Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το …βόδι

zempiliadou

Εγκαλούμε τον Περιφερειάρχη για την εν κρυπτώ εκχώρηση 90 εκ € της Περιφέρεια

 

Ότι χρειάζεστε για τον γάμο!

 

Προσκλητήρια, σετ, δίσκος, καράφες, ποτήρια κρασιού και σαμπάνιας, στέφανα, κηροστάτες κουτιά ευχών

 

Aπό τον Μάιο είχαμε προειδοποιήσει για την προαναγγελθείσα πρόθεση της Κυβέρνησης να δεσμεύσει τους πόρους του ΕΣΠΑ για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις έκτακτες ανάγκες που προκάλεσε η Πανδημία (διαβάσετε σχετικά)

 

"ΕΣΠΑ: Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το …βόδι"

 

Το πρόβλημα τεράστιο και η κίνηση της Κυβέρνησης αναγκαία και κατανοητή.

 

Όμως ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας είχε δυο βασικούς λόγους για να ζητήσει να εξαιρεθεί η Περιφέρεια μας.

 

Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων εργαλείο για τη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή

 

Δεν θα πραγματοποιηθεί η φετινή εμποροπανήγυρη του Οκτωβρίου

 

1ο) Η Δυτική Μακεδονία έχει ακόμη ~80% (200 εκ €) των κονδυλίων του ΠΕΠ της αναξιοποίητο με κίνδυνο να τα χάσει λόγω ολοκλήρωσης σύντομα του ΕΣΠΑ. Έχουμε δυστυχώς ήδη πληρώσει ακριβά τη δέσμευση των αποθεματικών του ΕΣΠΑ από την Κυβέρνηση Τσίπρα το 2015, που σε συνδυασμό και με την καταστροφική διαχείριση της Περιφερειακής Αρχής Καρυπίδη, μας στοίχισαν απώλεια 230 εκ €.

 

 

2ο) Η Δυτική Μακεδονία βιώνει ήδη την οικονομική κρίση της Βίαιης Απολιγνιτοποίησης που θα ολοκληρωθεί το 2023. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας ούτε ενός ευρώ για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κατάρρευση που επίκειται εφόσον η Κυβέρνηση δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα.

 

Με αυτά τα δυο αντικειμενικά κριτήρια, ο κ. Κασαπίδης μπορούσε να ζητήσει εξαίρεση της Δυτικής Μακεδονίας και να σώσει εφόσον βελτίωνε και την απόδοσή του, το ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια μας.

 

Όμως ο Περιφερειάρχης δεν διεκδίκησε την εξαίρεση. Δεν επιχειρηματολόγησε. Δεν το πάλεψε.

 

Δεν ζήτησε καν την στήριξη των άλλων φορέων της Περιφέρειας και κυρίως των Δήμων και της ΠΕΔ που είναι άμεσα θιγόμενοι.

 

Ότι χρειάζεστε για τη βάπτιση!

Προσκλητήρια, λαμπάδες, σετ για αγόρι και κορίτσι, κουστουμάκια, παπουτσάκια, φορεματάκια

 

Έτσι η Περιφέρεια χάνει με την Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης , που σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα, την κατανομή πιστώσεων του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας για το 2020 (διαβάσετε σχετικά)

Χάνει δηλαδή ζεστό χρήμα 90 εκ € και «υπογράφει την απώλεια 200εκ€ μέχρι το 2023.

 

Χάνει πόρους αυτή η Περιφέρεια που θα χάσει 25000 θέσεις εργασίας και 2,5 δις€ από το ΑΕΠ της μέχρι το 2023.

 

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την σιωπηρή συγκατάθεση του κ. Κασαπίδη, ερήμην του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δήμων και των Φορέων, όταν είχε τα ισχυρότερα των επιχειρημάτων.

 

Η γέφυρα από την χρονολογία κατασκευής της μέχρι και σήμερα δεν έχει συντηρηθεί ποτέ

 

Ιατρικές Οδηγίες από την FIFA για την επιστροφή στην ποδοσφαιρική δραστηριότητα

 

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την χαμογελαστή χειραψία με τον Υπουργό σε εκείνη την συνάντηση της 28ης Μαΐου όπου ήδη ήξερε ότι έχανε 90 εκ €.

 

Δίνουμε στη δημοσιότητα το έγγραφο που γνωστοποιεί τα ποσά που κόβονται από κάθε Περιφέρεια για το 2020  (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά)

 

Ο Υπουργός παρηγορεί τους Περιφερειάρχες ότι θα μπορούν να συνεχίσουν τις εντάξεις έργων με «υπερδέσμευση» εννοώντας ότι αυτά τα έργα θα ενταχθούν τώρα και θα μεταφερθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ με πληρωμές μετά το 2023.

 

 

Έτσι τα εκατομμύρια θα μοιράζονται αφειδώς στα χαρτιά, και στα Δελτία Τύπου και το ΠΕΠ θα φαίνεται ότι έχει απορρόφηση με πληρωμές έργων που θα μεταφέρονται από τα έργα του «ΦΙΛΟΦΗΜΟΥ» όπως ομολόγησε ο Περιφερειάρχης στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Ο τρόπος που χειρίζεται τα συμφέροντα της Περιφέρειας ο κος Κασαπίδης είναι τραγικός.

 

Δεν πέτυχε την μετάθεση του Χρονοδιαγράμματος της Απολιγνιτοποίησης ακόμη και όταν αποδείχθηκε ότι είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

 

Ότι χρειάζεστε για τον γάμο!

Προσκλητήρια, σετ, δίσκος, καράφες, ποτήρια κρασιού και σαμπάνιας, στέφανα, κηροστάτες κουτιά ευχών

 

Δεν πέτυχε την εξαίρεσή μας από την δέσμευση πόρων του ΕΣΠΑ.

 

Και κάπως έτσι …. «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».

 

Αντί να δούμε αποφάσεις για επενδύσεις και χρήμα για να ενισχύσουν την οικονομία, μας φλομώνουν υποσχέσεις και κάτω από το τραπέζι μας παίρνουν τα κονδύλια, τη γη μας, τα νερά μας, τη ζωή μας.

 

Για το λόγο αυτό ΕΓΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ γιατί συναίνεσε εν κρυπτώ στην εκχώρηση πόρων της Περιφέρειας χωρίς την ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

 

Αμφισβητούμε την ικανότητα του να προστατεύσει τα συμφέροντα αυτής της Περιφέρειας στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της εκχωρώντας εν λευκώ αφενός τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και αφετέρου τη διαχείριση της ΒΙΑΙΗΣ Απολιγνιτοποίησης σε γραφεία Συμβούλων και διορισμένους Κυβερνητικούς παράγοντες, αφήνοντας ακέφαλη την Περιφέρεια και προσβάλλοντας τον θεσμικό του ρόλο ως κορυφαίου αιρετού της Αυτοδιοίκησης που οφείλει να παλεύει για τον τόπο του.

 

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

 

ΥΓ Η απάντηση του κ. Κασαπίδη στα επίσημα στοιχεία που παραθέσαμε για το ΕΣΠΑ δεν αντέχει κριτικής. Η σύγκριση της πορείας της Περιφέρειας με την περίοδο Καρυπίδη, όπου διαχρονικά ήμασταν «πάτος» στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αρκεί για να καταλάβει ο οποιοσδήποτε ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός….. Επισημαίνουμε μόνο ότι το τρέχον ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται το 2023 και με τα στοιχεία που ο ίδιος δίνει στην απάντησή του, επιβεβαιώνεται η απώλεια ~200 εκ € από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας…. Απλή αριθμητική είναι….