· 

Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το διαγωνισμό πρόσληψης των εργαζομένων

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

 

 

 

Θέμα: Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το διαγωνισμό πρόσληψης των εργαζομένων

 

 

 

        Στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" εργάζονται 3.500 εργαζόμενοι σε 875 δομές και προσφέρουν κοινωνική στήριξη και βοήθεια σε πάνω από 100.000 συνανθρώπους μας, που εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ, υπερήλικες, κ.ά.).

 

      Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" συνεχίζει με εφήμερο χαρακτήρα και είναι κάθε χρονιά "στον αέρα", αφού η χρηματοδότησή του είναι λειψή και διατηρείται με συνεχείς παρατάσεις, παραμένοντας μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

 

      Με το νόμο 4583/2018 άρθρο 91 δρομολογήθηκε η διαδικασία για την ένταξη του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ Α' βαθμού. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 91, οι εργαζόμενοι στο "Βοήθεια στο Σπίτι" συνεχίζουν να εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που έχουν παραταθεί μέχρι 31/12/2019 (άρθρο 153 του νόμου 4483/2017). Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 5, οι εργαζόμενοι στο "Βοήθεια στο Σπίτι" θα συνεχίσουν να απασχολούνται μέχρι τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων στις οργανικές θέσεις.

 

      Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν το τέλος του έτους 2019 και ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, πράγμα που δημιουργεί την ανησυχία στους εργαζόμενους ότι βρίσκονται στον "αέρα".

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε έγκαιρα να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός πρόσληψης και τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι τελευταία στιγμή χωρίς ενεργή σύμβαση και χωρίς νομοθετικό πλαίσιο για τη μισθοδοσία τους.

 

 

 

 

 

Ο Βουλευτής

 

 

 

Χρήστος Κατσώτης

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

 

Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

 

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΚΑ΄

 

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

 

 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Θα συζητηθεί τώρα η δεύτερη με αριθμό 27/23-3-2019 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Χρήστου Κατσώτη, προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και το διαγωνισμό πρόσληψης των εργαζομένων».

 

 

Κύριε Κατσώτη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εργάζονται τρεισήμισι χιλιάδες εργαζόμενοι σε οκτακόσιες εβδομήντα πέντε δομές και προσφέρουν κοινωνική στήριξη και βοήθεια σε πάνω από εκατό χιλιάδες συνανθρώπους μας που εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι ΑμΕΑ, υπερήλικες και άλλοι.

 

 

Η αναγκαιότητα αυτού του προγράμματος δεν αμφισβητείται. Κάθε χρόνο, όμως, είναι στον αέρα. Η χρηματοδότησή του είναι λειψή και διατηρείται με συνεχείς παρατάσεις.

 

Με τον νόμο 4583/2018, άρθρο 91, δρομολογήθηκε η διαδικασία για την ένταξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ Α’ Βαθμού. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 91, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» συνεχίζουν να εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που έχουν παραταθεί μέχρι 31-12-2019. Προβλέπεται οι εν λόγω εργαζόμενοι να συνεχίσουν να απασχολούνται μέχρι τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων στις οργανικές θέσεις.

 

 

Κύριε Υπουργέ, βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν το τέλος του έτους 2019 και ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, πράγμα που δημιουργεί δικαιολογημένα ανησυχία στους εργαζόμενους και όχι μόνο.

 

 

Γι’ αυτό ερωτάσθε:

 

Τι προτίθεστε να κάνετε, ώστε έγκαιρα να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός πρόσληψης και τι μέτρα θα ληφθούν, προκειμένου να μην βρεθούν οι εργαζόμενοι τελευταία στιγμή χωρίς ενεργή σύμβαση και χωρίς νομοθετικό πλαίσιο για τη μισθοδοσία τους;

 

Περιμένουμε την απάντησή σας.

 

Ευχαριστώ.

 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Κατσώτη.

 

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

 

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

 

Κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να ενημερώσουμε το Σώμα για ένα σημαντικό θέμα που αφορά την κοινωνική πολιτική που ασκείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

 

Η άποψη της Κυβέρνησής μας και του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προσφέρει, πράγματι, σημαντικές θετικές υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, άνθρωποι τρίτης ηλικίας που έχουν προβλήματα κλπ. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι το πρόγραμμα να συνεχιστεί κανονικά και να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματά του, προκειμένου να το αναβαθμίσουμε.

 

 

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, έχω πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους και τους έχω βεβαιώσει για αυτά που και τώρα θα πω στο Σώμα.

 

Έχει ζητηθεί απ’ όλους τους δήμους να γίνει η τροποποίηση των Οργανισμών Υπηρεσίας, προκειμένου να μετατραπούν σε μόνιμες οι θέσεις των εργαζομένων που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να γίνουν μόνιμες οι θέσεις, γιατί είναι μόνιμο το έργο το οποίο προσφέρουν. Από τους διακόσιους εβδομήντα δύο δήμους, οι οποίοι συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, μας έχουν αποστείλει τα δεδομένα οι διακόσιοι εξήντα έξι. Εκκρεμούν έξι δήμοι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Δήμους Αχαρνών, Θερμαϊκού, Μυκόνου, Ξάνθης, Πειραιά και Φυλής, με τους οποίους το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε άμεση επικοινωνία, προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να μας αποστείλουν και εκείνοι τα δεδομένα. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών θα στείλει την εγκριτική απόφαση προς το ΑΣΕΠ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός.

 

 

Κατά την εκτίμησή μας, ο διαγωνισμός θα έχει προκηρυχθεί μέσα στο έτος 2019 και τα αποτελέσματά του θα εκδοθούν μέσα στο έτος 2020.

 

 

Επειδή δεν θέλουμε να υπάρξει καμία απολύτως διακοπή του προγράμματος, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει, με νομοθετική διάταξη που θα φέρει, να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και οι νέοι διοριστέοι θα έρθουν για να εργαστούν στον συγκεκριμένο τομέα.

 

 

Τα σχετικά ποσά έχουν ήδη προβλεφθεί σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από το Υπουργείο Εσωτερικών και δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για την κάλυψη της οικονομικής δαπάνης της εν λόγω πρωτοβουλίας.

 

Σας ευχαριστώ.

 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

 

 

Κύριε Κατσώτη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Γνωρίζουμε, κύριε Υπουργέ, ότι κάνατε τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όπως γνωρίζουμε ότι αυτές ήταν και οι δεσμεύσεις απέναντί τους όσον αφορά τη στάση της Κυβέρνησης για αυτό το πρόγραμμα, που και εσείς είπατε ότι είναι αναγκαίο και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Και αυτοί, βέβαια, δεν θα σταματήσουν ποτέ να έχουν ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών.

 

Επειδή έχει γίνει πάρα πολλή συζήτηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε σχέση με αυτό το πρόγραμμα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι σε αυτή την εργασιακή σχέση, με συνεχείς παρατάσεις, αυτοί οι εργαζόμενοι εδώ και δεκαπέντε ως είκοσι χρόνια. Αρκετοί εργαζόμενοι δουλεύουν αυτή την περίοδο. Υπάρχει μια επιφύλαξη σε σχέση με αυτή τη ρύθμιση που προβλέπεται από τον συγκεκριμένο νόμο που αναφέραμε προηγουμένως, όπου προωθείται, αν θέλετε, η λύση σε αυτό το θέμα, αν πράγματι θα καλύψει όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτό το πρόγραμμα.

 

Έχουμε μια επιφύλαξη, αν πράγματι μείνουν έξω, όπως έμεινε και από όλη αυτή τη διαδικασία η καθαριότητα στους δήμους. Έμειναν πάρα πολλοί εργαζόμενοι έξω, έχασαν τη δουλειά τους, παρόλο που δούλευαν αρκετά χρόνια.

 

Έχουμε, λοιπόν, μια επιφύλαξη, αν πράγματι θα καλυφθεί το σύνολο των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» με αυτή τη διαδικασία που έχει αποφασιστεί και που θα συνεχίσετε και εσείς, βέβαια, με την προκήρυξη, όπως είπατε, όπου ο διαγωνισμός θα γίνει το 2019 και τα αποτελέσματα θα βγουν το 2020.

 

Αυτήν την επιφύλαξή μας θέλουμε να την μοιραστούμε, θέλουμε να την προβάλουμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι άδικο εργαζόμενοι που δουλεύουν για αρκετά χρόνια, να χάσουν τη δουλειά τους κάποια στιγμή. Έχουν μια τεχνογνωσία, έχουν μια εμπειρία και νομίζω ότι δεν είναι σωστό να φύγουν από αυτή τη θέση που έχουν και που προσφέρουν σημαντική υπηρεσία σε αυτό το πρόγραμμα, όπως είναι πανθομολογούμενο ότι είναι αναγκαιότητα.

 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κατσώτη.

 

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα τηρηθούν ως διαδικασίες από το ΑΣΕΠ.

 

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι ήδη στο πρόγραμμα μοριοδοτούνται με έναν πάρα πολύ σημαντικό αριθμό μορίων, κάτι το οποίο τους δίνει πάρα πολλές πιθανότητες.

 

 

Με αφορμή, όμως, τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουν δικαίωμα στην εργασία και νέοι άνθρωποι. Και άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να εισαχθούν στην αγορά εργασίας ή άνθρωποι οι οποίοι έχουν αντίστοιχη εμπειρία, αλλά δεν την έχουν από τον δημόσιο τομέα και από την αυτοδιοίκηση. Και αυτοί άνθρωποι είναι, πολίτες αυτού του τόπου, με δικαιώματα και οφείλουμε να σεβόμαστε και αυτών των ανθρώπων το σχετικό τους δικαίωμα.

 

Επομένως, θα τηρηθούν τα νόμιμα σε ό,τι αφορά τον τρόπο πρόσληψης από το ΑΣΕΠ, το οποίο περιλαμβάνει ισχυρή μοριοδότηση των εργαζομένων ήδη σε αυτές τις μονάδες αυτοδιοίκησης.

 

 

Ευχαριστώ.

 

ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε.