· 

Άραγε μαθαίνουμε όμως από τα λάθη μας! Του Φίλιππου Θεοδώρου

pc
photo license enimerosou.gr

Του Φίλιππα Θεοδώρου

ACHTUNG ACHTUNG COVID 19.

 

Εδώ θα διαβάσετε τον δεκάλογο για το τί θα έπρεπε να έχετε κάνει ή κάνατε?

 

1. Θρησκεία. Αν είστε χριστιανοί και πάτε εκκλησία κολλάτε, αλλά αν είσαι μουσουλμάνος - λαθρομετανάστης πας όπου θες και μετά έρχεται σε μαζεύει η Αστυνομία χωρίς ποινή?  Έτσι σε HOT SPOT ή Hotel όπου τηρούνται άθλιες συνθήκες υγιεινής δεν κολλάει ο ιός? Αν όμως συναντήσεις αστυνομικό δώσε του το έντυπο και την ταυτότητα σου... όσα έντυπα και ταυτότητες κι αν έχουν πιάσει πριν τα χέρια του, πάλι δεν κολλάει?

 

2. Public Relations. Όταν είσαι μεγάλο δημόσιο πρόσωπο, δε χρειάζεται να φορέσεις μάσκα, εξάλλου μόνο αν όμως δουλεύεις σε φούρνο ή S/M θα πρέπει να φοράς συνέχεια μάσκα και γάντια, όπως γίνεται και στη Γερμανία. Συνάμα αν είσαι πλούσιος ή βουλευτής ....tests υπάρχουν, τώρα αν είσαι όπου φτωχός και η μοίρα σου, τεστ δεν υπάρχουν. Επίσης να θυμάστε ότι χώρες που έχουν χρηματιστήριο είναι πιο επιρρεπείς στον ιό, από ότι οι χώρες που δεν έχουν.... εκεί απλά πεθαίνουν από πείνα.... και ποιος νοιάζεται? Έτσι είναι και η Καστοριά, όπου για χρηματιστήριο είχε την γούνα και για Ιό έχει τo χρήμα, εάν ταιριάζει αυτή η παρομοίωση? Τώρα για το αν νοιάζεται κάποιος δεν θα το έλεγα με σιγουριά, εξάλλου χρόνια τώρα το motto των Καστοριανών είναι ‘’Όλοι για κανέναν και ο καθένας για τη πάρτη του’’.

 

Παντρεύεστε! Επιλέξτε τα προσκλητήρια του γάμου σας στις χαμηλότερες τιμές και με την εγγύηση ποιότητας της Newage invitations

 

3. INFO… Η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που θα διαδεχθεί αυτή τις υγείας θα μας ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό, το πόσο δεν το γνωρίζει κανείς? Στη χώρα μας το κακό είναι ότι οι καλύτεροι γιατροί μας έχουν φύγει. Αν σκεφθεί κανείς ότι μόνο σε ένα από τα νοσοκομεία του Dusseldorf υπάρχουν πάνω από 70 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα οι συνθήκες εργασίας στη Γερμανία είναι καλύτερες αφού διαθέτει 28.000 κλίνες ΜΕΘ, η Αυστρία 2.500 και εμείς μόλις 550 πρίν την εποχή του covid19. Σήμερα έχουμε πάνω από 1000, ενώ οι δαπάνες για την υγεία μας είναι 45% χαμηλότερες ,από το μέσο όρο της Ε.Ε. κατά κεφαλήν. Την ίδια στιγμή είχαν αφήσει τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, αν και τελευταία κάτι αλλάζει λόγω covid19?

 

4. Covid19… Ο ιός αυτός είναι ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος και η καινούργια πραγματικότητα θα είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη. Θα έχει νικητές και χαμένους. Δεν θα κερδίσουν αυτοί που φωνάζουν πιο πολύ αλλά οι συστηματικοί, οι οργανωμένοι και αυτοί που βλέπουν μακριά και δημιουργούν υποδομές και ευκαιρίες τώρα. Καθολικές και διαρθρωτικές αλλαγές έρχονται με αστραπιαία ταχύτητα.

 

Για έναν ονειρικό γάμο, χειροποίητα προσκλητήρια πολυτελείας στις καλύτερες τιμές με την εγγύηση ποιότητας της newage invitations

 

5. Συμβαίνει τώρα….. οι επενδύσεις καταρρέουν, πολλοί δεν εισπράττουν ενοίκια, οι γονείς έχουν να διαχειριστούν τα παιδιά όπου δεν πάνε σχολείο και να τσακωθούν με τον σύντροφο τους. Θα έχει πολλά διαζύγια αυτή η περίοδος ή ενδοοικογενειακή βία ? Επίσης θα αποθεραπευτούν οι ασθενείς? Άραγε θα υπάρξουν διάθεση, χρήματα να πάμε διακοπές? Θεωρώ ότι φέτος αν κάνει, διακοπές κάποιος κοντά και λίγο, μέχρι να αντιμετωπίσει τη νέα τάξη πραγμάτων. Ο εσωτερικός τουρισμός είναι μια προαιρετική δραστηριότητα. Δεν μπορούν να σκέφτονται όλοι διακοπές και ταξίδια, ώσπου να ξαναμπούμε σε μια ρέγουλα κι αν μπούμε, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο?

 

6. Τα ΜΜΕ δεν συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, προκαλώντας ιστορίες πανικού και κλίμα τρομολαγνείας, αντί για εποικοδομητική στάση και ορθή ενημέρωση των πολιτών από τους ειδικούς της χώρας. Ευτυχώς η χώρα μας έχει πολλούς και καλούς ειδικούς στο τομέα των λοιμώξεων. Πάντως η ανεπίσημη ή επίσημη δημοσιοποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στην περιοχή μας, μας δείχνει ότι θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά και θύματα? Είναι φυσικό σε αυτό το κλίμα, το κύριο χαρακτηριστικό μας να είναι η διαχείριση του φόβου που επιδρά άμεσα, όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στα ήθη και στην κοινωνική μας συμπεριφορά.

 

Σετ γάμου με τη τελευταία πινελιά της μόδας. Ροζ, χρυσά, ασημί και στρας, καράφες, ποτήρια κρασιού και δίσκοι, από 110€

 

7. The nxt day…. Τα τελευταία 9 χρόνια, περάσαμε από συμπληγάδες, παλέψαμε για μια ισορροπία επιβίωσης η οποία κατακτήθηκε και τώρα δείχνει να κλονίζεται ξανά. Κάθε μέρα πλέον, συνειδητοποιούμε πως η επιχειρηματικότητα είναι συνυφασμένη και αλληλένδετη με την κοινωνία.

 

Όταν υποφέρει η μία, υποφέρει αυτόματα και η άλλη. Μετά τι? Μετά θα έρθει ο ιός της τσέπης. Με καινούργιο μνημόνιο νέα μέτρα, περικοπή μισθών, ελαστικά ωράρια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και 4ωρα με 250 ευρώ το μήνα, νέες απολύσεις με καινούργια λουκέτα στα μαγαζιά….. έχουν να πέσουν κεφάλια το καλοκαίρι.

 

8. ΕΠΙΧΕΙΡΗΝ… αναμφίβολα αυτός ο ιός θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, όσο κι αν τα οικονομικά μέτρα του Κράτους απαλύνουν μέρος του «πόνου» που έχει προκληθεί. Για να επουλωθούν οι πληγές θα χρειαστεί υπομονή και σίγουρα ένα οργανωμένο σχέδιο ανάκαμψης, ώστε ο «ασθενής» να σταθεί στα πόδια του ακόμα πιο δυνατός από πριν. Ο χρόνος αυτός που παρέχεται όμως μέχρι την επανεκκίνηση, ας μην μείνει «νεκρός» και ανεκμετάλλευτος από επιχειρήσεις και ιδιώτες. Είναι εδώ η ευκαιρία που δίνεται να γίνει ο χρόνος ο καλύτερος γιατρός. Πάντως το θέμα της ρευστότητας της οικονομίας και οι συνέπειες της, είναι το κρίσιμο θέμα της επόμενης ημέρας. Από εκεί και πέρα το πιο πιθανό σενάριο είναι σε 2 με 3 μήνες να μάθουμε να ζούμε με τον ιό με περισσότερα ατομικά μέτρα υγιεινής και μακάρι με μερικά χρήσιμα διδάγματα. Άλλωστε, αν είμαστε στην αρχή μίας νέας κοσμογονίας, ενός άλλου κόσμου από αυτόν που ξέρουμε, σε αυτόν θα κληθούμε να συμμετάσχουμε και να επιβιώσουμε?

 

9. Καστοριά…. Έπρεπε να γίνουν πολλά περισσότερα από τα πρόσωπα όπου και εσείς ψηφίσατε(ευτυχώς που δεν τους ψήφισα εγώ). Παράλληλα όμως, είναι απογοήτευση να γράφω για άλλη μία φορά ‘’κάλλιο αργά παρά ποτέ’’. Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους. Στην Καστοριά υπάρχουν πλούσιοι σύλλογοι πάνω από 150, πάρα πολλές φάρμες πάνω από 50 στο νομό, πάρα πολλά φαρμακεία στη πόλη στο σύνολο τους 15 και βάλε, πάρα πολλά δικηγορικά γραφεία, πολλές Α.Ε. , πολλά ξενοδοχεία και κακώς πολλοί θεσιθήρες, όπου βαρέθηκα να τους ακούω να λένε τα ίδια……24/7, όταν ενήργησαν αργά και φοβισμένα, τις περισσότερες φορές μόνο για το θεαθήναι? . Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στην μικρή συνομιλία όπου είχα με το Μ.Ζησόπουλο και το τί θα έκανε ο ίδιος αν μπορούσε? Είναι αυτονόητο ότι οι Καστοριανοί πρέπει να ακολουθούν συνειδητά και αυστηρά όλες τις οδηγίες και τους περιορισμούς που επιβάλλονται, άσχετα αν δεν το έκαναν και τώρα το πληρώνουν. Αχ, το μόνο σίγουρο είναι ότι ‘’ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη’’ όσο και να προσπαθείς αγαπητέ Μιχάλη?

 

10. Μotto… «Κάθε καινούργια μέρα φέρνει ένα καινούργιο μάθημα». Άραγε μαθαίνουμε όμως από τα λάθη μας ,για την Καστοριά πιστεύω πώς Όχι?

 

Τέλος, σας εύχομαι καλό κουράγιο και (Υ)γεία.

 

Φίλιππος θεοδώρου.

 

Mη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στις σελίδες μας: facebook, twitter, youtube