· 

Nα κάνει τελικά η αντιπολίτευση πρόταση η όχι;

Ο Γιώργος Μόσχος, Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Καστοριάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία Ευθύνης» μετά την παραίτηση του υποψηφίου Δημάρχου Γιώργου Πετκανά, δημοσιοποίησε την προσωπική του πρόταση σχετικά με το θέμα που προέκυψε σε προγενέστερη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για την αύξηση των δημοτικών τελών έτους 2020 όπου η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη πρότεινε και ψήφισε τελικά το αστρονομικό ποσό του 40%!

Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες του Δήμου Καστοριάς,

 

Ως επικεφαλής, έρχομαι να τοποθετηθώ για την αύξηση των δημοτικών τελών που συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ποσοστό που προτάθηκε από την δημοτική αρχή στην Οικονομική Επιτροπή, μπορεί στην αρχή να φάνηκε ορθολογικό ως προς την πραγματοποίηση του σκοπού. Όταν όμως ακολούθησε η πλήρης εισήγηση και μετά την συγκέντρωση όλης της ομάδας με πλήρη απαρτία των Δημοτικών Συμβούλων, αναλύοντας τις κλίμακες είδαμε ότι η επιβάρυνση ξεπερνούσε ακόμη και το 100% φτάνοντας έως και το 138%. Αυτή ήταν η αίτια να έχουμε, την άποψη ότι είναι παράλογο να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια αύξηση. Η απόφαση λοιπόν την ομάδας μας, αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν αρνητική στην αύξηση των τελών.

 

Αυτό λοιπόν είχε ως αποτέλεσμα να κατηγορηθούμε από την δημοτική αρχή και όσων την υπερασπίζονται έμμεσα ή άμεσα με όποιο μέσο και σκοπό, πως πρέπει να δικαιολογήσουμε την απόφαση μας ή να κάνουμε νέα πρόταση, όπου ο κ. Αντιδήμαρχος, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι: «Δεν υπάρχει πιο ρεαλιστική πρόταση από αυτή που καταθέσαμε εμείς» οπότε διερωτώμαι:

Nα κάνει τελικά η αντιπολίτευση πρόταση η όχι;

Κινδυνεύει ο Δήμος να πάρει μια άσχημη τροπή και αυτός που καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει είναι ο λαός της Καστοριάς, μαζί με εσάς και εμείς οι ίδιοι, δεν ευθυνόμαστε για το χρέος και την όποια μέχρι σήμερα οικονομική κατάσταση έχει βρεθεί ο Δήμος μας, μέσω της κακοδιαχείρισης και μας επιβάλλουν να δώσουμε λύση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα (το οποίο γνώριζαν εξ αρχής αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα τους) όπως αυτό, φέρνοντας την πρόταση βιαστικά και μη έχοντας προηγηθεί μια συνάντηση των επικεφαλής των συνδυασμών για να βάλουν όλοι μαζί το θέμα στο τραπέζι και φτάνουμε στον σημείο να απολογούμαστε λες και είμαστε εμείς οι φταίχτες της όλης κατάστασης.

 

Κύριοι της δημοτικής αρχής εσείς διοικείτε, εσείς πήρατε το 50% των ψήφων της πόλης, δεν συνδιοικούμε, οι λύσεις και αποφάσεις από εσάς πρέπει να παίρνονται.

 

Με την ψήφο σας, μας δώσατε μια εντολή, να είμαστε στον Δημοτικό Συμβούλιο για να υπερασπιστούμε και να προασπίσουμε το όποιο δίκαιο αίτημα έχει ο καθένας πολίτης ξέχωρα και όχι να αποφασίζουμε για εσάς χωρίς εσάς, κάτι που φαίνεται να γίνεται έως τώρα. Όταν παίρνεις μια απόφαση πρέπει να την στηρίζεις.

 

Με δική μου ευθύνη λέω πως μπορεί να έχω την απειρία να διαχειριστώ κάποιες καταστάσεις, γιατί άλλο να είσαι ένας απλός Δημοτικός Σύμβουλος και άλλο επικεφαλής, ώστε στην προεκλογική σου εκστρατεία και διεκδικώντας τον δημαρχιακό θώκο και βάση της εμπειρίας ετών στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας γνώση τα οικονομικά αλλά και όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά όλοι κάποτε κάνουν μια αρχή και μαθαίνουν κανένας δεν γεννήθηκε έτοιμος. Ο κόσμος ψηφίζει και δίνει την εντολή του κατά συνείδηση σε όποιον κρίνει έντιμο και ικανό να βρίσκεται σε αυτή την θέση.

 

Έτσι και στις τελευταίες εκλογές το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στην παράταξη που έχει το πιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, που γνωρίζει από αυτοδιοίκηση και έχει τον τρόπο να ξεπερνά κάθε πρόβλημα που υπάρχει, να κάνει μελέτες, να διαχειριστεί τα οικονομικά χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες και υπερασπίζεται το συμφέρον όλων και όχι των ολίγων.

 

Εμείς είμαστε σύμμαχοι για τον καλό του συνόλου των πολιτών, για να μην είναι αυτό το σύνολο που πάντα θα χρεώνεται με οποιοδήποτε κόστος εκτός του πραγματικού και αυτού που του αναλογεί. Αν δούμε λίγα χρόνια πριν οι έμπειροι οι οποίοι πριν αναλάβουν τον Δήμο είχαν θεσμικές θέσεις και θέσεις εξουσίας, έδωσαν φρούδες ελπίδες ότι εάν πάρουν την εξουσία του Δήμου θα τον έκαναν έναν Δήμο πρότυπο.

Το αποτέλεσμα το αφήνουμε στην δική σας κρίση για το τι κατάσταση παραλάβαμε (ήταν η εμπειρία βλέπετε). Άλλωστε ο Δήμος λύνει το πρόβλημα των πολιτών και όχι το αντίθετο.

 

Με ατομική μου ευθύνη και ότι αυτό συνεπάγεται θα αναφερθώ στις προτάσεις που φέρνουν οι υπόλοιποι συνδυασμοί λέγοντας, τι διαφορά έχει η προηγούμενη πρόταση από το 15% ή το 18,40%; Το ποσοστό δεν είναι αυτό που παίζει ρολό αλλά η πραγματική κατάσταση που βρίσκεται ο νομός της Καστοριάς και οι δημότες αυτού, ένας νομός από τους πρώτους σε ανεργία και με μεταναστευτικές τάσεις των κάτοικων συνεχώς αυξανόμενες. Έναν κλάδο της γούνας που βιώνει απίστευτες δυσκολίες και τον πρωτογενή τομέα απροστάτευτο, ερχόμαστε να κάνουμε αυξήσεις αυτού του ποσοστού, δηλαδή, εκτός από μνημόνιο στην χώρα να έχουμε μνημόνιο και στον ίδιο μας τον Δήμο. Αυτά που άλλοι προκάλεσαν με λάθους χειρισμούς και όχι εμείς, πρέπει να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν.

 

Προσωπικά είμαι κάθετος, να μην γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη.

 

Η άποψη μου, είναι να καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι (κάτι που έπρεπε να γίνει από καιρό), Δήμος, Περιφέρεια, Βουλευτές και να βρούμε λύσεις και όχι να έχουμε αντιπαλότητες και έχθρες. Φέρνοντας πίσω τα πανεπιστημιακά τμήματα, δίνοντας την κατάλληλη έμφαση για την τόνωση του τουρισμού, προασπίζοντας τον γουνοποιητικό κλάδο, χωρίς δεκανίκια και αυξήσεις.

 

Σας υποσχεθήκαμε έργα και όραμα και όχι επιπλέον προβλήματα.

 

Με εκτίμηση
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
Μόσχος Γεώργιος