· 

Σε Κοσμάτι και Κηπουρειό ο Δήμαρχος Γρεβενών για το Ολοκαύτωμα

dastamanis

Στο χωριό Κοσμάτι βρέθηκε την Κυριακή το πρωί της Κυριακής 12 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης, δίνοντας το παρών στην ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 29 εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Ο Δήμαρχος συμμετείχε πρώτα στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε και στη συνέχεια στην επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων που ακολούθησαν στο μνημείο των πεσόντων της κοινότητας.

 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο συνταξιούχος φιλόλογος κ. Αλέξανδρος Πολύζος. Ο κ. Πολύζος μίλησε αναλυτικά για το στυγνό και ειδεχθές έγκλημα που διέπραξαν οι ναζί στις 9 Ιουλίου του 1944 καθώς την αποφράδα εκείνη μέρα εκτέλεσαν και έκαψαν άοπλους άντρες της κοινότητας, ηλικίας από 18 έως 50 ετών, στην μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Τα αθώα θύματα ήταν όλα τους ντόπιοι γεωκτηνοτρόφοι και πολύτεκνοι οικογενειάρχες.

 

Ότι χρειάζεστε για τον γάμο!

Προσκλητήρια, σετ, δίσκος, καράφες, ποτήρια κρασιού και σαμπάνιας, στέφανα, κηροστάτες κουτιά ευχών

 

«Οι πάνοπλοι ναζιστές έσπρωχναν βίαια τους άνδρες του χωριού μέσα στον ιερό ναό που πάλευαν χωρίς όπλα παρά μόνο με την καρδιά τους ενώ όσοι δεν είχαν σκοτωθεί από τις σφαίρες, κάηκαν ζωντανοί από τη φωτιά αφού οι Γερμανοί πυρπόλησαν στο τέλος νεκρούς και τραυματίες» τόνισε ο κ.Πολύζος για να προσθέσει αμέσως μετά: «Έτσι συντελέστηκε με εγκληματική ανανδρία η τραγωδία στο χωριό μας που άφησε πίσω της χαροκαμένες γυναίκες με μαύρες μαντήλες που παρά τον ανείπωτο πόνο τους πάλεψαν με περηφάνια και αξιοπρέπεια στα άγονα χώματα του ορεινού μας τόπου προκειμένου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να ξαναστήσουν το σπιτικό τους».

 

 

Το φετινό μνημόσυνο έλαβε χώρα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα λόγω της πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών να αναγνωρίσει την Κοινότητα Κοσματίου ως “μαρτυρικό χωριό” με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος τον περασμένο Μάρτιο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη πολιτική πράξη ιστορικής δικαίωσης και ηθικής ικανοποίησης ήταν ο καρπός της πολύπλευρης και ακούραστης προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής που υλοποιήθηκε σε στενή και άψογη συνεργασία με πολίτες και φορείς.

 

Στις 12 καλύτερες πόλεις της χώρας ο Δήμος Γρεβενών

 

Βραβείο Συμμετοχής έλαβε ο Δήμος Γρεβενών για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας

 

Ο Δήμαρχος Γρεβενών επισκέφτηκε το μνημείο πεσόντων του Κηπουρειού, τιμώντας και εκεί με σεβασμό τους 42 νεκρούς του Ολοκαυτώματος της 7ης Ιουλίου 1944 όπου άντρες, γυναίκες και παιδιά εκτελέστηκαν απάνθρωπα από τους χιτλερικούς στρατιώτες.

 

Ότι χρειάζεστε για τη βάπτιση!

Προσκλητήρια, λαμπάδες, σετ για αγόρι και κορίτσι, κουστουμάκια, παπουτσάκια, φορεματάκια

 

Η Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κηπουρειού “Η Γόργιανη” κ. Μαρία Ρόβα η οποία παρουσίασε το ιστορικό της μαύρης εκείνης περιόδου, υπογράμμισε στην ομιλία της «Ένα - ένα τα σπίτια του χωριού παραδίδονταν στις φλόγες και έτσι το σκηνικό του θανάτου στήθηκε από τους αιμοδιψείς, πολεμοχαρείς και αμετανόητους δολοφόνους του Τρίτου Ράιχ όπου βιός, σπίτια και άνθρωποι εξοντώθηκαν αδίστακτα και με μανία».

 

Στην Ελλάδα, η γονιμότητα βρίσκεται κάτω από́ τον ελάχιστο δείκτη αντικατάστασης των γενεών

 

Απόφαση χρηματοδότησης των υλοτομικών εργασιών έτους 2020 στους παραδασόβιους οικισμούς

 

Ανάμεσα στα αδικοχαμένα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που κάηκαν ζωντανά σε μια αχυρώνα ήταν 12 παιδιά ηλικίας από 2 μέχρι 15 ετών, μία έγκυος γυναίκα, δύο γερόντισσες αλλά και ένα βρέφος μόλις 5 μηνών. «Αυτή η μνήμη πρέπει να μας καθοδηγεί μιας και γράφουμε τη δική μας ιστορία. Και μη ξεχνάμε. Η Ιστορία ούτε ξεχνάει, ούτε συγχωρεί. Πρέπει να τη γράψουμε με σοφία γιατί έχουμε ευθύνη γι’αυτούς που έρχονται αλλά και χρέος γι’αυτούς που έχουνε φύγει» κατέληξε στο μήνυμα της η κ.Ρόβα.

 

mikrolibado

Μνημόσυνο, όμως, πραγματοποιήθηκε και στον οικισμό του Μικρολίβαδου για τους 28 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς τον Ιούλιο του 1944 όπου τον Δήμαρχο Γρεβενών εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Μάνθος Αδάμος και κ. Ζήσης Κιάκας.

 

1st Open Book Festival- Η εκδήλωση που ήρθε για να γίνει θεσμός

 

Άμεσα μέτρα και υποδομές για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή

 

Σημειώνεται, ότι ο Δήμος Γρεβενών θα συνεχίσει δυναμικά να επιμένει στη δίκαιη διεκδίκησή του για την άμεση αναγνώριση του Κηπουρειού αλλά και του Μικρολίβαδου ως “μαρτυρικές κοινότητες”, απόφαση που οφείλει η Πολιτεία να λάβει για τον λαό των Γρεβενών καθώς πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στα κατοχικά χρόνια.

 

Τους αμέσως επόμενους μήνες θα αποσταλούν στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, νέοι εμπλουτισμένοι φάκελοι που θα καταρτιστούν μέσω της διεξοδικής έρευνας τεκμηριωμένων στοιχείων και ιστορικών δεδομένων που έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συγκέντρωσή τους.