· 

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ – Ισχυρό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον

Αποδέκτης αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ, είναι η κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ.

 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, ηχηρά ονόματα ευρωπαϊκών εταιριών με εμπειρία στη διαχείριση δικτύων έχουν εκδηλώσει άτυπα τις προθέσεις τους για τη διεκδίκηση του πλειοψηφικού πακέτου του Διαχειριστή. Πρόκειται για ονόματα όπως εταιρίες της Ε.ΟΝ που διαχειρίζονται τοπικά δίκτυα της Γερμανία αλλά και η ιταλική ENEL.

 

Για την κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές, στην πρώτη γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται ο ΔΕΔΔΗΕ. Το ποσοστό πώλησης δεν είναι γνωστό, πιθανότατα, δε, θα ανακοινωθεί μαζί με το business plan της ΔΕΗ τη Δευτέρα. Η προσέλκυση επενδυτή θα φέρει την πολυπόθητη και αναγκαία ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής, την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών καθώς και τον άκρως απαραίτητο εκσυγχρονισμό των γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης. Επενδύσεις που θα φέρουν το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση των δικτύων.

Πέραν αυτού η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ με την αναπόσβεστη αξία των 3 δις. ευρώ θα αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη ΔΕΗ. Οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό αναμένεται να εκκινήσουν από τους πρώτους μήνες του νέου έτους, ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχει γίνει ο διαγωνισμός.

 

Τα δίκτυα προσφέρουν ρυθμιζόμενα και σταθερά έσοδα με αποδόσεις της τάξης του 7 με 8% και αποτελούν πόλο έλξης για επενδυτές και ιδίως για funds συνταξιοδοτικών φορέων.

 

Διαβάστε περισσότερα