· 

Θλιβερή η μικροπολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας

kikilias

Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ “Καλοκαίρι Μαζί” και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Αντώνη Φουρλή

 

Θλιβερή η μικροπολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας

 

Η δήλωση που έκανε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την πολύ μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης να εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια συν άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Οξφόρδης με την Astra Zeneca, το οποίο φαίνεται θα είναι πρώτο, μεταξύ άλλων, είναι μία πολύ σημαντική ευρωπαϊκή κατάκτηση.

 

Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σωστά και αδειοδοτηθεί, θα αρχίσει να διανέμεται, σύμφωνα και με την εκτίμηση της Επιτρόπου Υγείας, κυρίας Κυριακίδου, στο τέλος του 2020 αρχές του 2021. Η επιστήμη παλεύει, δεν είναι η μόνη εταιρεία με την οποία συζητά η Επιτροπή.

 

Ότι χρειάζεστε για το 2021!

 

Ημερολόγια - Ατζέντες για συλλόγους, ομάδες, σχολεία και επιχειρήσεις.

 

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που μας συμβουλεύει καθημερινά για την πορεία της νόσου και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, η ελληνική κοινωνία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε ένα μεγάλο ποσοστό της, και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, όλοι μαζί προασπίσαμε την αξία της ανθρώπινης ζωής.

 

Βλέπω στο δεύτερο κύκλο της διαδρομής, και απευθύνομαι σε κάποια τρολς του διαδικτύου και την Αξιωματική Αντιπολίτευση – όχι στο σύνολό της – μία τάση και μία προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

 

Με θλίβει αυτό. Η μικροπολιτική εκμετάλλευση μίας πανδημίας, μιας σοβαρής κατάστασης της Δημόσιας Υγείας στην οποία όλοι προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, είναι μάλλον μία θλιβερή αντιμετώπιση. Δεν έχει να κάνει με τον Υπουργό Υγείας, δεν έχει να κάνει με την Κυβέρνηση, έχει να κάνει με τους πολίτες και τη χώρα.

 

imerologia calendars

 

Δεν χαλαρώνουμε, θα τα καταφέρουμε ξανά όλοι μαζί. Βασική η χρήση μάσκας.

 

Η συζήτηση για το εμβόλιο δεν προκαλεί χαλάρωση. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει και πρέπει να συμβαίνει. Ο άνθρωπος ζει και κινείται με την ελπίδα. Αν θέλετε να έχουμε ένα λαό απογοητευμένο και τους ανθρώπους του στο καναβάτσο, εγώ δεν το δέχομαι αυτό.

 

Υπάρχουν κάποιοι μήνες ακόμα, γίνονται πολλές προσπάθειες για να ανακαλυφθεί το εμβόλιο από διάφορες εταιρείες.

 

Ελάτε να κάνουμε την προσπάθεια μας για αυτούς τους μήνες οι οποίοι απομένουν. Να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να τηρούμε την υγιεινή των χεριών μας, να σεβόμαστε τις ευπαθείς ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας, τους αγαπάμε και δε θέλουμε να τους κάνουμε, έστω και άθελά μας, ζημιά. Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, όπως τα καταφέραμε και στον πρώτο κύκλο.

 

Ο Ηλίας Μόσιαλος είπε χθες ότι όπως μάθαμε να χρησιμοποιούμε τη ζώνη ασφαλείας στα αυτοκίνητα, που είναι σωτήρια για την ανθρώπινη ζωή, έτσι όταν κυκλοφορούμε αυτή την εποχή με τον κορονοϊό, πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη μάσκα μας.

 

Λοιπόν, μάσκα, μάσκα και μάσκα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

 

imerologia calendars

 

Οι ευπαθείς ομάδες θα είναι οι πρώτες που θα εμβολιαστούν

 

Οι ευπαθείς ομάδες θα προηγηθούν σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Να θυμίσω ότι για το εμβόλιο γρίπης, ότι το 2018-2019 εμβολιάστηκαν 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Εμείς κάναμε εμβολιαστική καμπάνια, εμβολιάστηκαν 3.100.000 πέρυσι, και χτίσαμε ένα τείχος ανοσίας για τον ιό της γρίπης, που μας βοήθησε να αντέξουν οι ΜΕΘ μας και τον ιό της γρίπης και τον κορονοϊό. Φέτος, έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Υγείας 4.000.000 δόσεις, άλλο ένα εκατομμύριο παραπάνω.

 

Υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμών από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο, έτσι όπως πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη, με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

 

Για το αν προβληματίζει το Υπουργείο Υγείας ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων

 

Μας προβληματίζει και είναι ένα ακόμα δείγμα το πόσο ύπουλος είναι αυτός ο ιός. Ειδικά η ηλικία 20-40, είναι η ηλικία η οποία υπερμεταδίδει αυτή την εποχή τον ιό, γιατί υπάρχει μία υπερκινητικότητα σε αυτές τις ηλικίες, υπάρχει η ξεγνοιασιά των διακοπών. Προσπαθούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους, τα social media, την τηλεόραση, επιστήμονες, αθλητές, influencers ενδεχομένως, να επικοινωνήσουμε με αυτές τις ηλικίες και να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να προσέξουν τον εαυτό τους και τους ανθρώπους τους.

 

Ότι χρειάζεστε για το 2021!

 

Ημερολόγια - Ατζέντες για συλλόγους, ομάδες, σχολεία και επιχειρήσεις.

 

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

 

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, ποτέ δεν προανήγγειλα μέτρα, γιατί πιστεύω πολύ στους επιστήμονές μας. Υπάρχει μία Επιτροπή κορυφαίων επιστημόνων για το θέμα του κορονοϊού, όπως υπάρχει επιστημονική Επιτροπή για τις ΜΕΘ που κατασκευάζουμε με επικεφαλής την κυρία Κοτανίδου, όπως υπήρχε επιστημονική Επιτροπή για τον αντικαπνιστικό νόμο με επικεφαλής τον κύριο Μπεχράκη.

 

Αυτοί μελετούν καθημερινά τα δεδομένα, υπάρχουν πολλές απόψεις, υπάρχει συζήτηση και αυτό είναι υγιές, αυτό είναι η Δημοκρατία μας.

 

Και στο τέλος καταλήγουν να εισηγούνται στην Κυβέρνηση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

imerologia calendars

 

Οι υγειονομικοί μας χρειάζονται τη στήριξη της κοινωνίας για να τα καταφέρουν ξανά

 

Υπάρχει από κάποιους λίγους, η αντίληψη ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, τίποτα δεν μπορεί να βελτιωθεί και ότι η χώρα δεν μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα. Εμείς, αυτή την αντίληψη τη σπάσαμε, σε μία πάρα πολύ δύσκολη κρίση, με ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα τα 10 χρόνια των μνημονίων και των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών.

 

Και ενέπνευσαν τον κόσμο αυτοί οι άνθρωποι, «οι άγιοι της διπλανής πόρτας», οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, το παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, οι τραπεζοκόμοι, οι καθαρίστριες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έδωσαν τη μάχη.

 

Ζητώ λοιπόν από την κοινωνία να βοηθήσουμε και πάλι αυτούς τους ανθρώπους Να μη γεμίσουν τα νοσοκομεία μας, να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους, να σεβαστούμε αυτή την προσπάθεια. Θα την κάνουν ξανά, θα την κάνουν με αυταπάρνηση, θα την κάνουν με αίσθηση του καθήκοντος, θα την κάνουν με πολλή αγάπη για το συνάνθρωπο.

 

Ότι χρειάζεστε για το 2021!

 

Ημερολόγια - Ατζέντες για συλλόγους, ομάδες, σχολεία και επιχειρήσεις.

 

Όσο εμείς προσέχουμε και δεν αυξάνονται οι αριθμοί, σημαίνει ότι δεν θα αυξάνονται σε γεωμετρικό βαθμό και οι αριθμοί αυτών που θα πρέπει να μπουν σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε μία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, σε ένα Θάλαμο Αρνητικής Πίεσης, δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.

 

Και θέλω να το τονίσω για να το καταλάβει όλη η κοινωνία: αποδείχτηκε ότι κανένα σύστημα υγείας, όσο ισχυρό και να είναι, ό,τι δύναμη οικονομική και να έχει η χώρα του, δεν αντέχει την απότομη, γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων.

 

Μας δόθηκε η δυνατότητα να ενδυναμώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσλάβαμε 6.500 υγειονομικούς, διπλασιάζουμε μέχρι το τέλος του έτους τις ΜΕΘ, υπάρχει καλύτερη τεχνογνωσία, υπάρχουν και κάποια φάρμακα στην υπηρεσία της Επιστήμης.

 

Η κοινωνία αγωνιά να σώσουμε έστω και μία παραπάνω ζωή. Αυτό είναι το καθήκον και η ιερή υποχρέωση ενός Υπουργού Υγείας και ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

imerologia calendars

 

Για τη δυσκολότερη απόφαση στην περίοδο της πανδημίας

 

Δεν έχει υπάρξει μία απόφαση, έχουν υπάρξει πολλές αποφάσεις πολύ δύσκολες και με πολύ μεγάλη πίεση.

 

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τη μεγαλύτερη πίεση στις αποφάσεις την έχει ο Πρωθυπουργός μίας χώρας.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν να μπουν στην διαδικασία του lockdown, πήρε μία πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση η οποία τον δικαίωσε.

 

{Πηγή}


ΚΑΣΤΟΡΙΑ · 19/08/2020

Επίσπευση των διαδικασιών υλοτόμησης στον Αλιάκμονα

Συνάντηση με τους δασικούς συνεταιρισμούς | Ο Δήμος Άργους Ορεστικού, ως φορέας υλοποίησης του έργου, δεσμεύτηκε για άμεσες ενέργειες με σκοπό την άρση της κωλυσιεργίας κάθε εμπλεκόμενου φορέα και ενδεχόμενη απόδοση ευθύνης, παρότι δεν εμπλέκεται στη διαδικασία υλοτόμησης.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ · 19/08/2020

Σύγχρονες, ασφαλείς και λειτουργικές δημόσιες υποδομές

Ξεκίνησαν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του 2ου Γυμνασίου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού, στο πλαίσιο των έργων που έχει εντάξει ο Δήμος στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, δεσμεύοντας το 50% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού των ενταγμένων έργων στον συγκεκριμένο άξονα, από ολόκληρη την Περιφέρεια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 17/08/2020

Παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς

Στη διάρκειά της τηλεδιάσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης και παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχή και ηλικιακή ομάδα και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας όπου από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 17/08/2020

Κανένα μέτρο, ούτε η δράση των ελεγκτικών αρχών, ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη.

Οι αρχές είναι ήδη σε συναγερμό καθώς ο μήνας μετρά ρεκόρ όσον αφορά στην καταγραφή νέων κρουσμάτων. Από την 1η Αυγούστου έχουν καταγραφεί επισήμως 2.635 Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι στο χέρι μας είναι να προλάβουμε τα χειρότερα και επαναλαμβάνουν συνεχώς τη σημασία της χρήσης μάσκας, η οποία κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ.


ΚΑΣΤΟΡΙΑ · 17/08/2020

Κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στη λαϊκή αγορά

Από το τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, γίνεται γνωστό ότι σύμφωνα με το σύμφωνα με την υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 50361/07-08-2020 ΚΥΑ ( ΦΕΚ 3331/Β/09-08-2020) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό των πωλητών και τους καταναλωτές / κοινό των λαϊκών αγορών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ · 13/08/2020

Περισσότερα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύουν περιστατικά COVID

Μετά τη σημαντική ενίσχυση όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με περισσότερες από 6.000 προσλήψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου της Κυβέρνησης για ενδυνάμωση του ΕΣΥ, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά COVID-19.

ΚΟΖΑΝΗ · 17/08/2020

Καταγραφή των ζημιών από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα

Τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή και κατά περίπτωση ολική καταστροφή σε καλλιέργειες και υποδομές. Συζητήσαμε τον συντονισμό των ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και την βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις από παρόμοια φαινόμενα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Στάσση για την άμεση συνδρομή του σε αυτήν την προσπάθεια.»


ΚΑΣΤΟΡΙΑ · 17/08/2020

Καθοριστικές παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΚ για τη φροντίδα της καθημερινότητας σε όλες τις περιοχές του Δήμου

Συνεχείς και καθοριστικές παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΚ για τη φροντίδα της καθημερινότητας σε όλες τις περιοχές του Δήμου Καστοριάς.

ΚΟΖΑΝΗ · 14/08/2020

Επισκέψεις του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη σε ΕΛΓΑ και ΕΚΑΒ Κοζάνης

Αναμφίβολα ο τομέας ασφάλισης των Ελλήνων παραγωγών εμφανίζει αρκετές δυσλειτουργίες. Σε πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μελέτη για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, με τη χρήση μάλιστα σύγχρονων τεχνολογιών, για την αντικειμενικοποίηση των εκτιμήσεων και την επιτάχυνση των αποζημιώσεων.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ · 14/08/2020

Αποτελέσματα αναλύσεων πόσιμου νερού Καστοριάς και Δημοτικών Ενοτήτων

Αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων πόσιμου νερού Δημοτικών Ενοτήτων και Δήμου Καστοριάς Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων μικροβιολογικών αναλύσεων του μηνός Ιουλίου έτους 2020, κατόπιν εξέτασης δειγμάτων πόσιμου νερού που ελήφθησαν από τους οικισμούς: