνει το τμήμα και ακολουθεί ιχνηλάτηση. Θα αναμένουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιτροπής των ειδικών στην κατεύθυνση αυτή. Το υπουργείο, πάντως, είναι προετοιμασμένο να παρέχει τηλε - εκπαίδευση σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί

Διαχείριση κρίσεων και αλλαγών. Πρακτικές εφαρμογές στη διοίκηση

Επιδιώκεται η ανίχνευση και η συνειδητοποίηση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και συστημάτων επικοινωνίας σε συνάφεια με την ηθική των Οργανισμών/Επιχειρήσεων, την εταιρική και κοινωνική ηθική ευθύνη, την ηθική ηγεσία του σύγχρονου ηγέτη και τη σημασία του καθοδηγητικού του ρόλου στη διοίκηση.

Write a comment

Comments: 0