· 

Πλιάτσικο και ανικανότητα. Μόνον έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το εμβόλιο.

Πλιάτσικο και ανικανότητα. Μόνον έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το εμβόλιο.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ακυρώσεις των προγραμματισμένων εμβολιασμών

 

Πλιάτσικο και ανικανότητα. Μόνον έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το εμβόλιο. Αφού είδαμε πρώτα φωτογραφίες από κυβερνητικά στελέχη που έκαναν το εμβόλιο στη θέση υγειονομικών, σήμερα, από όλη τη χώρα, έρχονται νέες καταγγελίες. Προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών αναβάλλονται χωρίς καμία εξήγηση. Ανίκανες διοικήσεις και μία επικίνδυνη κυβέρνηση που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη. Καλούμε το υπουργείο να απαντήσει άμεσα για το λόγο των ακυρώσεων.

 

Δήλωση της Δώρας Αυγέρη, αν. Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και βουλεύτριας Β’ Θεσσαλονίκης

 

«Ανίκανοι και επικίνδυνοι στη διαχείριση της πανδημίας, ανίκανοι και επικίνδυνοι στο πρόγραμμα εμβολιασμών»

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκάλεσε τις πλέον αλγεινές εντυπώσεις, ακόμα και στο εξωτερικό, όταν υπουργοί και παρατρεχάμενοί της έκλεψαν τη θέση των γιατρών και νοσηλευτών στη λίστα των εμβολιασμών. Μετά την κοινωνική κατακραυγή, χρησιμοποίησαν το placebo επιχείρημα ότι επιλέχθηκε μια σειρά μελών της κυβέρνησης που είναι απαραίτητη για τη συνέχεια του κράτους. Αλλά, η φτηνή δικαιολογία τους δεν πούλησε και αναγκάστηκαν να τη μαζέψουν.

 

Όμως, από ό,τι φαίνεται ο κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει τελειωμό, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για ακυρώσεις προγραμματισμένων εμβολιασμών υγειονομικών, όπως στην Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία. Σήμερα ήρθε να προστεθεί η καταγγελία του γραμματέα της ΟΕΝΓΕ ότι με «άνωθεν εντολή» ακυρώθηκαν 470 ραντεβού για εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Αθήνας, που ήταν προγραμματισμένα τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου.

 

Την ώρα που άλλες χώρες, με τον ίδιο πληθυσμό, έχουν προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες εμβολισμούς πολιτών τους, στην Ελλάδα αναβάλλονται προγραμματισμένοι εμβολιασμοί με το καλημέρα.

 

Υποτίθεται πως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη προετοιμαζόταν για μήνες. Με τυμπανοκρουσίες παρουσίασε στις 18 Νοεμβρίου το εθνικό σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Ενάμιση μήνα μετά, το μόνο σχέδιο που φαίνεται ότι λειτούργησε ήταν το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης των πιο δικτυωμένων της κυβέρνησης.

 

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν:

 

- Γιατί αναβλήθηκαν προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών;

 

- Ποιος και γιατί εισηγήθηκε αναβολή;

 

- Απλή σύμπτωση ότι η αναβολή ανακοινώθηκε την ίδια σχεδόν στιγμή με την ανακοίνωση της παράτασης του σκληρού lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου;

 

- Πόσα εμβόλια διαθέτει η Ελλάδα αυτή την στιγμή και ποιος είναι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών;

 

- Θα δεήσει ποτέ ο Υπουργός Υγείας να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα;

 

Κανείς, πλέον, δεν ξέρει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις, γιατί η χώρα δεν έχει περιθώριο να χάσει ακόμη ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, επειδή ο πρωθυπουργός δίνει περισσότερη σημασία στην επικοινωνία και όχι την ουσία.

 

Σημεία συνέντευξης του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία – TheLeft, Κώστα Αρβανίτη, στην ΕΡΤ1και την εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο»

 

Έχουμε ακόμα δρόμο με την πανδημία – Δεν χωράνε ανεμελιές

 

«Η ιστορία της πανδημίας έχει ακόμα πάρα πολύ δρόμο, πάρα πολύ κόπο και πάρα πολύ πόνο» είπε ο Κωστας Αρβανίτης μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ λίγο πριν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοινώσει την επιστροφή σε «σκληρό» λοκντάουν μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» με τους Γιάννη Σκάλκο& Κώστα Λασκαράτο όπου σχολίασε την πολιτική της ΕΕ σχετικά με τον εμβολιασμό για τον COVID19, αναδεικνύοντας τον ρόλο των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας, και άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για το στο επιτελικό ρουσφέτι εμβολιασμών κυβερνητικών παραγόντων, καθώς και την επικοινωνιακή της διγλωσσία γύρω από το ζήτημα.

 

• Για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την ΕΕ

 

«Η ΕΕ έκανε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επειδή μιλάμε για ένα σύνολοχωρλων καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Η ΕΕ έπρεπε να είναι πιο ουσιαστική στην παροχή βοήθειας προς τους λαούς, τα ποσά μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερα, και ένα σημαντικό ζήτημα για την ομάδα της Αριστεράς είναι και η διαχείριση των πόρων σε ποιες πολιτικές θα πάνε, τί θα πριμοδοτηθεί. Η μάχη που δίνεται στην ΕΕ είναι για τη στήριξη των δημοσίων συστημάτων υγείας.»

 

• Για τις κεντρικές πολιτικές της Ε.Ε.:

 

«Στα βασικά ζητήματα κεντρικής πολιτικής για υγεία, παιδεία, κράτος δικαίου, η Ε.Ε. πρέπει να έχει ενιαία γραμμή. Θέλουμε η Ε.Ε. να είναι πραγματικά θεσμός δημοκρατίας της ηπείρου μας ή ένας οικονομικός συνεταιρισμός ισχυρών και συμφερόντων, όπως θέλουν κάποιοι; Στα ζητήματα που αφορούν θέματα ασφάλειας της Ευρώπης και ενιαίας πολιτικής, υπάρχουν έντονες αντιθέσεις, με κυρίαρχο τον «κακό» ρόλο της Γερμανίας που δείχνει να μην έχει διδαχθεί από το παρελθόν. Η Γερμάνια και άλλες χώρες που λειτουργούν ανταγωνιστικά και αντιπαραθετικά δημιουργούν συνθήκες διάλυσης της Ένωσης, κάτι που δεν είναι καθόλου καλό για τη δημοκρατία. Για τους δημοκράτες που θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι η συνεργασία των λαών είναι το βασικό στοιχείο για την ειρήνη, η Ε.Ε. έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα, αλλά αρνείται, με τις αντιφάσεις Γαλλίας, Γερμανίας και δορυφόρων, να προχωρήσει σε άλλες, ουσιαστικές κινήσεις, όπως απέναντι στον Ερντογάν».

 

• Για τα διπλά μηνύματα της Κυβέρνησης για την πανδημία:

 

«Το βασικό θέμα των πολιτικών δυνάμεων είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν να μην είναι διπλά. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Εμβολιαζόμαστε. Εμβολιαζόμαστε όπως θα προγραμματίσει η πολιτεία να εμβολιαστούμε. Όλοι μας, και βεβαίως όχι το απαράδεκτο σόου που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες όπου διάφοροι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι έτρεχαν να φωτογραφηθούν για να κάνουν το εμβόλιο»

 

»Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά είναι πάντα με την πρόοδο και με την επιστήμη. Αυτή τη στιγμή ακούμε την επιστημονική κοινότητα. Όμως το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια.

 

»Η ιστορία της πανδημίας έχει πάρα πολύ δρόμο, πάρα πολύ κόπο, πάρα πολύ πόνο και κάθε μέρα χάνουμε ανθρώπους. Το εμβόλιο είναι ένα ακόμη εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, να σωθούμε από την πανδημία. Αυτό που με φοβίζει είναι το αύριο, μετά την πανδημία»

 

«Δεν μπορεί κανένας πολιτικός από τη μία να λέει να είμαστε σοβαροί κι από την άλλη να κάνει μοτοκρός, φωτογραφήσεις, περιπάτους κι “ανεμελιές. Είπαμε μένουμε σπίτι; Μένουμε σπίτι. Είπαμε δεν κάνουμε συναθροίσεις; Δεν κάνουμε συναθροίσεις. Έτσι δουλεύει η δημοκρατία»